Promocija knjige „Graditeljstvo Bosne i Hercegovine“ prof. dr. Sabire Husedžinović

Piše: Indira Pindžo

U prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, 23. 11. 2021. godine, posthumno je promovirana knjiga „Graditeljstvo Bosne i Hercegovine“ prof. dr. Sabire Husedžinović, koju je objavila izdavačka kuća „Dobra knjiga“. Knjigu, koja obrađuje pojedinačne spomenike i graditeljske cjeline u našoj zemlji od antičkog perioda do kraja vladavine Austro-Ugarske, te je svojevrsni leksikon bh. graditeljstva, profesorica Husedžinović je pripremila u rukopisu, ali, nažalost, nije doživjela objavljivanje djela na kojem je radila desetljećima.

Zahvaljujući ovoj vrijednoj historičarki arhitekture i velikom znalcu teorije i struke zaštite naslijeđa, prvi put su na jednom mjestu sumirani rezultati višedecenijskog istraživanja graditeljske baštine. Uz visoku naučnu, stručnu i metodološku vrijednost, knjigu profesorice Husedžinović krase pitkost jezika, pedagoški ton i rječnik koji je lako razumljiv i studentima i čitateljima.

„Graditeljstvo Bosne i Hercegovine“ kruna je dugogodišnjeg rada profesorice Sabire na podizanju svijesti o važnosti kulturno-historijskog naslijeđa kao dijela kulturnog identiteta svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovim kapitalnim djelom, jednim od najvrjednijih dokumenata o našem naslijeđu ikad izdatih u BiH, profesorica Husedžinović potvrđuje rečenice koje je kao motivacijske poruke često ponavljala svojim studentima: „Ja hoću. Ja mogu. Ja moram“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti