Zaboravite priče o visokima i crnima, niski muškarci su hit: “172 cm su nova 192 cm”

Piše: Azra

Čini se da “visok i crn” više nije u igri. Naime, u posljednje vrijeme muškarci poput Toma Hollanda ili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog postali su hit te miljenici žena i muškaraca širom svijeta. Čak i na TikToku vlada hashtag #ShortKing posvećen niskim muškarcima, odnosno “niskim kraljevima”.

#ShortKing na TikToku ima skoro 350 miliona pregleda, a čini se da se “short kingovima” smatraju muškarci niži od 172 centimetra. “2022. je godina niskih kraljeva”, pišu influenceri i tiktokeri uz snimke u kojima objašnjavaju zašto su im niži muškarci privlačniji od onih visokih.

Trend počeo 2018. godine

Trend korijene vuče iz 2018. godine kad je komičar Jaboukie Young-White tvitao da mu je “jebeno dosta da se nizak koristi kao uvreda”.

“Nizak vam je Donald Glover. Nizak vam je Tom Holland. Nizak vam je Daniel Kaluuya. Pa nizak vam je i Bruno je*eni Mars. Niski kraljevi su neprijatelji negativne slike o tijelu i ja ću ih zauvijek s ponosom braniti, napisao je on. Tako je počela vladavina “niskih”.

Brojne korisnice TikToka počele su dijeliti popise njima najzgodnijih nižih muškaraca među kojima su redovito Daniel Radcliffe, mladi Spiderman Tom Holland,  Keith Urban… Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u posljednje je vrijeme redovito na ljestvicama najseksi muškaraca svijeta.

“172 cm su nova 192 cm”

– Niski muškarci su seksualno aktivniji od visokih – ko bi rekao, glasio je naslov članka na LadBibleu koji je lajkao i Tom Holland, te tim potezom oduševio mnoge. I dok su u prošlosti holivudski parovi pokušavali sakriti razlike u visini raznim trikovima, sada to više nije slučaj. Holland i njegova (poprilično viša) djevojka Zendaya redovno se zajedno pojavljuju na crvenim tepisima te ne skrivaju razliku u visini. Nicole Kidman i Keith Urban također.

– Moramo se napokon prestati praviti da su visoki muškarci privlačniji od niskih”, “172 cm su nova 192 cm, samo su neki od komentara tviterašica koje slave “vladavinu niskih kraljeva”.

Kada razmišljaju o dugoročnim odnosima, žene radije biraju niske tipove

I čini se da nije sve samo u trendovima. Naime, neka istraživanja i ranije su pokazala da žene često više naginju niskim muškarcima. Istraživanje na univerzitetu Northumbria pokazalo je da žene niske muškarce vide kao bolje partnere za dugoročne odnose.

U istraživanju je učestvovalo 110 žena. Kao idealne kandidate za kratkoročne, seksualne odnose birale su visoke muškarce. No za dugoročne odnose i brak više su naginjale nižim muškarcima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biological Psychology.

– Viši muškarci imaju viši društveni status i zarađuju više. Međutim, žene ne žele biti okružene takvim tipovima cijelog života, rekao je psiholog Nick Neave.

Dečki koji su ‘vođe čopora’ često nisu baš simpatični ljudi. Često imaju tendenciju da budu nasilni ili da varaju. Ako su jako zgodni i vrlo poželjni, bit će puno onih koji će se takmičiti za njihovu pažnju. Za kratkoročnu vezu, želite nekoga ko vas seksualno privlači. Ali za dugotrajnu vezu želite nekoga popustljivijeg i ko je ljubazan i brižan, smatra on.

Naravno, naglasio je i da je stvarni život puno kompleksniji od istraživanja u kojem je učestvovalo 110 ispitanica, ali jedno je sigurno – standardi privlačnosti promijenili su se i kad je riječ o muškarcima.

Izvor: index.hr
(S.P.)

Pročitajte još