Svadbeni običaji širom svijeta

Piše: Selma Hodo

Trenutak sklapanja braka jedan je od najvažnijih događaja u životu dvoje ljudi koji se vole. A obred vjenčanja mnogo je više od razmjena zavjeta i poljubaca. Iako živimo u 21. vijeku, mnogi svadbeni običaji su opstali, zahvaljujući ljudima koji njeguju tradiciju. Većina običaja simbolizira ljubav, a mi smo vam izdvojili neke od najzanimljivijih

Pljuvanje mladenaca u Grčkoj

U svakom trenutku pripremanja vjenčanja u Grčkoj učestvuje cijela porodica. Jedan od najstarijih običaja je pripremanje bračne posteljine u kojoj učestvuju  svi članovi porodice, kako bi mladencima osigurali bračnu sreću. U krevet se bacaju riža i novac koji simboliziraju prosperitet, a beba koja se umotava u plahtu simbolički donosi plodnost. Prije vjenčanja kum brije mladoženju u znak povjerenja, a jedan od najkontroverznijih običaja je pljuvanje mladenaca za sreću. Osim toga, na svadbu uvijek pozivaju neparan broj gostiju.

U Italiji se možete udati samo nedjeljom

U Italiji mladoženja ne smije stati pred mladu bez komadića željeza u džepu, kako bi ih pratila sreća, a jedini dan kada se mogu vjenčati jeste nedjelja, jer se smatra najsretnijim danom u sedmici. Stari italijanski običaj pjevanja serenade noć prije vjenčanja i dalje opterećuje mladoženje više ili manje razvijenog sluha, no još se nije desilo da mlada odustane od vjenčanja zbog loših glasovnih mogućnosti svog dragog.

Španci nemaju kumove

Za vrijeme vjenčanja u Španiji mladoženja daje svojoj budućoj mladoj 13 novčića, koji simboliziraju obećanje da će u braku sve dijeliti. Interesantna činjenica je da u Španiji mladenci nemaju kumove, već je uz mladoženju njegova majka, a uz mladu njen otac. S obzirom na to da su španska vjenčanja veoma raskošna, mladencima se poklanjaju velike svote novca, pa se, vjerujemo, Španci baš i ne raduju pozivu na vjenčanje.

Šarenilo boja u Indiji

Mistična Azija poznata je po svom kulturnom bogatstvu. Kada je riječ o vjenčanjima, raskoš i jarke boje nešto su što trebate očekivati. I da, proslave uvijek traju po nekoliko dana. U Indiji se mladenkama prije obreda vjenčanja oslikavaju noge i ruke kanom. Također, mladencima roditelji čiste noge u mlijeku i vodi, kako bi ih simbolički očistili od grijeha. Prije nego uđu u hram, mladenci će sedam puta okružiti sveti plamen, kako bi prizvali bogove i zamolili ih za sreću u zajedničkom životu. Na vjenčanju mladenci razmjenjuju prstenje, a mladoženja mladenki stavlja crvenu tačku na čelo, koju ona može obrisati samo ako ostane udovica. Tradicionalna vjenčanica u Indiji je uvijek crvena, nikako bijela, jer nju nose samo udovice.

Vjenčanje porodica u Africi

Brak u afričkim zemljama nije sklapanje zajednice dvaju pojedinaca već cijelih porodica. Zbog toga se daje posebna pažnja pripremi vjenčanja. Određivanje cijene mladenke u ovim zemljama garantira njenu vjernost i predbračnu čistoću. Umjesto djevojačke večeri, mladenki se priprema “kana zabava”. U plemenu Yoruba mladenci moraju probati limun koji simbolizira razočarenje na koje će u braku možda naići, sirće koje simbolizira gorčinu životnih izazova, kajenski biber koji simbolizira strast u vezi, te med koji ukazuje na radost i sreću u braku. Simbioza ovih četiriju elemenata predstavlja snagu para da nadvlada sve prepreke u braku.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti