Jason Momoa: Životna priča popularnog zavodnika

Piše: Samila Pilav

 

Zanosni  Jason rođen je na rajskom otočju, Havajima, u porodici umjetnika. Otac mu je profesionalni fotograf, a majka slikarica, pa je dječak od malih nogu bio usmjeren ka umjetničkim zanimanjima. Ipak, ovo danas prepoznatljivo holivudsko lice nekada je bilo potpuno posvećeno životu u tropima i jedino što ga je zanimalo bile su morske životinje.

Holivudski ljepotan Jason Momoa miljenik je žena širom svijeta, a on je dugo godina bio vjeran samo jednoj. No, kao grom iz vedra neba prethodni mjesec svijetom je odjeknula vijest da se razvodi od supruge Lise Bonet. Nakon 16 godina veze i pet godina braka, došao je kraj ljubavi između poznatog glumačkog para, a oboje su na Instagramu potvrdili ovu informaciju.

Iako je za mnoge njihove obožavatelje ova vijest tužna, mnogo žena se i obradovalo činjenici da je ovaj ljepotan napokon slobodan. Njegova široka ramena i nevjerovatni mišići mame uzdahe već dugo godina, a mnogi će se iznenaditi činjenicom da ovaj holivudski glumac ima 42 godine.

ŽIVOTNA PREKRETNICA

Do prekretnice u njegovom životu došlo je 1998., kada su ga spletom okolnosti otkrili dizajneri Eric Chandler i Takeo Kobayashi. Dizajnerski dvojac odmah je prepoznao potencijal njegovog muževnog lica i skladnog tijela, pa su ga uvukli u svijet modelinga kada je imao 19 godina.

Uz njihovu preporuku napustio je svoj uobičajeni život koji je provodio na relaciji između plaže, prodavnice s daskama za surfanje u kojoj je radio i proučavanja mora. Svoju prvu ulogu ostvario je u kultnoj seriji “Baywatch”, koja je snimana na Havajima. U toj seriji je proveo dvije godine, glumeći lik Jasona Ioane.

Čim je došao u Hollywood, Jason je počeo glumiti u blockbusterima, kojima je ostao vjeran do danas. Akcijski junaci velikih mišića njegova su specijalnost i zaštitni znak, a prvu takvu ulogu ostvario je u seriji “Stargate: Atlantis”. Jason se 2011. pretvorio u kultnog barbarina Conana u filmu “Conan the Barbarian”, a iako film nije dobio pozitivne kritike, lansirao je Jasona u zvjezdanu orbitu. Naime, njegovom zavodljivom izgledu obožavateljice nisu mogle odoljeti, pa je vrlo brzo postao tražen glumac.

Svoju najpoznatiju ulogu po kojoj ga mnogi pamte, Khala Droga u hit-seriji “Igra prijestolja”, Jason je dobio tako što je na audiciji izveo Haku, jednu verziju zastrašujućeg ratnog plesa naroda Maora. Ples koji je Jason otplesao tradicionalno se koristio u prilikama izazivanja suparnika na dvoboj, a njegova se agresivnost i strastvenost jako svidjela producentima serije, koji su se odmah odlučili ulogu dati upravo Jasonu.

Sljedeća velika uloga u blockbusteru za Jasona došla je u formi lika Aquamana. Kao morsko mišićavo božanstvo Jason je postao Aquaman u istoimenom filmu koji je kritika ocijenils kao jedan od najlošijih filmova godine, ali zato su zarade u kinima pričale drugu priču. Film je postao uspješan zbog Jasona, kojeg su obožavatelji hrlili vidjeti na velikim platnima.

LJUBAVNI ŽIVOT

Njegov izgled, visina i dotjerano tijelo zadivljuju milione ljudi širom svijeta, pa nije ni čudno da postoji veliki interes za Jasonov privatan život, koji je do vijesti o razvodu od Lise bio jako miran. Malo je poznato da se 12 godina mlađi Jason Momoa zaljubio u Lisu Bonet davno prije nego što ju je imao prilike prvi put upoznati. Momoa je imao osam godina kada je na televiziji prvi put ugledao Lisu u “The Cosby Showu”, koja se proslavila ulogom Denise Huxtable u popularnom showu i od tog je trenutka zaludjela mladog Jasona.

– Mama, želim ovu djevojku, izjavio je mladi Jason kada ju je prvi put ugledao. Želja mu se ispunila 2004., kada su se upoznali u jednom njujorškom jazz clubu putem zajedničkih prijatelja. Da je očigledno bilo suđeno, postalo je jasno kada su se prvi put ugledali  i shvatili da oboje nose “dredove”.

– Čovječe, u meni je počeo vatromet. Uvjerio sam je da me odvede kući zato što sam tada živio u hotelu – opisao je Momoa prvi njihov susret.

Za Lisu Bonnet, koja je u tom trenutku imala 38 godina i jedan brak iza sebe, prvi susret s Jasonom prošao je malo manje filmski.

– Ne mogu reći da je to bilo to od prvog trenutka kada smo se vidjeli, ali od dana kada smo se upoznali smo zajedno – kazala je Lisa.

Izgleda da je dječija intuicija Jasona bila istinita. Nerazdvojni od tog trenutka, nekoliko godina kasnije dočekali su svoje prvo dijete, kćerku Lolu, koja danas ima 13 godina. Jasonu je to prvo dijete, dok Lisa ima kćerku Zoe iz braka s pjevačem Lennyjem Kravitzem. Par je 2008. dočekao svoje drugo dijete, sina Nakoa-Wolfa, a njihova složna porodica činila se jednom od najstabilnijih i najljepših holivudskih priča.

Nakon dvanaest godina veze konačno su rekli “da” jedan drugome u privatnosti svog doma u Kaliforniji, a Jason je priznao kako mu se cijeli pogled na svijet promijenio nakon što je dobio djecu.

– Ne mogu vam reći šta sam radio prije nego što sam dobio djecu. Gubio vrijeme – kazao je jedne prilike.

Nježniju stranu glumca poznatog po ulogama muževnih i dominantnih likova, pokazao je na dodjeli Zlatnih globusa 2020. kada je snimljen kako ležerno prati dodjelu u crnoj potkošulji, dok je svojim “Tom Ford” sakoom ogrnuo Lisu. Osim djece, par dijeli i identičnu tetovažu na ruci, “etre toujours ivre” odnosno “uvijek budi pijan”, posvećenu poznatoj uzrečici francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea.

Mnogi za njihov razvod krive glumicu Amber Heard s kojom je Jason snimao Aquamana. Svojevremeno je pisano i kako je Lisa ljubomorna jer Amber flertuje s Jasonom, ali ona nikad ni riječ nije rekla protiv nje.

POVREDE LICA

Iako do sada nije imao porodičnih problema i zapaženih skandala, Jason je morao proživjeti i jednu ružnu epizodu, kada ga je, 2008., nepoznati muškarac u jednom baru u Kaliforniji napao pivskom bocom i zadao mu teške povrede lica. Glumac je imao više od 140 šavova, a danas ima i trajan ožiljak kao podsjetnik na mučan događaj. Mnogi smatraju da mu on dodatno daje na šarmu, a napadač je dobio pet godina zatvora zbog nanošenja teških fizičkih ozljeda.

Na svu sreću, to nije učinilo nikakvu prepreku njegovoj glumačkoj karijeri, iako je ona u poređenju s mnogim drugim glumcima s holivudske A-liste, zapravo, siromašna. No, uprkos toj činjenici dovoljno je to da je Jason kao seksi Khal Drogo i Aquaman jako prepoznatljivo lice, te da ga i dalje na filmskim platnima vole i žele vidjeti milioni obožavatelja.

Ostaje da se vidi šta glumac sprema u skorijoj budućnosti, hoće li dobiti neku novu ulogu u kojoj će zasijati ili će pronaći novu djevojku s kojom će ga sve žene ovog svijeta gledati s malo manje radosti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti