Mariah Carey: Sinonim za novogodišnje praznike

Piše: Ilma Jakubovic

Mariah Carey vlasnica je vokala s rasponom glasa od pet oktava, a posebna je i po tome što može pogoditi i ton iznad sedme oktave te svojim glasom razbiti čašu. Uvijek je aktuelna, i to još od 1994. godine, kada je u eter puštena „All I Want For Christmas is You“, zasigurno najizvođenija božićna pjesma svih vremena. O razmaženoj pop divi ispisano je hiljade tekstova, počevši od onih koji je hvale i dižu u nebesa do onih koji jasno ističu da su njeni najveći problemi razmaženost i bahatost.

Službeno nije Božić dok Mariah Carey (51) to ne kaže. Pjevačica je nedavno podijelila svoju fotografiju na kojoj drži trofej Diamond Award, Američkog udruženja izdavačke industrije (RIAA). Njena pjesma „All I Want For Christmas Is You“ postala je prva blagdanska pjesma koja je ikada dobila priznanje.

– Nastavak ljubavi prema mojoj pjesmi ne prestaje me oduševljavati i ispunjavati moje srce mnoštvom emocija. Oduševljava me da je „All I Want for Christmas is You“ pretrpjela različite periode muzičke industrije – istakla je Carey.

Mariah Carey vlasnica je vokala s rasponom glasa od pet oktava, a posebna je i po tome što može pogoditi i ton iznad sedme oktave te svojim glasom razbiti čašu. Uvijek je aktuelna, i to još od 1994. godine, kada je u eter puštena „All I Want For Christmas is You“, zasigurno najizvođenija božićna pjesma svih vremena. Upravo je zahvaljujući njoj postigla planetarnu popularnost, a danas vjerovatno nema osobe koja ne zna riječi ove itekako zarazne pjesme.

– Mislim da je moj najveći dar taj što se mogu izraziti kroz svoje pjesme. One su mi pomogle u najtežim trenucima života, ali i slavile sa mnom neke od najboljih perioda – izjavila je pjevačica svojevremeno.

Mariahina karijera, više ili manje uspješno, traje već dugih 30 godina, a slava koju je stekla koštala ju je i zdravlja, najviše psihičkog, zbog čega je čak nekoliko puta bila hospitalizirana. Njenu biografiju smatraju vrlo zanimljivom, pa krenimo ispočetka. Mariah Carey rođena je 1970. godine u Huntingtonu, u državi New York. Kćerka je Alfreda Roya Careya, avionskog inženjera iz Venezuele, i Patricije, operne pjevačice i profesorice pjevanja.

TALENT NASLIJEDILA OD MAME

Upravo zahvaljujući svojoj mami počela se baviti pjevanjem. Na početku je to bilo tek oponašanje majčinog glasa, kada je imala dvije godine, da bi sa samo četiri godine, godinu nakon što su joj se roditelji rastali, krenula na časove pjevanja. Koliko je majka vjerovala u nju, govori i podatak da joj je za 16. rođendan platila profesionalno snimanje u muzičkom studiju.

Nakon završetka srednje škole preselila se na Manhattan te prihvatala sve poslove kako bi se prehranila, radeći danju kao konobarica, garderoberka, a u jednom frizerskom salonu bila je zadužena za metenje kose s poda. No, odlučna Mariah bi noć koristila za pisanje pjesama i snove o muzičkoj karijeri, pjevajući kao prateći vokal u klubovima.

Kako u životu sve dolazi u pravo vrijeme, tako se i Carey uspjeh dogodio doslovno preko noći. Imala je samo 18 godina kada je s prijateljicom, pjevačicom Brendom K. Starr otišla na zabavu koju je organizirala diskografska kuća „CBS Records“. Upravo ju je Brenda nagovorila da ponese svoje demo snimke, koje je namjeravala predati u ruke Jerryja Greenberga, no snimku je „presreo“ direktor „Columbia Recordsa“ Tommy Mottola.

Pjesmu je poslušao u automobilu, vozeći se nakon partyja kući, a koliko je bio oduševljen onim što je čuo, govori i to da je momentalno krenuo u potragu za njom. Trebale su mu dvije sedmice da je pronađe, a onda je dogovorio snimanje prvog albuma koji je nazvan jednostavno njenim imenom i prezimenom, a koji je uključivao hitove kao što su „Vision of Love“, „Love Takes Time“, „Some Day“ i „I Don’t Wanna Cry“. Za njih je nagrađena s čak dva Grammyja, za najbolju pjevačicu i najbolji ženski vokal.

Uspjeh je bio neminovan, a dvije godine kasnije pušten je i drugi album „Emotions“ s novim hitovima koji su postali planetarno popularni. Sve u svemu, pjesme i albumi samo su se nizali, zahvaljujući kojima je Mariah danas i dalje jedna od najprodavanijih izvođačica svih vremena.

Godine 1993., na spektakularnoj ceremoniji u episkopalnoj crkvi na Manhattanu udala se upravo za čovjeka koji je zaslužan za njen poslovni uspjeh, Tommyja Mottolu. Ljubav je potrajala tek pet godina, a Mariah je nakon toga izjavljivala kako je njen bivši suprug bio izrazito posesivan, iako mu je zahvalna za sve što je učinio za nju.

BURAN LJUBAVNI ŽIVOT

S latino pjevačem Luisom Miguelom provela je iduće tri godine, a nakon što se pojavio u njenom spotu „Bye Bye“ počela je vezu s glumcem i reperom Nickom Cannonom. U vezi su bili tek dva mjeseca, kada su se 30. aprila 2008. godine odlučili vjenčati na tajnoj ceremoniji na Bahamima, a zavjete su obnovili u, samo za tu priliku, zakupljenom Disneylandu kostimirani u princa i princezu iz bajke.

Tri godine kasnije dobili su blizance, Moroccana i Monroe, a vjeruje se da je upravo u trudnoći razmažena pop diva dobila visok pritisak i gestacijski dijabetes, a to je tek jedna u nizu bolesti u njenom zdravstvenom kartonu.

Nakon šest godina braka, u augustu 2014., par je objavio da se razvodi, a njihov razvod finaliziran je 2016. godine. Već u to vrijeme bila je zaručena za australskog biznismena Jamesa Packera, no i ta ljubav potrajala je tek do oktobra 2016., kada je sreću pronašla u zagrljaju svog plesača Briana Tanake.

O razmaženoj pop divi ispisano je hiljade tekstova, počevši od onih koji je hvale i dižu u nebesa do onih koji jasno ističu da su njeni najveći problemi razmaženost i bahatost. Nije jednom tvrdila kako se kupa isključivo s dijamantnim nakitom u kupkama od mlijeka, a vjerovatno dovoljno o njoj i njenom ponašanju govori to da se sama sebi obraća s Mimi, kako je nazvala i jedan od svojih albuma, „The Emancipation of Mimi“.

O njenim zdravstvenim problemima pisano je već u julu 2001. godine, kada je otkriveno da je hospitalizirana i smještena u jednu privatnu polikliniku u Connecticutu, nakon što je doživjela „psihički i emotivni kolaps“. Bilo je to u vrijeme kada se okušavala kao glumica u filmu „Glitter“, a zbog svega toga morala je biti odgođena i premijera.

Iako je nerado otkrivala pravu istinu, razgovarajući s Oprah Winfrey, Mariah je rekla kako ju je do sloma dovelo to što je nakon razvoda, kada je ujedno napustila svoju diskografsku kuću i prešla u drugu, noću spavala tek sat ili dva. Kako je rekla, bez menadžera jednostavno nije znala nikome reći „ne“.

Neki kažu kako sve svoje probleme Mariah, zapravo, vuče još iz djetinjstva, jer je zbog svoje porodice često bila na meti rasista. Naime, nju i njenu porodicu su vrijeđali, zlostavljali, trovali im pse, palili automobile, a nasilje je desegnulo do toga da je neko čak pištoljem gađao kuhinjski prozor dok su svi sjedili za stolom i ručali. Iako se po njenoj puti to ne bi reklo, osim što joj je otac bio iz Venezuele, njeni preci bili su Irci, ali i Afroamerikanci.

Bipolarni poremećaj

Bipolarni poremećaj otkriven joj je upravo 2001. godine, no trebalo je proći 17 godina da bi to napokon priznala javnosti.

– Jednostavno, nisam željela vjerovati u sve to. Sve donedavno odbijala sam to prihvatiti, živeći u izolaciji i u konstantnom strahu da će me neko razotkriti. No, odlučila sam se pomiriti s tim, primiti terapiju, okružiti se pozitivnim ljudima i vratiti se onome što najviše volim, pisanju i snimanju pjesama, rekla je Mariah Carey.

Prelomni trenutak bio je 2016., kada je još jednom hospitalizirana, nakon prekida zaruka s Jamesom Packerom, a sve je pokušala uvjeriti da će na zabavu koju organizira stići ni manje ni više nego Michael Jackson, Whitney Houston i Prince, njene kolege muzičari koji su odavno preminuli. Onda se dogodio i katastrofalni nastup na dočeku Nove godine, kada je u emisiji Dicka Clarka „New Year’s Rockin’ Eve“ trebala otpjevati svoja dva hita, no nastup uživo pokazao se kao potpuni promašaj. Slavna pjevačica zbog navodnih tehničkih poteškoća nije se ni trudila otvarati usta i pretvarati se da pjeva na playback, a njen novogodišnji nastup završio je debaklom.

Svi ti zdravstveni problemi zasigurno su imali i utjecaj na njeno ponašanje, pa je tako otkrila kako je tajna njenog glasa i u tome što spava najmanje 15 sati dnevno, i to u posebnim uslovima, ni više ni manje okružena s 20 ovlaživača postavljenih oko kreveta. No, uprkos svim usponima i padovima Mariah Carey ni za čime ne žali, a svoj život najbolje je opisala u jednom od brojnih intervjua.

– Ponekad život zna biti poput vožnje u vozu smrti. Kada sam bila mlađa, imala sam strah od njih, no s vremenom se moraš suočiti sa svojim strahovima. Imala sam uspona i padova, ali i trenutaka kada sam se osjećala kao da je moj život u potpunosti izokrenut naopako i baš kada bih pomislila da je najgori dio prošao, nešto još gore pošlo bi po zlu. No, nakon svih histerija i tome je došao kraj, a ja sam znala da je sve to samo dio većeg Božijeg plana koji ima za mene. Što god te ne ubije, to te ojača, a ja sam sada zaista jaka, no, da nisam iskusila tu vožnju, nikada ne bih proživjela takvo iskustvo.

 

HALJINA OD 27 KILOGRAMA

Carey je za nastup „Mariah’s Christmas: The Magic Continues“, odjenula zlatnu „Dolce & Gabbana“ haljinu do poda s dubokim dekolteom, visokim prorezom do bedara i dugim šlepom, a pjevačica je otkrila da je haljina bila teška čak 27 kilograma, te da se izrazito teško kretala u njoj.

– Samo kamenje je bilo divovsko, ali je i dalje izgledalo lijepo i sjajno. Bilo je veličanstveno nositi haljinu, ali boljelo me kao vrag – rekla je pjevačica kojoj je šest muškaraca moralo pomoći nositi šlep haljine. Careyin stilist, DiAndre Tristan, otkrio da je za izradu baze haljine bilo potrebno 210 sati, a da je obrubi „Swarovski“ kristalima 250 sati.

 

UŽIVA U LJUBAVI S 12 GODINA MLAĐIM

Bryan Tanaka je njen dugogodišnji plesač iz prateće grupe, koji joj se otvoreno udvarao dok je bila zaručena. Par je u vezi četiri godine, navodno često prekidaju, ali se još brže mire i pjevačica mu je zajedničkom fotografijom čestitala rođendan kao što je i on to učinio za njen rođendan, kada joj je čestitao i godišnjicu veze.

Sudeći prema zajedničkim fotografijama, koje obilato objavljuju na svojim društvenim mrežama, čini se da su našli svoju idealnu polovinu, no svijet showbusinessa ne vjeruje u ljubav pa je pitanje koliko će i ova veza potrajati. Pjevačica je inače „teška“ gotovo 520 miliona dolara, dok je njen rasplesani dečko do sada zaradio samo milion. I to najviše zahvaljujući saradnji sa svojom slavnom i bogatom djevojkom. Bryan je, navodno, razlog zašto je slavna pjevačica prekinula izuzetno plodnu poslovnu saradnju s bliskom prijateljicom i menadžericom Stellom Bulochnikov, koja stoji iza njene vrlo uspješne svjetske turneje, unosnih nastupa u Las Vegasu i kontroverznog reality showa „Mariah’s World“. Pjevačica je, navodno, svoje bogatstvo za vrijeme njihove saradnje podebljala za 27 miliona dolara, a sada je menadžerica tuži za prevaru. A, dok traje sudska trakavica, njene poslove navodno je preuzeo neiskusni plesač, priča već sto puta viđena i u domaćem svijetu zabavne industrije, samo je pitanje do kada će potrajati.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti