Mira Furlan napisala dirljivo pismo sinu prije svoje smrti

Piše: Redakcija

Mira Furlan napisala je dirljivu posvetu sinu Marku Lavu u biografiji koju je napisala ‘Voli me više od svega na svijetu’ prije svoje smrti’.

Mira Furlan je preminula 20. januara ove godine, a kako se bliži godišnjica njene smrti, objavljena je glumicina biografija ‘Voli me više od svega na svijetu’.

Furlan je napisala knjigu prije svoje smrti i posthumno ju je objavio njen suprug, reditelj Goran Gajić. Glumica je u biografiji otkrila detalje svog privatnog života i karijere te ju je posvetila svom sinu Marku Lavu.

U mnogima je probudio emocije ulomak u kojem se Mira obratila sinu.

– Pišem li ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Želiš li uopće znati nešto o tome? Treba li ti ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da ‘bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektirati skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svoga života?

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s riječima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jest), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mjestu koje smo nekoć napustili sa užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas istjerale iz naših domova izvojevale globalnu pobjedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Usto, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sjećanja na daleko mjesto i daleko vrijeme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svijetu, napisala je legendarna glumica.

Inače, Furlan je preminula 20. januara u 66. godini života od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost bila jača.

Izvor: vecernji.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti