Novi Sad u Evropskoj prijestonici kulture 2022

Piše: Azra

Godine 2016., Novi Sad je pod sloganom „Za Nove mostove“ ponio najznačajniju titulu u oblasti kulture Evropske unije, titulu Evropske prijestolnice kulture za 2021. godinu. Međutim, zbog dobro poznatih razloga, godina kulture pomjerena je za ovu, 2022. Novi Sad u 2022. godini nosi titulu Evropske prijestolnice kulture, zajedno s Kaunasom u Litvaniji i Eschom u Luksemburgu.

Projekt je osmišljen kao niz kulturnih dešavanja koja se organizuju kroz četiri programska mosta i osam lukova. Programski mostovi nose ime “Duga”, “Sloboda”, “Ljubav” i “Nada”, a nazvani su po mostovima u Novom Sadu.

Turistička organizacija Novog Sada spremila je nekoliko ponuda za sadržajan boravak u Novom Sadu i okolici.

52 vikenda u Novom Sadu

Kroz iskustvo promocije turističkih potencijala Turistička organizacija NS napravila je 64 prijedloga kako da se kvalitetno provede vrijeme, ali i bolje upozna i istraži novosadsko područje. Prijedlozi su raspoređeni po mjesecima kad ih je najbolje posjetiti, međutim, svako može da izabere i prilagodi sebi koje će turističke atrakcije posjetiti. U prijedlozima su posjete nekim od 16 manastira koji se nalaze na Fruškoj gori, muzejima, galerijama, festivalima, značajnim arhitektonskim građevinama, podzemnim vojnim galerijama, salašima i vinarijama.

Za april preporuka je Fruška gora – ka Erdeviku

Put ka Erdeviku je onaj kojim se rjeđe ide, ali koji pruža veću radost i uživanje. Najprije treba proći duž sremske strane Dunava: Beočin, Čerević, Banoštor, Koruška. Usput možete stati da obiđete neku od znamenitosti, kupite vino, napravite dobre fotografije ili samo da predahnete. Drugi dio puta vodit će vas u središte Fruške gore, preko Sviloša do raskrsnice na glavnom bilu Fruške gore, odakle treba skrenuti ka Šidu i doći do Rohalj baza. Ovdje zastanite i sjetite se da je Fruška gora bila središte otpora protiv fašizma i da je prepuna dokaza o hrabrom otporu sremske omladine, te da su mnogi životi koji su tada položeni za slobodu utkani u našu sadašnjost.

Preporuka za maj je staro gradsko jezgro Novog Sada

Centralno gradsko jezgro Novog Sada je izložbeni paviljon različitih arhitektonskih stilova, od baroka do moderne. U raskošnom nizu duž Zmaj Jovine i Dunavske ulice moćno stoje zgrade i crkve, obilježja epoha i historijskih zbivanja. Ali, ako pogledate pažljivije, vidjet ćete brojne pasaže koje kroz utrobe masivnih zgrada vode u prostore u kojima treperi živost.

Nekadašnja dvorišta danas su često inventivni prostori koji kriju kafiće i restorane s baštama, pivnice, galerije, knjižare, ponekog sajdžiju ili drugog zanatliju, prodavnice najrazličitije robe i suvenirnice. Postoje pasaži u kojima za vrijeme ljetnih vrućina možete odahnuti pod krošnjom ogromnog platana, kupiti knjigu, zatim pojesti džinovski sendvič u radnji pored, ili kupiti neki poseban suvenir, ali i oni gdje za vrijeme kiše ili vijavice možete popiti kuhano vino, pojesti štrudlu i pogledati slike na izložbi koja traje u susjednom prostoru.

Za ostale mjesece detaljne preporuke pronađite ovdje: https://novisad.travel/52-vikenda/

Vinske rute

Regija Novog Sada i Fruške gore od davnina je poznata kao mjesto dobrih vinograda i brojnih vinarija. Za sve ljubitelje „pića bogova“, napravili smo šest vinskih ruta koje će provedeno vrijeme učiniti nezaboravnim uz želju da se što prije ponovi.

Detaljnije pogledajte  ovdje .

Novi Sad za 3 dana

Iako nisu dovoljna tri dana da se kompletno istraži Novi Sad, za sve koji dolaze na vikend evo prijedlog kako je najbolje osjetiti novosadsko područje za tri dana. Istražiti brojne prostore Novog Sada znači osluškivati njegove poruke multikulturalnosti, osjećati glasove i lica njegovih mnogoznačnosti, nadasve otkriti slagalicu koja čeka da bude nanovo shvaćena. To nije težak zadatak, potrebno je samo zastati i ostati neko vrijeme u Novom Sadu. Ne možete istražiti sve novosadske priče i prostore za jedan, dva, tri dana… ali, možete naslutiti neponovljivu sadržajnost novosadskih dana, srdačnost njegovih stanovnika, a sve zajedno ćete pamtiti kao iskustvo koje želite ponovo da doživite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti