Počela kampanja „Vratila sam se živote“ posvećena ženama oboljelim od metastatskog karcinoma dojke

Piše: I.J.

Organizacija “Think pink – zajedno smo jedno” pokrenula je kampanju o metastatskom karcinomu dojke vrlo simboličkog naziva – “Vratila sam se živote”.

U Svečanom salonu Gradske Vijećnice Sarajevo premijerno je prikazan i spot za pjesmu “Vratio sam se živote“, jednu od najpopularnijih numera poznatog bosanskohercegovačkog autora Zlatana Fazlića Fazle koju je svojevremeno izvodio legendarni Kemal Monteno, a ovog puta je u aranžmanu Dine Šukala pjevaju Nermin Puškar, Džejla Ramović, Magdalena Bogić, Berin Buturović, Marija Šestić i Josip Palameta.

Prvi put u Bosni i Hercegovini se na ovaj način govori o sigurno najtežoj dijagnozi koju ljekari saopće pacijentu. Cilj ove kampanje je informirati žene o bolesti, ali i ohrabriti ih da znaju kako ova bolest ne znači kraj života, te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe.

 

Regionalna direktorica Organizacije “Think pink – Zajedno smo jedno“ Nela Hasić istakla je da se radi o kampanji na temu o kojoj u prošlosti nije razgovarano, iako se ta organizacija karcinomom dojke bavi već 18 godina.

-Ovo danas je toliko svečani trenutak,ali ujedno i ozbiljan, početak diskusije o nečemu što je najteža dijagnoza koju doktor može reći pacijentu, a to je metastatski karcinom dojke. Mi živimo u 21. vijeku kada metastatski karcinom nije ono što je bio ranije. Željeli smo da napravimo kampanju koja će biti sveobuhvatna, koja će uključivati i udruženja pacijentica, predstavnike pacijenata, koja će imati medicinske stručnjake, koja će ovako umjetnički kroz ovu divnu pjesmu i spot skrenuti pažnju ljudi da rado pogledaju. Svi mi bježimo od bolesti, niko od nas ne voli previše da se bavi s njom, međutim svakome se to može desiti, a mi moramo biti svjesni. Ja sam zaista presretna ovim trenutkom jer je ovo početka, ja se bojim, dugotrajnih napora i aktivnosti za poboljšanje liječenja pacijentica koje se susreću s metasatskim karcinomom dojke. Za jednu ženu je vrlo važna i informacija, edukacija, kreacija, ljepota, pjesma i zdravstveni sistem i lijek. Sve je to kvaliteta života i sve to ujedno čini atomosferu da žena lakše izađe iz teškog stanja u kom se nalazi – kazala je za „Azru“ Nela Hasić.

Danijela Vojičić, članica Udruženja “Novi pogled“ iz Mostara, rekla je kako ova kampanja zaslužuje sve pohvale i podršku jer pomaže ženama da prihvate bolest kao sastavni dio života.

-Mislim da će ova kampanja puno pomoći da se osvijestimo da se treba voditi računa o zdravlju. Naši ciljevi su da živimo jedan dan duže i da pomognemo ostalim ženama da se izbore sa bolešću.

Pravovremena informacija, podrška, ali i optimizam je ono što žele pružiti pacijenticama i njihovim porodicama. Kroz, između ostalog, svjedočanstva žena koje žive sa metastatskim karcinomom, razgovore sa stručnjacima, edukativne sadržaje koji su dostupni na web stranici.

Organizacija “Think Pink – Zajedno smo jedno“ je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Organizacija je nastala kao rezultat zajedničke saradnje između JDC i Susan G. Komen 2004., koja podrazumijeva niz različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja svake žene bez obzira na finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. U januaru 2017. godine program prerasta u nacionalno bosansko – hercegovačko udruženje “Think Pink – Zajedno smo jedno“.

Pročitajte još