Prvo smirite sebe: Kako pričati s djecom o Corona virusu?

Piše: Redakcija

O Corona virusu se ovih dana priča svuda na televiziji, radiju, društvenim mrežama, školi. Zbog toga je neophodno da o ovoj temi razgovarate sa svojom djecom. Nemojte dozvoliti da djeca sama tumače naslove ili ono što čuju u školi ili vrtiću.

Naime, na taj način mogu izvući mnogo pogrešnih zaključaka. Dječija fantazija može da razvije scenarije koji su mnogo strašniji od onoga što se stvarno dešava, ako ne pričamo o tome.

– Zapravo ovo je idealno vrijeme da iskoristite ovu situaciju povišene tenzije kako bi bili oslonac svom djetetu-savjetuje dječiji psiholog Milena Buđevac.

Prvo morate da provjerite šta dijete uopće zna o virusima, bolestima i umiranju. Zatim mu kratko i jasno dajte informacije koje ga zanimaju, a vi ih smatrate relevantnim. Također ih nemojte trpati bespotrebnim informacijama.

-Uvijek imajte na umu to koliko dijete ima godina. Prilagodite riječnik i generalno filtrirajte sadržaj koji stiže do djece- savjetuje Buđevac.

No ukoliko ste i vi uznemireni situacijom uzrokovanom Corona virusom najprije umirite sebe. Smislite plan i razgovarajte s nekim ko je vama izvor podrške i glas razuma. Smanjite izloženost tv sadržaju, društvenim mrežama i razgovorima koji vas uznemiravaju.

-I kod vas i kod djeteta mogu da se pojave mnoge emocije od brige, straha, strepnje, panike pa do neke čudne euforije. I to je potpuno u redu, osim ako vas ne preplavljuju, odnosno ne blokiraju normalno funkcioniranje-, kaže Buđevac.

Ne zaboravite i da je sasvim u redu biti zabrinut, ali panika i nemir su također zarazni i potpuno beskorisni. Djeca zbog svog načina razmišljanja i nemogućnosti da razmotre sve činjenice, često brinu da će bolest pogoditi baš njih ili njihovu porodicu.

(S.H.P)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti