Izbjeglica iz Sarajeva koja je u Londonu našla sreću danas je zvijezda ‘Kućanica s Beverly Hillsa’: Ko je Sanela Diana Jenkins?

Piše: Azra

Sanela Diana Jenkins nova je članica ekskluzivnog društva s Beverly Hillsa, koje čine najbogatije tamošnje kućanice o kojima je snimljen i reality show. No ko je zapravo plavuša čije ime otkriva da je s područja Jugoslavije?

reality show ‘Kućanice s Beverly Hillsa’ stigla je nova zvijezda, za koju su producenti uvjereni da će podići gledanost. Nazivaju je novom smutljivicom u 12. sezoni, a našoj je regiji itekako zanimljiva jer je Sanela Diana Jenkins rođena u Bosni i Hercegovini, odakle je kao izbjeglica prvo otišla u London, a potom se odselila u Los Angeles.

Sanela Diana Jenkins ima 48 godina i predstavljaju je kao poduzetnicu milionerku i majku troje djece koja će se već u prvim emisijama sukobiti s pojedinim kućanicama. Predstavlja se kao aktivna filantropkinja, a nedavno je s drugim slavnim osobama pomogla prikupiti 8,5 miliona dolara za fondaciju Eltona Johna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Diana Jenkins (@sdjneuro)

Uz to, kako je i sama prošla težak put i bila izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, Sanela Diana stipendira neke projekte na čuvenom univerzitetu UCLA, tačnije Sanela Diana Jenkins Human Rights Project, kao i Jenkins-Penn Haitian Relief Organization u saradnji s glumcem Seanom Pennom. Redovno pomaže i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama kojima je to potrebno.

Ona je osnivačica i CEO kompanije koja proizvodi zdrava pića Neuro, ima kompaniju koja se bavi distribucijom filmova, a s Melissom Odabash ima liniju kupaćih kostima. Zahvaljujući svemu tome njeno se bogatstvo procjenjuje na 300 miliona dolara. No ko je zapravo Sanela Diana Jenkins, među čije bliske prijatelje spadaju Elton John, Sean Penn, Clive Davis, George Clooney i Cindy Crawford?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Diana Jenkins (@sdjneuro)

Rođena je kao Sanela Ćatić na Alipašinom Polju u Sarajevu, u porodici srednjeg građanskog sloja, a prvu tragediju doživjela je netom prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, kada joj je ubijen mlađi brat Irnis u 21. godini. Sanela je tada odlučila da će se u budućnosti baviti humanitarnim radom i da će uvijek biti na usluzi svojoj zemlji. Kada je započela agresija na njenu zemlju, kao studentica ekonomije prvo je izbjegla u Split, a potom se preselila u London te je diplomirala ekonomiju i informatiku.

– Možemo se seliti na kraj svijeta, kao što sam se i ja odselila, ali ne možemo pobjeći od sebe. Kultura i karakteri su duboko usađeni u nama i ne može ih promijeniti nova adresa stanovanja. Moja djeca su veoma privržena Sarajevu i cijeloj zemlji kao da su konstantno rasli u BiH. Govore čisti bosanski jezik, tamo imaju vrlo bliske prijatelje, rekla je prije dvije godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Diana Jenkins (@sdjneuro)

Isprva jezik nije znala, pa je pohađala večernju školu, a kako bi se mogla školovati, ali i slati novac porodici u Sarajevu, zarađivala je na sve moguće načine. Na fakultetu je upoznala i budućeg supruga, 14 godina starijeg predavača Rogera Jenkinsa. Vjenčali su se 1999. u Londonu i dobili dvoje djece – kćer Eneyu i sina Innisa. U međuvremenu je ona završila fakultet i osnovala prvu udrugu te joj dala ime po tragično preminulom bratu Irnisu.

– Bogate Londonke uvijek su me gledale kao neku naručenu mladenku iz istočne Evrope, izjavila je svojedobno Sanela i dodala: ‘Nažalost, shvatila sam, družeći se sa social girls, ako imaš veliki dijamantni prsten, razgovarat će s tobom, tako da sam nabavila dijamantni prsten. Kupio mi ga je moj dragi suprug kojega je povrijedilo to kako su me gledali svisoka.

Njen suprug bio je bankar koji je u samo jednoj godini zaradio 75 miliona funti i sklopio neke od najunosnijih poslova za banku Barclays, za koju je radio, a zato što ju je izvukao iz krize, nagrađen je s 30 miliona dolara. U braku su izdržali deset godina, a Sanela Diana iz svega je izašla bogatija za polovicu suprugova bogatstva, procijenjenog na 380 miliona eura. Bivši supružnici nagodili su se u procesu koji britanski mediji nazivaju ‘najsretnijim razvodom svih vremena’. Nakon tri godine razdvojenosti Sanela i Roger razveli su se mirno i u prijateljskoj atmosferi.

Sanela Diana Jenkins potom je pronašla sreću u zagrljaju Ashera Monroea, s kojim je 2020. u 46. godini dobila treće dijete, kćerkicu Eliyanah, koju je rodila 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Dragi Bog odgovorio je na moju molitvu da se i treći put ostvarim kao majka, a njeno ime znači upravo to: ‘Bog mi je odgovorio’ ili Eliyanah. Bez obzira na to što sam dugo godina s adresom izvan domovine, za Bosnu i Hercegovinu borim se na svim meridijanima. Dan njenog rođenja imat će dodatnu važnost i simboliku, izjavila je ranije i otkrila da se nije bojala trudnoće ni zbog godina ni zbog pandemije koronavirusa.

Trudnoća joj je prošla u najboljem redu, a sama smatra da je tako zato što je prije svega redovno vježbala, i tokom trudnoće. Priznaje da je malena djevojčica svima dala novu energiju i smisao životu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Diana Jenkins (@sdjneuro)

Posebno sretna zbog nove bebe njena su djeca iz prvog braka:

– Inače smo veoma bliski i imamo prijateljski odnos. Bez obzira što su oboje rođeni u Londonu i žive i školuju se na Zapadu, ljeta provedena s nanom i dedom u Bosni uvelike su utjecala na formiranje njihovih karaktera. Bosanska porodična bliskost i odrastanje u gužvi dio je naše kulture, a naš novi član porodice samo je upao u to okruženje. Oboje su presretni što su dobili sestru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Diana Jenkins (@sdjneuro)

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti