Linda Evangelista: Nekad najljepša žena svijeta sada se stidi svog izgleda

Piše: Selma Hodo

Osamdesetih godina Linda se preselila u New York, gdje je potpisala svoj prvi profesionalni ugovor s agencijom „Elit“.  Agencija ju je 1984. poslala u Pariz i poslije tri godine rada trud se isplatio, jer se pojavila na naslovnici magazina „Vogue“. Danas Linda živi daleko od svjetla reflektora. Naime, prije pet godina pisano je o njenoj drastičnoj promjeni izgleda. Zbog toga se sve rjeđe pojavljivala u javnosti

 

Linda Evangelista (57) jedna je od najuspješnijih i najutjecajnijih manekenki svih vremena. Njeno lice krasilo je više od 700 naslovnica časopisa širom svijeta. Roditelji su joj Italijani, koji su još prije njenog rođenja emigrirali u Kanadu. Odrasla je u radničkoj porodici u kojoj su se cijenile tradicionalne rimokatoličke vrijednosti, no Linda je već sa 12 godina znala da želi postati model.

Sa samo 16 godina, Evangelista je spakovala svoje kofere i zaputila se u Japan, gdje se trebala baviti manekenstvom, no, dočekalo ju je neprijatno iznenađenje. Naime, jedan od zadataka bio je da pozira gola na šta Linda nije pristala, pa je pozvala Kanadsku ambasadu i zamolila ih da joj pomognu da se vrati kući. Nakon toga se posvetila učenju, a potom ju je majka nagovorila da da manekenstvu drugu šansu.

Internacionalna karijera

Osamdesetih godina Linda se preselila u New York, gdje je potpisala svoj prvi profesionalni ugovor s agencijom „Elit“.  Agencija ju je 1984. poslala u Pariz i poslije tri godine rada trud se isplatio, jer se pojavila na naslovnici magazina „Vogue“. No, njena prva velika naslovnica bila je za magazin „L’Officiel“, u novembru 1984. Poslije toga, pojavljuje se na naslovnicama brojnih časopisa i njihovih međunarodnih izdanja poput časopisa: „Harper’s Bazaar“, „Cosmopolitan“, „Glamour“, „Mademoiselle“, „Elle“ i mnogim drugim.

Godine 1985., počela je raditi s glavnim dizajnerom prestižne modne kuće „Chanel“, Karlom Lagerfeldom, kome će postati muza.

– Ne postoji model na svijetu koji je profesionalan kao što je ona – rekao je Lagerfeld tada.

Nedugo nakon toga postaje i muza Gianniju Versaceu, a pozirala je i za mnoge druge brendove poput „Valentina“, „Dolce & Gabbane“, „Gianfranco Ferréa“, „Ralph Laurena“, „Yves Saint Laurenta“, „Azzedine Alaïa“, „Oscar de la Rente“, „Giorgio Armanija“, „Jean Paul Gaultiera“, „Alberta Ferrettija“, „Isaac Mizrahija“, „Escade“, „Calvin Kleina“, „Fendija“, „Max Mare“, „Perry Ellisa“, „Chloé“, „Comme des Garçonsa“, „Bill Blassa“ i „Herve Legera“.

Sa samo 22 godine Linda se udala za šefa modne agencije Geralda Mariea, i tada je počela dobijati sve bolje angažmane. Zahvaljujući ljepoti, Linda je ubrzo postala jedna od najtraženijih manekenki devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je odlučila da skrati svoju dugu kosu. Naime, nakon samo godinu braka cijenjeni fotograf, koji joj je kasnije poslao blizak prijatelj, Peter Lidbergh uvjerio ju je da odreže kosu na dječačku frizuru, popularni bob, a koji je bio kontrast svim dugim i glamuroznim frizurama u modnim časopisima. Ova odluka isprva je šokirala sve u modnom svijetu, a potom ju je  lansirala među zvijezde.

Nije ustajala bez 10 hiljada dolara

Njena nova frizura postala je globalni trend, a kada je uvidjela da može biti drugačija, nastavila je sa svojim dramatičnim promjenama imidža i mijenjanjima frizura i boja kose, zbog čega su je prozvali ‘modnom kameleonkom’ i taj nadimak ima i danas.

Zahvaljujući svojoj sličnosti s talijanskom glumicom Sophijom Loren, Evangelista je ubrzo postala zaštitno lice „Versacea“, potom „Revlona“, da bi je zatim, 1990., magazin „People“ stavio na listu 50 najljepših ljudi svijeta.

Sve to ju je dovelo do razmaženosti, pa je zvijezda čak birala šta će raditi, a šta ne, te  je i danas ostala upamćena njena izjava da ne ustaje iz kreveta za iznos manji od 10 hiljada dolara.

No, uprkos tome fotografi su obožavali raditi s njom, jer su je smatrali profesionalnom osobom koja ne živi razuzdanim životom.

Upravo je ona, sa svojim poznatim kolegicama Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudijom Schiffer i Christy Turlington, nosila s punim pravom titulu supermodela, a ono što je zanimljivo jeste da su nju, Naomi Campbell i Christy Turlington klijenti često angažirali zajedno i zvali su ih ‘sveto trojstvo’.

Godine 1993., razvodi se od Geralda, te se seli u Sjedinjene Američke Države, gdje na jednom snimanju upoznaje glumca Kylea MacLachlana i s kojim počinje vezu koja je trajala šest godina, no naposljetku su shvatili da nisu suđeni jedno drugome.

Nakon toga stupila je u vezu s francuskim nogometašem Fabienom Barthezom. Bila je to velika ljubav, manekenka ga je pratila na utakmice, a onda su s uzbuđenjem obznanili vijest da čekaju prinovu. Nažalost, u šestom mjesecu trudnoće Linda je doživjela spontani pobačaj. Gubitak djeteta svojevremeno je opisala kao najtežu stvar koju je doživjela, a sve to toliko ju je promijenilo da se nakon oporavka, koji je trajao tri godine, vratila na velika vrata u modni svijet. Bez Fabiena.

Iako se godinama željela ostvariti kao majka, ta želja joj je ispunjena tek u 41. godini života. Godine 2066., rodila je dječaka  Augustina Jamesa. Identitet oca dječaka bio je nepoznat sve dok Evangelista nije odlučila potražiti alimentaciju na sudu. Tada je otkriveno da je otac djeteta francuski biznismen i vlasnik modnog carstva „Kerig“, Francois-Henri Pinault. Naime, sve se zakompliciralo jer je u momentu kada je Evangelista ostala trudna počeo vezu s glumicom Salmom Hayek.

Nedugo poslije toga u javnosti je izašao sav prljav veš poznatog para, među kojim i podatak da je biznismen tražio od Linde da abortira. Od njega je tražila da prizna sina i da joj plaća 46 hiljada dolara mjesečno alimentacije i sud je na kraju presudio u njenu korist.

Tretmanom uništeno lice i tijelo

Danas Linda živi daleko od svjetla reflektora. Naime, prije pet godina pisano je o njenoj drastičnoj promjeni izgleda. Zbog toga se sve rjeđe pojavljivala u javnosti. No, sada je Linda za časopis „People“ prvi put stala pred fotografski objektiv i otkrila sve o tretmanu koji joj je upropastio život.

– Danas sam napravila veliki korak ka ispravljanju greške koju sam pretrpjela i čuvala za sebe duže od pet godina. Za sve moje pratitelje koji su se pitali zašto nisam radila dok su karijere mojih vršnjakinja napredovale, razlog je taj što sam trajno unakažena Zeltiq CoolSculpting metodom čiji su rezultati suprotni od onoga što mi je bilo obećano. Povećale su se, a ne smanjile masne ćelije i ostavile trajnu deformaciju, čak i nakon dvije bolne, neuspješne operativne korekcije. Postala sam, kako su mediji opisali, „neprepoznatljiva“. Razvila sam paradoxical adipose hyperplasiju, što je bio jedan od rizika kojih nisam bila svjesna prije nego što sam se podvrgnula estetskom zahvatu. PAH me nije koštao samo sredstava za život, već me gurnuo u krug duboke depresije, duboke tuge i najdubljeg samoprezira – otvoreno je tada priznala manekenka.

Manekenka je priznala i da je prestala jesti, da je mislila da gubi razum kada su joj se počele pojavljivati izbočine na području brade, bedara i grudi, te kako se danas plaši sresti nekoga koga poznaje.

– Obožavala sam biti na pisti, a sada se bojim da ću sresti nekoga koga poznajem. Dosta mi je skrivanja i srama. Ne mogu više živjeti u ovoj boli i napokon sam spremna progovoriti – kazala je manekenka i dodala da je zbog svega tužila „Zeltiq Aesthetics“ od kojih traži odštetu u vrijednosti od 50 miliona dolara. Zbog njihovih neinvazivnih metoda ne može raditi svoj posao.

Azra

Manekenki je dijagnosticira aradoksalna hiperplazija masnog tkiva – rijetka nuspojava nakon tretmana u kojem proces zamrzavanja uzrokuje zgušnjavanje i širenje zahvaćenog masnog tkiva.

– Zašto moramo raditi ovakve stvari našim tijelima? Znala sam da ću ostarjeti. I znam da naša tijela prolaze kroz razne procese. No, jednostavno nisam mislila da će sve ispasti ovako – bila je iskrena Linda.

Pročitajte još