Samantha iz “Seks i grada”: Lik koji je inspirirao i koji će nedostajati

Piše: Z.T.

Kim Victoria Cattrall (65) je kanadsko-američka glumica najpoznatija po ulozi Samanthe iz kultne serije „Seks i grad“. Upravo za tu ulogu, ova glumica dobila je pet nominacija za nagradu Emmy i četiri nominacije za nagradu Zlatni globus, osvojivši Zlatni globus 2002. za najbolju sporednu glumicu. Svoju ulogu Samanthe ponovila je i u filmovima „Seks i grad“ (2008) i „Seks i grad 2“ (2010).

Cattrall je debitirala u filmu „Ružin pupoljak“ (1975) i nastavila se pojavljivati ​​u raznim televizijskim ulogama. Došla je do izražaja osamdesetih godina s filmovima kao što su „Karta za raj“ (1981), „Policijska akademija“ (1984), „City Limits“ (1985), „Velika gužva u Kineskoj četvrti“ (1986), „Lutka iz izloga“ (1987), „Maskarada“ (1988), „Ponoćno krstarenje“ (1988), i „Povratak mušketira“ (1989). Iza nje mnoštvo je različitih likova koje je besprijekorno utjelovila, a nekoliko puta pojavila se i na Broadwayu.

Od 2014. do 2016. Cattrall je glumila i bila izvršna producentica u seriji HBO-a „Canada Sensitive Skin“, za koju je dobila nominaciju za Canadian Screen Award za najbolju glumicu u humorističnoj seriji. Glumila je u televizijskoj seriji „Pričaj mi priču“. Ipak, najveću popularnost postigla je u ulozi neponovljive Samanthe Jones.

Kako se „ubija“ fiktivni lik u trenutku kada svi zainteresirani za temu znaju šta se, zapravo, dogodilo? Serija ima svoju logiku koja se mora ispoštovati i ne može se ignorirati logika narativa koji nam je bio isporučen u šest sezona, a taj je da postoje četiri prijateljice koje traže ljubav, zabavu, sebe ili samo provod u najluđem megalopolisu na svijetu. Mnogo kritika je došlo sa svih strana zbog ove odluke, lik Samanthe bio je na izvjestan način najemancipiraniji od svih spomenutih, otvoreno je komunicirao slobodnije odnose spram seksa, ženskog tijela, ali i nepovjerenje u striktnu heteronormativnu matricu, koju upravo takve serije inauguriraju. Nisu li se sve na kraju, ipak, udale i pronašle svog “pravog” muškarca? Čak je i lik Samanthe morao koketirati s idejom zajedništva, ali u ponešto queer verziji, on je morao biti maneken, glumac i morao je biti mlađi od nje, a da joj ljubav “treba”, shvatila je na mnogo teži način, preko bolesti.

SVAĐA SA SARAH JESSICOM PARKER

Značenje lika Samanthe Jones nije sporedno niti nevažno. Međutim, ako se pristaje na vrijednosti koje su predstavljene u ovoj seriji, da se primijetiti kako je izostanak ovog lika u sljedećim inkarnacijama seksova i gradova poguban, jer podsjeća na poraz slobode, na pobjedu konzervativnijih modela suživota, na, u konačnici, desne tendencije u industriji zabave i umjetnosti uopće.

Treba naglasiti i da je lik Samanthe u suštini najviše „gay“ i najmanje odgovara neotradicionalnim normativima, ako se pristaje na stereotipno viđenje tipičnog savremenog gay lifestylea u velikim gradovima. Uz mnoge „tragične“ elemente koje je ta serija ispostavila javnosti, ona je neupitno najzabavniji i najsloženiji karakter koji će trajno nedostajati u ovom novom pokušaju koji s veseljem iščekujemo.

Samantha je jedan od omiljenih likova iz serije, a pažnju javnosti Kim je počela dodatno privlačiti nakon svađe sa Sarah Jessicom Parker, koja je bila njena dugogodišnja prijateljica u seriji.

Prva epizoda serije „Seks i grad“ premijerno je prikazana prije više od 20 godina, a serija je zapamćena kao neponovljivi spektakl i uzdizanje feminizma. Ali, ono što je kontroverznije od nekih epizoda je trajna drama iza ekrana između zvijezda Sarah Jessice Parker (koja je glumila Carrie Bradshaw) i Kim Cattrall. Čak i od samog početka SATC-a, kružile su glasine o sukobima između dvije glumice, a nagađanja su se samo pojačala Cattrallovim odsutnošću iz „And Just Like That …“ novih epizoda serije HBO Max o Carrie, Mirandi (Cynthia Nixon) i Charlotte (Kristin Davis). Ovo je svađa koja traje godinama.

Još 2004. Cattrall se pojavila u emisiji „Friday Night With Jonathan Ross“, gdje je priznala da je novac bio dio razloga zašto je show završio.

– Osjećala sam da je nakon šest godina došlo vrijeme da svi sudjelujemo u finansijskom dobitku serije „Seks i grad“. Kad se činilo da im to nije baš drago, mislila sam da je vrijeme da krenem dalje – kazala je Kim.

Tada su obustavljena snimanja daljih sezona i filma „Seks i grad“. Godine 2008., Parker je postala izvršna producentica serije, na šta je Catrrall reagirala poželjevši veći honorar. Ostatak ekipe tada je već ohladio od Kim.

Krajem 2017., Cattrall je govorila da u trećem filmskom nastavku neće sudjelovati, što je rekla još u decembru 2016., ali je tada davala i potpuno suprotne izjave. U oktobru 2017. sedmogodišnja drama napokon je dobila kraj, nažalost, nesretan. Film se ipak neće snimati, što je potvrdila Sarah Jessica Parker prilikom razgovora s medijima.

– Istina je, nećemo biti u mogućnosti snimiti treći film i mnogo sam razočarana zbog toga – kazala je tada i potaknula pravu lavinu. Procurilo je u javnost da je glavni krivac za to Kim, jer se ne želi pridružiti ostatku glumačke ekipe.

 

NASTAVCI BEZ VATRENE MRS. JONES

– Nevjerovatno je da dobijam ovako negativan medijski tretman zbog nečega što sam jasno i glasno odbila već prije godinu. U decembru prošle godine dobila sam telefonski poziv, a sjećam se da sam tada bila u Švedskoj. Zvali su zbog filma i moje uloge u njemu, ali ja sam odmah odbila i zahvalila se za ponudu. Nije riječ ni o novcu, ni o scenama, ni o slavi, već je jednostavno riječ o mojoj odluci. Imam 61 godinu, a trebala bih utjeloviti ženu u 40-ima. Ostale djevojke desetak su godina mlađe od mene i, ako one prihvate projekt, to je njihova odluka, rekla je Kim 2018., nagovijestivši i da je novac kriv za njeno odustajanje od snimanja nastavka, te kako je Sarah Jessica Parker dobijala mnogo veći honorar od ostalih glumica i uvijek bila u centru pažnje, a sve je eskaliralo kada je Kim izgubila brata, nakon čega joj je Sarah izrazila saučešće (samo) putem društvenih mreža.

– Ne trebam tvoju ljubav i podršku u ovom tragičnom periodu, Sarah Jessica Parker. Mama me danas pitala: „Kada će te dvolična Sarah Jessica Parker ostaviti na miru“. Tvoje neprestano javljanje bolan je podsjetnik na to koliko si bila i ostala okrutna. Bit ću vrlo jasna (ako nisam bila do sada). Nisi moja porodica. Nisi moja prijateljica. Prestani koristiti moju tragediju kako bi vratila svoju reputaciju dobre djevojke – napisala je Kim i time ubila svaku nadu da će njih dvije opet sarađivati.

Na festivalu Tribeca u aprilu 2018. godine Sarah je izjavila:

– Nikad joj nisam izgovorila neljubaznu, neprijateljsku riječ. Sa svima na setu provela sam podjednako vrijeme. Uvijek sam jako cijenila rad Kim i njen doprinos svemu.

Cynthia Nixon i Kristin Davis uglavnom su se distancirale od „prepucavanja“ kolegica. Kristin nije mogla ne iskazati svoje mišljenje na društvenim mrežama. Nije se direktno referirala na Kim, ali je, očito, uzrujana.

– Voljela bih da smo mogle zadnjim poglavljem dovršiti priče o svojim likovima – napisala je na društvenim mrežama.

O Sarah su pak s mnogo riječi hvale govorili Willie Garson, koji je imao ulogu njenog najboljeg prijatelja Stanforda Blatcha, te Chris Noth, u seriji Mr. Big ili Faca.

Brojni fanovi na društvenim mrežama pišu da serija neće biti ista bez Kim Cattrall. Odgovarajući na komentare, Sarah je rekla da postoji jednostavan razlog za njenu odsutnost – „nije potrebna“ za novu sezonu.

– Nije istina da je ne volim. Nikad to nisam rekla. Nikad. Samantha nije dio ove priče. Ali, ona će uvijek biti dio nas. Bez obzira gdje smo i šta radimo – poručila je Sarah Jessica Parker.

 

AND JUST LIKE THAT…

Ono što su producenti otkrili jeste da će lik Samanthe Jones zamijeniti nova junakinja koja će postati dio slavne četvorke u seriji. Doza aktuelnosti i pandemije Corona virusa bit će prisutna i u radnji serije od čega će se razboljeti Samantha, a nju će zamijeniti lik Lise Todd Wexley, koju utjelovljuje glumica Nicole Ari Parker, samohrana majka troje djece, dokumentaristica i prijateljica preostale slavne trojke.

Pročitajte još