Srce Andaluzije: Čarobna Sevilla

Piše: Redakcija

Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Ovoga puta, Marina nas vodi u srce Andaluzije – Sevillu. Ukrako, ova travel blogerica objašnjava šta je najvažnije posjetiti u Sevilli, te šta vam je sve potrebno za putovanje u čarobni svijet Andaluzije. Svoje sugestije i ideje šta biste voljeli da čitate u nekom od narednih brojeva možete slati na Marininu Instragram stranicu @travelmimii

Osnovne informacije

Sevilla je grad u središtu Andaluzije, na jugu Španije. Mjesto je tradicionalne andaluzijske arhitekture, velikih festivalskih slavlja i umjetnosti. U gradu danas živi približno sedamsto hiljada, a u široj regiji Seville 1,6 miliona ljudi. Svake godine ovaj, prema mišljenju mnogih, jedan od najljepših gradova Španije, posjeti više od dva miliona turista. Ovo je grad gdje ćete uz zvuke flamenka uživati u prelijepim restoranima. Danas je još poznat kao postojbina flamenka, gitare, koride, Pabla Picassa i Don Juana. Zbog blage mediteranske klime Sevillu možete posjetiti u bilo koje godišnje doba, mada su turistima najprijatniji mjeseci: april, maj, septembar i oktobar. Sevilla se zbog toplih zima preporučuje kao jedna od najpoželjnijih destinacija za Novu godinu. Kad god da je posjetite, jedno je sigurno, u Sevillu ćete se zaljubiti!

U Sevilli možete vidjeti tragove kultura Feničana, Rimljana i Mavara. Baš ta raznolikost ovom gradu je dala posebnost, tako da je danas, iako moderan i uzbudljiv, zadržao duh tradicionalnog grada. Tamo ćete osjetiti sve što Španija jeste i što je nekad bila. Iako nije na moru, nekad je Sevilla bila jedna od najvećih luka u Španiji i glavni centar trgovine poljoprivrednim dobrima. Grad leži na rijeci Gvadalkivir, koja ga dijeli na dvije strane. Dok šetate nekom od ulica, osjetit ćete duh prošlosti, ritam flamenka će vam ući pod kožu, a vrela južnjačka energija u krv. Ovaj grad, zbog svoje energije, domaćin je brojnih festivala tokom čitave godine. Najpoznatiji je festival koji se održava na Veliki petak, a zove se Santa Semana (Sveta nedjelja).

Popularnost juga Španije raste od 19. stoljeća, dok je od Međunarodnog sajma 1992. godine Sevilla postala veliko turističko odredište. Izgrađeni su novi aerodrom, željeznička stanica i mostovi, čime je poboljšana veza s Madridom. U Sevilli će vas dočekati velike saobraćajne gužve, pa vam savjetujem da parkirate svoj automobil i nastavite laganom šetnjom kroz grad. Do svih najvažnijih gradskih atrakcija možete stići pješke i predlažem vam da, ukoliko ste  u mogućnosti, izdvojite dva dana da ih lagano obiđete. Osim autobusa, svuda po gradu naći ćete fijakere, koji vas mogu provozati po širem gradskom krugu.

 

Šta posjetiti?

Iako se ne mogu odlučiti šta je na mene ostavilo najjači utisak, predlažem da u obilazak pođete od Seviljske katedrale i Alcazara.

Seviljska katedrala

Seviljska katedrala je na listi UNESCO-ove svjetske baštine godinama. Omiljena je atrakcija mnogim turistima u Sevilli (treća je po veličini nakon Crkve Svetog Petra u Rimu i Crkve Svetog Pavla u Londonu, a prva po zapremini u svijetu). Ova stara mavarska palača građena je između 12. i 14. stoljeća. Mnogi smatraju da je toliko dugo građena da bi joj se divili. Arhitekt koji je projektovao Katedralu bio je Hernan Ruiz. Kršćani ovo mavarsko zdanje nisu srušili, već dogradili u 15. stoljeću, pa je nekadašnja munara danas prepoznatljiv zvonik Hiralda (La Giralda) visok 98 metara. Možete se popeti stepenicama do vrha zvonika i uživati u bajkovitoj panorami Seville. Ona je dugo godina bila najveća na svijetu, pa je po svojoj veličini i ljepoti poređena s Aja Sofijom. Obilazak Katedrale će vas koštati osam eura. Danas se tamo nalaze najveći oltar na svijetu i najstarije orgulje. Odmah prekoputa Katedrale nalazi se prva kraljevska rezidencija, čarobni Alcazar (Real Alcazar), ukrašen bajkovitim vrtovima i jedinstvenim miksom arapskog i evropskog stila. Obavezno posjetite Vrt pjesnika u kraljevskoj rezidenciji, Salon ambasadora, Dvorište dama, Lavlja vrata s Colombovim grobom.

Trg Španije

Laganom šetnjom možete doći do čuvenog Trga Španije (Plaza de Espana). Sagrađen je 1929. godine, a projektovao ga je arhitekt Anibal Gonzalez, prostire se na više od 50.000 metara kvadratnih i definitivno je jedan od najimpozantnijih španskih trgova. Ovaj prelijepi trg okružen je kanalom s mostićima, kroz koji plove gondole, a ukrašen je raznolikim mozaicima koji svakodnevno kupe simpatije i oduševljenje posjetilaca. Kanal kojim plove gondole dug je više od 500 metara, a mnogi parovi uživaju u romantičnim trenucima. Ovaj trg je i najfotografisanija atrakcija u Sevilli. Na prekrasnim pločicama su abecednim redom ispisane provincije u Španiji, a svojevrsni ritual španskih turista je fotografisanje uz pločicu s nazivom provincije iz koje dolaze. Ukupno su ispisani nazivi 49 španskih provincija. Brojni reditelji filmova nisu ostali ravnodušni na ljepotu ove građevine, pa je ovdje sniman čuveni film “Lawrence of Arabia”, kao i “Star Wars: Attack of the clones”. Četiri mostića koji se nalaze na kanalu predstavljaju četiri stare španske kraljevine: Castillu, Aragon, Navaru i Leon. Nedaleko od Trga Španije nalazi se i Park Marije Luize, za koji mnogi smatraju da je jedna od najvećih atrakcija Seville. Pored Trga s monumentalnom fontanom je i kanal kojim se možete voziti brodićima.

Jevrejska četvrt

Koliko u Sevilli ima različitosti, vidjet ćete u Jevrejskoj četvrti (Barrio de Santa Cruz – Jevrejska četvrt) koja se nalazi u centru grada. Svaka bijela kućica će vam ispričati svoju priču, a svaki sokak će vas podsjetiti koliko je ovaj grad zaista jedinstven.

Plaza de Toros de Sevilla de la Real Maestranza 

Plaza de Toros de Sevilla de la Real Maestranza  je jedna od najvećih  i najvažnijih arena za borbu s bikovima u Španiji. Feria de Abril je festival koji se održava u aprilu, a uz flamenko, najvažnije mjesto zauzima svjetski poznata borba s bikovima. Arena ima baroknu fasadu, sagrađena je u 18. stoljeću, kapaciteta 13.000 gledalaca, a u njoj se nalazi i Museo Taurino, u kome su prikazani historija i razvoj borbe s bikova, sa statuama najvažnijih toreadora i ilustracijama borbi s bikovima. Borba s bikovima za Špance ne predstavlja sport, već vrstu umjetnosti, u koju su uključeni drama, gracioznost pokreta i hrabrost toreadora, koji se suprotstavljaju masivnim bikovima, a njihova svjetlucava odjeća je tek posebna priča. Popularna pjevačica Madonna snimila je spot za pjesmu “Take a bow” baš u Sevilli. U Sevilli je snimljen i jedan od najvećih svjetskih hitova „Macarena“ na trgu istoimenog kvarta.

Šta jesti?

Od jutra do sieste uživat ćete uz špansku hranu. Uz doručak obavezno probajte neki  od tradicionalnih španskih jamona (njihova šunka, a podsjeća na našu pršutu) koji se često služe uz bruskete s maslinovim uljem i paradajzom (pan con tomate), a tu su i ukusni tapasi. Za desert ne smijete preskočiti nezaobilazne churrose s toplom čokoladom. Gdje god da odlučite jesti, probajte neko od poznatih španskih vina i zapamtite da je Andaluzija rodno mjesto slatkih vina. Osim po mirisu narandžinog cvijeta, Andaluzija je poznata i po mirisnim čajevima s voćnim i cvjetnim notama.

Gdje jesti?

El Rinconcillo

Malo je mjesta koji mogu na crtu stati ovom prestižnom tapas baru. Osnovan je 1670. godine i najstariji je tapas bar u Sevilli. Tradicionalni interijer, svježi sastojci, duga tradicija su garancija kvaliteta. U ponudi su i najkvalitetnija vina, kako bi ugođaj bio potpun.

San Fernando

Jedan od najljepših restorana u Sevilli je „San Fernando“. Nalazi se u hotelu „Alfonso XIII“ i urađen je u klasičnom andaluzijskom stilu. Ovdje možete uživati u morskim plodovima, a svake nedjelje se organizuje branch uz muziku uživo. Neki od restorana za preporuku su svakako i „Abades Triana“, „Oriza“, „Salvador Rojo“.

Ne propustite flamenko večeri

Sevilla je poznata po flamenko večerima. Iako smo ove godine već bili na dvije flamenko večeri, željeli smo da to iskustvo ponovimo. Međutim, u Sevilli nije moguće da u flamenko baru budete s djetetom mlađim od 12 godina, jer izvođači zahtijevaju potpunu tišinu. Flamenko večeri se održavaju u barovima u ulici Betis i u četvrti Barrio de Santa Cruz (poznatijoj kao Jevrejska četvrt). U ulici Caspedes  je poznati flamenko bar “La Carboneria”.  Zvuci kastanjeta i gitara ostat će vam duboko u sjećanju, na samu pomisao Španije sjetit ćete se njih i okusa najbolje sangrije. Četvrt Triani je poznata po zvucima gitara andaluzijskih Roma, koji su zaista jedinstveni, vatreni i sa zvucima los gitanosa ući će vam u srce i dušu.

Koje muzeje posjetiti?

Ukoliko vam ostane vremena i za posetu muzejima u Sevilli, tu su Muzej lijepih umjetnosti, Muzej flamenka, Muzej borbe bikova i Muzej arheologije.

Koliko vremena treba provesti u Sevilli?

Kada smo se odlučili za posjetu Andaluziji, mislila sam da je vrijeme koje smo izdvojili dovoljno da obiđemo Sevillu i još nekoliko gradova. Ali, nije bilo tako. Svuda smo željeli da ostanemo duže, makar još po jedan dan. Poželjela sam da u ovom gradu živim neko vrijeme.

Crtice za kraj

Znam da to nije prvi grad u kome mi se takav osjećaj javio, ali nikad se ne zna i  možda me život baš u Sevillu opet vrati. Ukoliko do sada nije bila, Sevillu stavite na listu gradova koje morate posjetiti ili im se vratiti. Sve moje priče s putovanja, kao i fotografije, možete pratiti i putem mog Instagram profila @travelmimii.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti