Influenserica Sunčica Šanjević nas vodi u Dubai

Piše: Azra

Poznata bh. influenserica Sunčica Šanjević prošlog mjeseca odlučila se na putovanje u Dubai. Samo za čitatelje „Azre“ potrudila se dočarati svaki dio ove prekrasne destinacije te objasniti šta je najvažnije posjetiti i šta vam je sve potrebno za putovanje u čarobni svijet mjesta koje pršti luksuzom

Ideja je došla spontano, iako sam odavno htjela posjetiti Dubai. Sjedila sam s drugaricama na ručku i dogovorile smo se da odemo krajem marta, kad nam se obaveze svima malo raščiste. U to vrijeme su se svakodnevno mijenjala pravila za Covid u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a mi smo letjele za Abu Dhabi, koji je imao najstrožije mjere. Jedno vrijeme je bilo da svako mora biti vakcinisan po ulasku, međutim, ja sam putem turističkih agencija dobila informacije da je dovoljan PCR test ili dvije doze vakcine. Na kraju, kad smo sletjele, niko nam nije tražio ni jedno ni drugo.

Ljudi u Emiratima kažu da imaju dva godišnja doba, ljeto i pakao. Ljeto je do sredine četvrtog mjeseca, kad je do 30 Celzijevih stepeni i zaista je idealno. Potom nastupa temperatura iznad 40 Celzijevih stepeni i traje do oktobra. Mi smo išle u periodu kad je savršeno vrijeme i svaki dan temperatura prosječno 29 Celzijevih stepeni.

 SVUGDJE SE ČUJE NAŠ JEZIK

Nismo imale loših situacija, sve nam je išlo naruku. Ono što me je iznenadilo jeste da svuda možete čuti naš jezik. Stvarno nas ima svugdje. Mjesta koja treba posjetiti je veoma mnogo. Mi smo bile deset dana, i to je nekako optimalno. Za manje se ne stiže sve. Grad je ogroman. Svuda su prelijepi bazeni i visoke zgrade s predivnim pogledom. Ono što smo mi htjele posjetiti jesu: pustinja, Burj Khalifa, Miracle cvjetni vrt, Muzej budućnosti, jahanje kamila, stari Dubai, Dubai mall, marina i JBR plaža.

 

Sve smo stigle, ali ostalo je još mjesta gdje smo u međuvremenu poželjele, a nismo stigle otići.

Nas je dojmio „Expo“, u kojem je učestvovalo 200 država na predstavljaju najboljeg iz svoje zemlje. „Expo“ se održava svakih pet godina u različitim državama svijeta, a sljedeći je u Japanu 2025. Posjetilo ga je 18 miliona ljudi, a mi smo iskoristile priliku da obiđemo 40-ak paviljona, uključujući i naš, bosanskohercegovački. Slučajno smo završile na koncertu Jasona Derula, koji je nastupao 25.03 u sklopu zabavnog dijela „Expoa“.

RAZNOVRSNA HRANA ZA SVE GURMANE

U Dubaiju je sve podređeno turistima i samo 20 posto je lokalnog stanovništva, tako da možete naći doslovno svaku kuhinju na svijetu, italijanska, arapska, indijska, tajlandska, sve što vam se jede.

Mi smo imale sva tri obroka u našem „Ink hotelu“, ali smo i često jele vani. Na „Expou“ smo isprobale vijetnamsku kuhinju, koja je bila sjajna. Uglavnom smo jele laganiju hranu, jer je bilo toplo. Ja sam često jela sushi i Cezar salatu, kao što jedem i kući. Veliki je izbor restorana koji su zbog imena, pogleda i interijera izvikani i jako skupi. Možete potrošiti stotine dirhama na obični ručak, međutim, ima i mnogo pristupačnih lokala, a najbolje je sve izguglati prije polaska, jer doslovno sve se može naći putem interneta. Neki lokali imaju minimum spend po osobi, odnosno određenu sumu koja se mora potrošiti po osobi.

 

GRAD KOJI NE SPAVA

Kako je lijepo vrijeme i sezona „Expoa“ u toku, grad je bio krcat. U ponedjeljak, u jedan sat poslije ponoći, bile smo u restoranu, gledale show s fontanama i večerale, a sve je bilo popunjeno. Grad zaista živi 24 sata na dan i nemate osjećaj kada je vikend, a kada nije. Prošlog vikenda smo bile na koncertu Jasona Derula, a u nedelju je na „Expou“ nastupao Ne Yo, dok je Anne Marie bila u Global villageu. Nikada nije dosadno. Kad je riječ o klubovima i restoranima, ako su malo popularniji, poput „Ce La Viea“, gdje smo izašle u subotu, potrebno je rezervisati nekoliko dana ranije. Može se rezervisati putem maila. Mnogo je zaista dobrih opcija za večernji izlazak, a ja sugerišem mjesta s lijepim pogledom, naprimjer, rooftop barovi i slično.

ZNAMENITOSTI

U Muzeju budućnosti, koji je nov, možete vidjeti kako oni predviđaju da će svijet izgledati. Burj Al Arab kao jedan od simbola Dubaija i najstarijih hotela, nezaobilazan je, kao i Burj Khalifa, najviša zgrada na svijetu.

Sky Observer, također novo mjesto gdje možete da hodate iz zgrade u zgradu s prozirnim pločnikom kroz koji vidite grad ispod. Hrabriji mogu hodati po ivici zgrade sa svom opremom, ukoliko su ljubitelji adrenalina.

Pustinja, pustinjske dine i kamile su divno iskustvo i prilika da vidimo gdje je grad, zapravo, nastao. Dubai fountain shows iza Dubai Malla je, također, nevjerovatno iskustvo.

VRIJEME

Potrebno je duže od sedam dana da se obiđe sve. Grad je ogroman i normalno je da se vozite jedan sat od tačke A do tačke B. Mi nismo htjele da imamo neki lud tempo s malo spavanja i deset aktivnosti na dan pa smo baš uživale u laganom moodu. Jedan dan smo obilazile znamenitosti, a drugi išle na bazen ili plažu. Aura sky pool je fantastičan bazen.

Može se u Dubai otići i na pet-šest dana, ali, ako želite vidjeti sve, onda ćete morati vrlo malo da spavate. Također, za većinu turističkih atrakcija postoje redovi za slikanje, koji mogu potrajati satima.

CRTICE ZA KRAJ

Mislim da smo odabrale dobar period godine za posjetu. To bih ponovila, definitivno. Drugi put bih obišla mjesta koja ovog puta nisam stigla. Stari dio Dubaija je nešto predivno i provela bih više vremena tamo. Ima predivne radnjice i restorane, kao i najstariji Starbucks u Emiratima.

Dubai nudi za svakoga ponešto i teško je ostati nezadovoljan. Definitivno je putovanje koje bih ponovila. Sve savršeno funkcioniše, svi su ljubazni i vidite ljude iz čitavog svijeta. Veoma vrijedno iskustvo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti