LifestyleTeme

Kad je šutnja dviju žena prijatna

Za to vrijeme MI smo prirodno naivni, neiskvareni, dobro odgojeni, gradska djeca koja su ulagala u svoje obrazovanje i lijepe manire. Uvijek na usluzi istini i dobroti.

Šta vam najviše smeta kod ljudi?

Kad napravite spisak od 1 do 10, pročitajte gradiranu listu svojih nesavršenosti. Ako ste na prvo mjesto stavili lažljivost – čudno da vam već nije veeeeliki nos.
Na ovaj način se polaznicima Kabale želi približiti istina da će na ljudima uvijek najprije primijetiti onu negativnost koja je najviše izražena u njihovom karakteru.

U tom kontekstu, kakva je pozicija ženskog prijateljstva danas? Imate li najbolju prijateljicu? Takve priče svoje početke najčešće imaju u srednjoj školi. Mladalački idealizam daje krila svim velikim stvarima u životu. A prijateljstvo jeste velika stvar. Mnogo toga možemo samo s prijateljicom.

Nekidan sam bila duboko nesretna. Samosažaljiva i jadna. Praktični um u stanju je sve racionalizirati pa dio tuge otpada na PMS hormonalni status, dio na manjak sunca i višak kiše, a ostalo su životne činjenice.

Moja najbolja prijateljica je došla kod mene. Naravno da joj nisam “balila” putem telefona i vabila da zajedno slušamo Balaševića – to nije cool. Imala je lijepe vijesti i došla ih je izvrcati u mom dnevnom boravku.

Kako to biva među prijateljicama, dok jedna hvata dah od vezanih izvještaja proteklih dana, druga se navezuje na zadnju riječ i počinje svoju priču. Sve je bilo gotovo za 20 minuta. Sekund tišine i gledanje u oči. Prepoznala je moju tugu, a ja uhvaćena, smjesta počela plakati.

Sjedile smo na kuhinjskom podu, pružile svoje kratke, bucmaste noge, a ona me tješila. Malo su joj bile riječi pa me poče nespretno maziti. Bi mi smiješno. Ne snalazim se najbolje u prijateljskim dodirima. Nalazim nešto neiskreno u ljubakanju u obraz, vještim brzopoteznim zagrljajima i lupkanju po ramenima. Ali, ona je to radila tako nemušto da je posve jasno da su ruke dobile zadatak pomoći jeziku.

Ipak, samo ona moju tugu poznaje i izdaleka. I kad sam pod kišobranom u mrkloj noći.