Historičari saglasni da Kim Kardashian nije zaslužila nositi haljinu Marilyn Monroe

Piše: Azra

Haljina koju je Kim Kardashian obukla na ovogodišnju Met Galu ne prestaje izazivati reakcije, a svoje mišljenje o tome sada su dali i historičari.

Kim Kardashian odjenula je haljinu koju je dizajnirao Jean Louis davne 1962. godine, a Marilyn Monroe ju je nosila na proslavi 45. rođendana američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Kultnu haljinu boje kože s više od 2500 ručno ušivenih kristala kupio je na aukciji 2016. godine lanac muzeja Ripley’s Believe It or Not za gotovo 5 miliona dolara.

S obzirom na to da je haljina odavno dio muzejske postave, historičari ne mogu sakriti bijes što je neko kao Kim Kardashian mogao tu haljinu odjenuti za jedan događaj, a taj njezin potez smatraju neodgovornim i nepotrebnim.

– Ona je mogla naručiti repliku koja se ne bi ni najmanje razlikovala od originala. Takav kultni dio američke historije nije uopće trebao biti izložen riziku od oštećenja samo zbog jačanja nečijeg ega i fotografiranja, rekla je Justine De Young, profesorica s Fashion Institute of Technology, za magazin People.

Kim se pohvalila da se podvrgnula rigoroznoj dijeti kako bi mogla odjenuti slavnu haljinu. Naime, slavna starleta izgubila je sedam kilograma, i to u samo tri sedmice, a De Young smatra da i ta rigorozna dijeta šalje lošu poruku.

– Rigorozna dijeta kako bi stala u originalnu haljinu također je loša poruka koju šalje, puno više u skladu s idealima iz 1960-ih nego današnjima, rekla je De Young. Zabrinutost je iskazao i historičar i kolekcionar Scott Fortner.

– Iako razumijem da neko želi nositi kultnu haljinu, to baš i nije dobro. Haljina je napravljena po mjeri za Marilyn Monroe i nije odjevni predmet koji se može prekrojiti, rekao je Fortner koji je jedan od najvećih privatnih kolekcionara osobnih stvari Marilyn Monroe.

– Kada je Marilyn doznala da će nastupiti na rođendanskoj zabavi predsjednik Johna F. Kennedyja, nazvala je dizajnera Jeana Luisa i rekla da želi da joj napravi haljinu koja će ući u historiju, blistavu haljinu koja će biti jedinstvena. Željela je da to bude haljina koju bi ‘samo Marilyn Monroe mogla nositi'”, dodao je i objasnio da je je Jean Louis tkaninu slagao na njeno golo tijelo kako bi se savršeno stopila s njenim oblinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)

– Da se mene pitalo, ne bih takvo što dopustio, ponajviše jer haljina ima veliko značenje u američkoj historiji, ona je nacionalno blago. No, da budem jasan, ovo nema veze s Kim Kardashian, zaključio je Fortner. Svoje mišljenje je dala i autorica knjige o Marilyn Monroe Michelle Morgan.

– Haljina je iznimno krhka i držana je u uslovima s kontroliranom temperaturom, stoga je neodgovorno nositi je tek tako, i to na crvenom tepihu gdje joj se moglo bilo što dogoditi. Uistinu sam razočarana kada vidim haljinu staru 60 godina kako se nosi u javnosti, rekla je Morgan.

U međuvremenu su se oglasili i iz muzeja Ripley’s Believe It or Not u kojem je haljina dio stalnog postava, rekavši kako su poduzete sve mjere da ne bi došlo do oštećenja haljine na Met Gali. Haljina će biti vraćena danas, 4. maja, te će ponovno biti u staklenom izlogu na temperaturi od 20 stepeni i vlažnosti 40-50 posto.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još