Ansambl sevdalinki „Ašk sevdah“ niže uspjehe

Piše: Redakcija

Ansambl sevdalinki „Ašk sevdah“ ŽKUD-a „Željezničar“ u samo četiri godine postojanja postao je prepoznatljiv u Kantonu Sarajevo, ali i cijeloj BiH, po originalnom načinu izvođenja sevdalinke, najljepše i najznakovitije bosanskohercegovačke kulturne baštine. U ovom vremenu pandemije COVID-a, koje oduzima živote i kada tuga i zabrinutost pojačavaju stres, lijepa pjesma, a naročito sevdalinka, unosi vedrinu, radost i razgaljuje srca, pomažući da makar na trenutak zaboravimo surovu stvarnost. „Ašk sevdah“ nije prestajao djelovati tokom cijelog tog pandemijskog perioda, održavajući koncerte na otvorenom, u skladu sa zaštitnim mjerama i propisima, boreći se protiv bolesti pjesmom i uveseljavajući svoju publiku. 

Nijedna manifestacija u kojoj se predstavlja naša kulturna baština i sevdalinka nije zamisliva bez ovog ansambla, pa su i za Dan državnosti BiH, 25.11.2021., sevdalinkama otvorili koncert u Bosanskom kulturnom centru KS posvećen ovom velikom prazniku naše države, a dan poslije, 26. 11., tim povodom su održali cjelovečernji koncert u sarajevskoj Art kući sevdaha, u kojem su uživali svi posjetitelji, pjevajući zajedno s članicama Ansambla. Jasminka Šahinagić, Indira Pindžo, Nermina Smajlović, Hajrija Gašić, Izeta Čavić i Emsa Čengić, članice Ansambla, plijene i glasom i ljepotom, a posebno tradicionalnim nošnjama naših naroda u kojima uvijek nastupaju. 

– ŽKUD „Željezničar“ postoji 76 godina i nikada nije prekidao s radom, a osim Ansambla sevdalinki, ponosimo se i radom Orkestra, te Hora, Dramske i Sekcije zlatoveza – kazala je Jasminka Šahinagić, predsjednica ŽKUD-a „Željezničar“.

Na koncertima Ansambla često gostuju i poznati interpretatori narodnih pjesama, a ovog puta, u Art kući sevdaha, ugostili su Semira Hasića, na veliko zadovoljstvo publike. Semir je u svojoj dugogodišnjoj karijeri zabilježio brojne uspjehe, nastupe na festivalima i koncertima, hitove, od kojih je posljednji „Kažu ljudi“ snimio za jednu od najvećih regionalnih produkcija „Grand“. 

Ansambl s poznatim interpretatorom narodnih pjesama Semirom Hasićem

– Uvijek se mnogo obradujem pozivu da zapjevam sevdalinke, jer je to moja ljubav još od djetinjstva, kojoj se s ushićenjem vraćam, ma koliko snimio hitova novokomponovane narodne muzike – izjavio je Semir Hasić.

Ansambl „Ašk sevdah“ svoju plemenitu misiju njegovanja kulturne baštine BiH, sevdalinke, širi i van granica naše zemlje, te je prije COVID-a predstavljao svoju zemlju na jednom od najvećih regionalnih festivala tradicionalnih igara i pjesama „Zov ravnice“ u Novom Sadu. 

Orkestar ŽKUD-a „Željezničar“

– Sretni smo što smo za malo vremena koliko postojimo napravili ogroman uspjeh i postali svojevrstan bosanskohercegovački brend, jer njegovanje svoje baštine, onoga što nosimo u srcima od rođenja i čime se ponosimo, jeste najbolji način promoviranja svoje zemlje – rekla je Indira Pindžo, predsjednica Ansambla „Ašk sevdah“.      

Koncert u BKC-u

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti