Životna priča Willa Smitha: Od nesretnog djetinjstva do najintrigantnijeg braka u Hollywoodu

Piše: S.P.

Nakon što je na 94. dodjeli Oskara ošamario komičara Chrisa Rocka, voditelja ceremonije, nakon što se našalio na račun njegove supruge Jade Pinkett i toga što ona zbog alopecije nema kosu, o Will Smithu se ne prestaje pisati i pričati. Osim skandala koji je izazvao, Will Smith dobio je Oscara za ostvarenje u filmu ‘Kralj Richard’.

AUTOBIOGRAFIJA

Američki glumac u autobiografiji otkriva da je htio ubiti nasilnog oca i da se drogirao, opisuje kako je doživio poraz kao roditelj i priznaje da mu je brak često u krizi – ali uvijek nalazi način da ga sačuva.

Počeo je kao reper, probio se kao televizijska zvijezda, a proslavio se kao glumac s rekordnim nizom od čak 11 filmova koji su u kinima zaradili više od 150 miliona dolara – zbog čega je u jednom trenutku bio proglašen najmoćnijom osobom u Hollywoodu. Will Smith (53), zvijezda hitova “Dan nezavisnosti” (1996.), “Ljudi u crnom” (1997.), “Ali” (2001.), “Zločesti dečki zauvijek” (2020.), u novom filmu “Kralj Richard” glumi Richarda Williamsa, čovjeka koji je do sportskih vrhunaca doveo svoje kćeri, teniserke Serenu i Venus. U nekim trenucima nimalo laskav portret ambicioznog, ali uspješnog oca Smith je, kažu kritičari, odradio vrhunski.

Smith se na premijeri, na koju je došao sa suprugom Jadom Pinkett Smith (51), sinom Jadenom (23) i kćeri Willow (21), zadovoljno smješkao, ne samo zbog honorara od 40 miliona dolara, koliko je dobio za ulogu, nego i zbog priznanja koje su mu iskazale sestre Williams. Serena i Venus isprva su se protivile filmu, ali sad su sretne zbog toga što su promijenile mišljenje. Pristale su čak i biti koproducentice projekta, a na premijeri u Los Angelesu oči su im sjajile.

– Za mene je ovo bilo nadrealno iskustvo, a Will je svojom ulogom film podigao na još višu razinu. Ovo je doista emotivan i briljantan uradak – rekla je Serena Williams.

Istodobno je objavljen još jedan Smithov rad – autobiografija “Will”. Naslov se ne odnosi samo na njegovo ime, nego nosi i značenje te riječi na engleskom: volja. Zaista, Smithova zvijezda ne bi toliko blistala da je u pitanju samo njegov neosporni šarm i glumački talent. Nevjerovatna je, naime, bila volja da postigne uspjeh, kao i promišljen način na koji to čini. Kad je 1996. bio na raskrižju karijere – nakon šest sezona prestao je snimati serijal “Princ iz Bel Aira”, a njegov prvi veliki filmski hit “Dan nezavisnosti” nije se još počeo prikazivati u kinima – Smith se za savjet obratio Arnoldu Schwarzeneggeru. Šta je bilo ključno za njegov meteorski uspjeh u Hollywoodu?

– Ne razmišljaj o sebi kao o glumcu, nego kao o političaru koji vodi kampanju da postane najveća filmska zvijezda na svijetu – savjetovao mu je Schwarzenegger. Smith ga je poslušao i danas se smatra najboljim učenikom bivšeg snagatora i guvernera Kalifornije.

– Nikada nisam promovirao film, nego sam koristio marketinški budžet od stotinjak miliona dolara po filmu da bih promovirao sebe – objasnio je. A to čini i danas. U autobiografiji, naprimjer, priznaje da je za njegov uspjeh najviše zaslužno to što je – kukavica.

Kao dječak je živio u strahu od oca alkoholičara, vojnog veterana koji je u penziji postavljao klima-uređaje, a kad bi se napio, znao je pretući i djecu i suprugu Caroline – jednom tako jako da ju je oblila krv – pa je pobjegla od njega. Will priznaje da ga i danas boli to što se tada, kao devetogodišnjak, nije suprotstavio ocu i zaštitio majku. Osjećao se tako jadno da je čak, priznao je u knjizi, razmišljao o samoubistvu. Mnogo godina kasnije, kad je njegov otac obolio, završio u kolicima i Will se brinuo za njega, napisao je kako je u jednom trenutku razmišljao da ga ubije tako što će ga baciti niz stepenice – zbog rana koje je njemu i majci nanio u djetinjstvu. “Bilo je to kukavički od mene i mnogo puta kasnije htio sam i sebi i drugima dokazati da se ničega ne bojim”, objasnio je. Jedan primjer je njegov 50. rođendan koji je proslavio bungee jumpingom iz helikoptera nad Grand Canyonom u Arizoni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Rano do slave i novca

Takva i slična priznanja, kao što zna svaki političar, privlače glasove birača – ali se nikad ne zna jesu li ona iskrena ili proračunata, a takav se dojam stječe i dok se čita Smithova knjiga. U svakom slučaju, glumac u njoj ne skriva neugodne detalje iz svoje biografije. Rođen je u Philadelphiji, gdje je njegova majka radila u školskoj administraciji i brinula se za djecu – Willovu stariju sestru Pamelu i mlađe blizance Harryja i Ellen. Iako su bili baptisti, Willa su roditelji upisali u strogu katoličku osnovnu školu i kasnije u elitnu crnačku gimnaziju gdje se isticao u matematici. Zahvaljujući odličnim ocjenama vjerovatno se mogao upisati na dobar fakultet, no on nije ni razmišljao o studiranju. Zanimala ga je samo muzika.

– U garaži imaš šest luksuznih automobila, ali ne možeš ih voziti jer nemaš za benzin, opisao je period kad je spiskao sav novac.

Već kao dječak počeo je pisati rap stihove, a onda se sprijateljio s Jeffreyjem Townesom, koji je radio kao DJ. Dečki su udružili snage i počeli nastupati – Will pod imenom Fresh Prince, prema svom nadimku iz škole koji je dobio zbog svoga šarma i slatkorječivosti, a Jeffrey pod imenom DJ Jazzy Jeff. Prvi singl objavili su 1986., već sljedeće godine i album “Rock the House” koji se prodao u više od 600 hiljada primjeraka, a onda i “He’s the DJ, I’m the Rapper”, prodan u više od milion komada.

Za razliku od većine drugih repera, Will i Jeffrey repali su o onome što im je blisko, a ne o uličnim bandama, drogi i pucnjavama. U pjesmi “Parents Just Don’t Understand” opisali su kako se tinejdžer osjeća osramoćeno kad kupuje odjeću za školu s majkom koja nema pojma što se nosi – i za nju su dobili prvi Grammy dodijeljen za rap pjesmu. Iako su im se drugi reperi izrugivali, nazivajući ih kamilicama, Will i Jeff se nisu bunili, a i organizatori koncerata zadovoljno su trljali ruke. Dečki su bez problema punili velike dvorane, a oni se nisu morali bojati da će na njihovim nastupima izbiti neredi.

Na početku karijere osnovao je reperski duo s DJ Jazzyjem Jeffom.

Novac im je počeo obilno pristizati, pa je Smith zaradio prvi milion i prije nego što je postao punoljetan, ali ga je još brže potrošio – na raskošnu kuću, bijesne automobile, mnogo skupe odjeće i izlaske. Još gore od toga bilo je to što je zaboravio na jednu sitnicu – da na zaradu mora platiti porez, pa je državi dugovao silan novac.

– Bio sam glup i arogantan, uvjeren da mi je svijet pod nogama, pa nisam htio poslušati dobronamjerne savjete da pripazim s lovom, nađem knjigovođu… I tako sam u garaži imao šest luksuznih automobila, ali nisam imao za benzin – priznao je.

Ubrzo je ostao bez svega pa je posuđivao novac od dilera droge i ko zna kako bi završio da mu se nije osmjehnula sreća – 1990. je dobio ulogu u serijalu “Princ iz Bel Aira” koja je odmah oduševila tinejdžere u Americi, a ubrzo i u svijetu.

Iste je godine sreo Jadu Pinkett, koja je došla na audiciju za ulogu njegove djevojke u “Princu iz Bel Aira”, ali je nije dobila jer su producenti smatrali da je sa svojih 150 cm preniska za 188 cm visokog Willa. Poslije audicije ju je samo pozdravio, no ona nije na njega obraćala previše pažnje. Smith je dvije godine poslije oženio glumicu u usponu Sheree Zampino, s kojom je dobio sina Treya, ali je povremeno i dalje sretao Jadu. Tih se godina nezaustavljivo penjao prema vrhu, ali se opsjednutost poslom odrazila na njegov brak.

Razvod ga je doveo do ljubavi

– Will je postajao sve veći, a ja sam u vlastitim očima sve više tonula i smanjivala se. Cijele dane provodio je na snimanju, a doma se vraćao poletan i pun planova koji nisu bili dio moga svijeta jer sam dane provodila zatvorena u kući s malim djetetom. S tim se izazovima nismo mogli nositi i zaključili smo kako je najbolje da svako ode svojim putem – izjavila je Sheree. Will je bio očajan zbog bračnog kraha, a rame za plakanje našao je kod Jade.

– Pomogla sam mu shvatiti zašto nije uspio sačuvati brak, a onda sam shvatila da je on onaj pravi za mene – rekla je Jada, a slično je osjećao i Will. Ubrzo su počeli živjeti zajedno na njegovoj hacijendi pokraj Los Angelesa. Will ju je zaprosio, no njoj se nije žurilo u brak. Pristala je udati se za njega tek 1997.

– Zaručili smo se, a dan poslije saznali smo da čekamo dijete – rekla je Jada. Vjenčali su u gradiću pokraj njenog rodnog Baltimorea, mladenka u kreaciji Badgley Mischka, a mladoženja, koji je prije početka obreda s prijateljem igrao šah, u odijelu istoga kreatora. Nakon vjenčanja samo su tri dana proveli na medenom mjesecu u Miamiju, a onda zajedno otišli na snimanje Smithovog filma “Državni neprijatelj”, u kojem je glumio uz Genea Hackmana – a zajedno su i danas.

Nije u njihovom braku sve idilično. Iako su oboje dugo opovrgavali da žive u otvorenoj vezi, u kojoj su partnerima dopušteni izleti sa strane, Will je poslije priznao da je bilo i takvih trenutaka. Jada se navodno 2011. spetljala s Marcom Anthonyjem, koji je tada bio u braku s Jennifer Lopez, i vjerovatno pridonijela njihovom razvodu, a Smith je dvije godine poslije imao aferu s glumicom Margot Robbie, s kojom je snimao film “Fokus”. No, nisu prekinuli zbog tih izvanbračnih afera – nego zbog svađe kad je Jada 2011. bila nezadovoljna kako je Smith organizirao proslavu njenog rođendana. Will je mjesecima očajavao – sve dok nije otputovao u Peru gdje mu je neki šaman ritualima sa psihoaktivnim čajevima ayahuasca pomogao da prevlada krizu, vrati se kući i pomiri sa suprugom.

Par je koristio i druge načine da sačuva brak. Prije nekoliko godina Smith je otkrio da su tražili pomoć bračnih savjetnika svaki put kad bi se našli pred ozbiljnim problemima.

– Kad jednom odeš savjetniku, istina izađe na vidjelo. Sjediš preko puta žene, rekao si svoju istinu, ona je rekla svoju. Onda se gledate i ne možete zamisliti da biste se opet mogli voljeti nakon što je ta istina vani. To je mračno iskustvo, ali za mene je to trenutak prije svitanja. Pitali smo se što je tajna uspješnog braka i zbilja, na kraju svega, tajna je u tome da ne odustanete. Ne možete očekivati da će biti lako. Naš je brak možda najteži, najzahtjevniji zadatak s kojim smo se suočili u životu – rekao je glumac.

Osebujna djeca

Suočavaju se, doduše, s još jednim velikim problemom, o kojem Will Smith također piše u autobiografiji – odgoju svoje djece. Par je 1998. dobio sina Jadena, a dvije godine kasnije kćer Willow. Iako su im mogli priuštiti najbolje obrazovanje na svijetu – samo Will Smith je zaradio oko 200 miliona dolara, a ni Jada nije sirotica – oni su djecu uglavnom školovali kod kuće i dali su im gotovo potpunu slobodu da žive kako žele, pa nije čudno što su oboje pokazali prezir prema svim oblicima naobrazbe. Jaden nije položio čak ni vozački ispit jer je po njemu to besmisleno.

– Svi koje poznajem doživjeli su prometnu nesreću i ne vidim kako auto-škola pomaže – objasnio je.

I Jaden i Willow, koje roditelji nikada nisu kažnjavali, sebe doživljavaju kao velike umjetnike. On je sebe opisao kao “budućnost muzike, fotografije i kinematografije” i osobu koja će ostaviti traga u svemu na ovome svijetu, a Willow je izjavila da ne postoji roman koji joj se svidio pa ih sama piše i onda ih čita – “i to je nešto najbolje na svijetu”.

Dali smo im slobodu da budu onakvi kakvi zaista jesu. To je najvrijedniji dar koji mogu dati djeci – rekao je jednom Will Smith, ali je priznao da je u jednom trenutku mislio da je bio loš kao roditelj. Jaden je, naime, 2013. s njim glumio u filmu “Zemlja: Novi početak”, koji je pokupio iznimno loše kritike. Odnosile su se uglavnom na Jadena, što je ovaj teško podnio – i za svoj 15. rođendan tražio da bude službeno slobodan od roditeljske skrbi. Smitha je to jako povrijedilo, ali je kasnije shvatio kako se Jaden tada osjećao. –

Slijedio me u filmu “Zemlja: Novi početak” i vjerovao u mene, a kad je film propao, osjećao se izdanim. Srce mi je bilo slomljeno jer sam ga razočarao. Srećom, odustao je od te ideje – priznao je Smith.

No, bez obzira na takva i slična razočaranja, Smith danas može biti ponosan na djecu – bez obzira što drugi mislili o njima. Najstariji, Trey, radi kao DJ, Jaden je glumac – može ga se, naprimjer, vidjeti u filmu “Life in a Year” s Carom Delevingne, uz to radi kao model i ima vlastitu firmu za izvorsku vodu, Willow je još kao 10-godišnjakinja s debitantskim singlom stigla do platinaste naklade, u međuvremenu je snimila nekoliko komercijalno uspješnih albuma, glumila u filmovima, a posljednjih godina uz sve to sudjeluje u TV showu “Red Table Talk” koji vodi – njena majka.

Will Smith je i dalje jedan od najtraženijih holivudskih glumaca, sa suprugom svladava sve teškoće u njihovom braku i nedavno su zagrljeni pozirali na crvenom tepihu na premijeri “Kralja Richarda”. Zaista, uz talent, volju, upornost i malo sreće – sve je u životu ostvarivo. Bar ako se zovete Will Smith.

Pravi potez

Kad je početkom devedesetih postao televizijska zvijezda i počeo se probijati na filmu, Will Smith je dobio mnogo ponuda. Među ostalim, producenti su mu nudili honorar od deset miliona dolara za ulogu u horor komediji ‘Osam glava u torbi’ – ali je na nagovor svog menadžera Smith odbio ponudu i radije prihvatio ulogu u drami ‘Šest stepeni odvojenosti’, za koju je dobio 300 hiljada dolara. Pokazalo se da je to bio odličan potez. Film je postigao solidan uspjeh, a Smith se pokazao kao odličan filmski glumac i otvorio si vrata Hollywooda.

A ‘Šest glava u torbi’? Snimljen je tek nekoliko godina kasnije, s Joeom Pescijem u glavnoj ulozi. Kritičari su dali mizerne ocjene, a propao je i na kinoblagajnama. Budžet mu je bio četiri miliona dolara, a zarada tri miliona, tako da nije ni povratio uloženi novac. Danas ga se malo ko i sjeća.

Zovite me Willagra

Smith u autobiografiji govori o tome kako je jednom u Trinidadu potražio savjet od seksualnog terapeuta Michaela Boema.

– Pitao me što bih želio kad bih mogao dobiti sve što zamislim. Rekao sam mu da želim imati harem. Među njima bi bile glumica Halle Berry i balerina Misty Copeland, otkrio je Smith i dodao da je nabrojao sve skupa 25 žena – ali nije naveo sva imena.

U knjizi je priznao da je bio zaljubljen i u glumicu Stockard Channing, s kojom je 1993., u doba kad je još bio u braku sa Sheree Zampino, snimio film ‘Šest stepeni odvojenosti’ te da je kao tinejdžer, nakon prekida s prvom djevojkom, utjehu tražio u neobuzdanom seksu s desecima djevojaka. ‘Bilo je toliko seksa da mi je postalo zlo od njega’, napisao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Ni ranije nije skrivao detalje iz svog privatnog života. Prije dvadesetak godina se u showu Opre Winfrey hvalio da je hodajuća Viagra.

– Visok sam 188 centimetara i u krevetu sam pravi stroj za seks. Ubuduće ću se odazivati na ime Willagra jer to najbolje opisuje u kakvoj sam kondiciji. Ako mi ne vjerujete, pitajte moju ženu – rekao je. Jada ga nije demantirala: sjedila je pokraj njega i zaljubljeno ga gledala.

Izvor: gloria.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti