10 stručnih savjeta kako ne odgojiti razmaženo dijete

Piše: Redakcija

Roditelji koji žele odgojiti svoju djecu u zahvalne, strpljive, samodisciplinirane i generalno dobre ljude definitivno trebaju poduzeti neke mjere pomoću kojih će usmjeriti svoju djecu na pravi put. Kako izbjeći odgoj razmaženog djeteta?

Ako je roditeljski posao odgojiti djecu koja su dobra, ljubazna i odgovorna, tada je izbjegavanje razmaženosti jako važna komponenta naših roditeljskih dužnosti. Ne samo to, odgoj djece koja nisu razmažena znači da uživamo u društvu svoje djece i provodimo zajedničko vrijeme uz manje konflikata, a više smijeha i zabave.  Roditelji koji žele odgojiti svoju djecu u zahvalne, strpljive, samodisciplinirane i generalno dobre ljude definitivno trebaju poduzeti neke mjere pomoću kojih će usmjeriti svoju djecu na pravi put.  Ovdje je nekoliko savjeta stručnjaka koji naizgled možda nemaju puno veze s razmaženosti, ali će ti pomoći izbjeći odgoj razmaženog djeteta:

1. Osloni se na dosljedne rutine

Djeca napreduju pomoću rutina i trebaju ih kako bi se osjećala sigurno. S dosljednom rutinom znaju što mogu očekivati. “Vašem je djetetu potrebna neka dosljednost u danu, predvidljiva sekvenca koja omogućuje djetetu da bezbrižno istražuje svijet”, objašnjava porodična terapeutkinja Victoria Manion Fleming. Naprimjer, svaki dan kada je skoro vrijeme za spavanje, dijete prvo opere zube, a u krevetu čita priču s mamom ili tatom te na kraju dobije zagrljaj i poljubac za laku noć.

2. Uspostavi i primijeni pravila

Dobro definirane granice i pravila oblikovat će ponašanje tvog djeteta sada i sve dok ne postane odrasla osoba. “Djeci trebaju ograničenja, a od nas se očekuje da budemo autoritet i zadamo te granice”, govori dječja psihologinja i prozvana šaptačica jasličkoj djeci, Tovah P. Klein. Ona naglašava kako roditelji od početka trebaju postaviti čvrsta pravila. Također dodaje kako autoritativna figura podrazumijeva da se roditelj ne smije bojati primijeniti ograničenja čak i kada to uzrokuje dječju uzrujanost.

3. Budi nježna

Djeca se, prije svega, trebaju osjećati voljeno, a mnoga istraživanja dokazala su važnost pokazivanja topline i nježnosti prema djeci. “Zagrljaji su gesta privrženosti, zahvalnosti i priznanja. Dijete koje se često grli dobiva pozitivno samopoimanje dok će se dijete koje kod kuće ne vidi i samo ne prima nikakve oblike privrženosti zapitati je li uopće voljeno”, objašnjava Letitia Ho, razvojna psihologinja.

4. Odgovori svom djetetu

Nemoj reagirati – odgovori. Recimo da tvoje dijete ima ispad bijesa na druženju kod prijatelja jer si mu rekla da je vrijeme da idete kući. Izbjegavaj svoju instinktivnu reakciju, poput ljutnje ili vikanja. Umjesto toga odgovori na situaciju i na ono što dijete osjeća. Jednostavna fraza poput “Razumijem kako se osjećaš. Ja bih isto bila tužna”, zajedno sa zagrljajem je ponekad sve što djetetu treba kako bi se osjećalo bolje.

5. Budi djetetov partner

Najveća trgovina igračkama možda je sretno mjesto tvog djeteta, ali ono je najsretnije kad se igra s tobom. “Ne postoji ništa što bi potaknulo veći interes djeteta te promicanje učenja i razvoja u svim područjima nego vrijeme provedeno s roditeljem”, govori razvojna pedijatrica Victoria Dominique Ang.

6. Redovno čitaj knjige s djetetom

Ljubav prema knjigama i učenju ima doživotne prednosti za dijete. Ne samo to, čitanje naglas s malom djecom podržava zdravi razvoj mozga i potiče snažnu emocionalnu vezu između roditelja i djeteta.

7. Dodijeli kućanske poslove

Svi roditelji žele odgojiti dijete koje će odrasti u sposobnog odraslog čovjeka. Kućanski poslovi od rane dobi potiču samostalnost, osjećaj odgovornosti, empatije, samodostatnosti i čini da se dijete osjeća dijelom porodice. Vještine koje dijete nauči također će se prenositi u njegov odrasli život. Čak i dvogodišnjaci i trogodišnjaci mogu obavljati jednostavne zadatke kod kuće.

8. Ograniči vrijeme provedeno pred ekranom

Smjernice Američkog udruženja pedijatara preporučuju maksimalno jedan sat vremena provedenog ispred ekrana za djecu do pet godina. Djeca mlađa od dvije godine trebala bi u potpunosti izbjegavati bilo kakve ekrane. Zapamti, uređaji nisu tvoje dadilje i ne bi se nikako smjele davati djetetu u cilju smirivanja. Djeca trebaju istraživati i biti u interakciji sa svijetom oko sebe. Toliko je toga boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg što mogu raditi.

9. Budi ljubazna i puna poštovanja prema drugima

Ono što djeca vide od svojih roditelja – to kopiraju. Ako želiš usaditi vrijednosti poput ljubaznosti i poštovanja – trebaš biti primjer djetetu i prakticirati te iste vrijednosti. Djeca uče iz gledanja odraslih kako žive i djeluju s drugima. Suzdrži se od temperamentne naravi, budi što više strpljiva prema djetetu, ali i prema drugima oko sebe.

10. Brini o sebi

Briga o sebi nije ugađanje – to je potreba. Kada roditelji ignoriraju fizičke potrebe svog tijela i emocionalne potrebe svoje duše, to neizbježno vodi hroničnom stresu, depresiji i iscrpljenosti. “Ako nam je važno da smo sposobni brinuti o drugima, tada moramo pridati pažnju na svoju dobrobit”, objašnjava dr. Monique Tello. Slušaj svoje potrebe.

Odgoj djeteta je težak zadatak i uvijek će postojati sumnja radimo li sve kako treba. Zapravo, roditeljstvo može biti toliko preplavljeno osjećajima da s vremena na vrijeme možemo završiti paralizirani i izgubljeni oko toga što trebamo učiniti. Ali ako si ikad u nedoumici i osjećaš se kao da trebaš neku vrstu vodiča, imaj ove savjete na umu i zapamti da u očima svog djeteta sigurno radiš odličan posao.

Izvor: miss7mama.24sata.hr 

Pročitajte još