Životna priča najsjajnije zvijezde Hollywooda: Smrt Marilyn Monroe i danas pod velom tajni

Piše: Azra

Osporavana, ali i hvaljena, legendarna holivudska glumica Marilyn Monroe preminula je prije 60 godina, ali je i danas u živom sjećanju mnogih generacija.

Slavna glumica sa plavim uvojcima, uvijek obučena u uske i pripijene haljine koje su izazovno naglašavale njene obline, bila je pravi seks-simbol Holivuda. I danas privlači veliku pažnju, što je pokazala i ovogodišnja Met Gala, na kojoj je Kim Kardashian ponijela haljinu čuvene Marilyn.

Bolno djetinjstvo i rana udaja

File:Monroe and James Dougherty.jpg - Wikimedia Commons

Rođena je pod imenom Norma Jeane Baker, djetinjstvo je provela u sirotištima i hraniteljskim porodicama, a na kraju su je usvojile komšije, odnosno prijateljica njene majke.

Dvije nedjelje poslje proslave šesnaestog rođendana, buduća zvijezda odlučila je da se uda za Jamesa Doughertya, radnika u fabrici aviona. U knjigama “Tajna sreća Marilyn Monroe” i “Norma Jeane s ljubavlju”, James je tvrdio kako su se voljeli, ali da su nju ponijeli snovi o slavi. U članku napisanom 1953. godine pod naslovom “Marilyn Monroe bila je moja žena” za Fotoplej, napisao je kako je on nju ostavio.

Njena majka je vodila tešku i dugačku borbu sa mentalnim bolestima, te je to jedan od razloga iz kojih je Marilyn odrastala po hraniteljskim porodicama.

Također, poput majke, i Marilyn će u jednom periodu svog života završiti na psihijatrijskom liječenju.

Strasna ljubav i krah drugog braka

Book Reveals Joe DiMaggio's Torment After Marilyn Monroe's Death |  PEOPLE.com

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio vjenčali su se dvije godine poslje upoznavanja u San Francisku, a on joj je poklonio prsten od platine i 35 brušenih dijamanata.

Ali, problemi su počeli već na medenom mjescu u Japanu, jer je Joe bio veoma ljubomoran. Marilyn je tada bila na vrhuncu svoje popularnosti, te je povoda za ljubomoru bilo mnogo.

Kultna scena u kojoj joj vetar diže bijelu haljinu oduševila je cio svijet, a Joe je zbog toga bio na ivici živaca.

Nakon 274 dana braka Marilyn je zatražila razvod zbog mentalnog nasilja, a on je to saznao preko televizije.

– Srce mi je puklo kad sam te vidio kako plačeš pred svim tim ljudima. Molim te, razmisli još jednom o svemu i daj nam drugu priliku da spasimo brak – napisao je poslje toga.

Marilyn je bila nepopustljiva, uprkos pismima koje Joe nije prestao da šalje.

Treći brak i gubitak deteta

Marilyn i Arthur Miller vjenčali su se 1956. godine, a poslje pet godina braka glumica je ostala u drugom stanju.

Nažalost, Marily je imala spontani pobačaj, što ju je slomilo jer je silno željela da postane majka. Prije toga, izgubila je čak tri bebe, a uzrok su bile upale jajnika i posljedice koje su one trajno ostavile.

Njen najveći strah se ostvario

Marilyn Monroe on Twitter: "60 Years Ago Today: #MarilynMonroe married Arthur  Miller. https://t.co/wh3ZX8boCs" / Twitter

Fatalna plavuša postala je labilna tokom snimanja filma “Neprilagođen”. Njen tadašnji suprug Arthur Miller pravio je taj film specijalno za nju. U filmu se emotivno nestabilna žena zaljubljuje u starijeg čoveka. Miller je bio dosta stariji od Marilyn, tako da su mnogi shvatili da se film zasniva na njihovom komplikovanom braku.

Snimanje je bilo i psihički i mentalno naporno u pustinjama Nevade na paklenim vrućinama i pratile su ga brojne kontroverze.

Arthur se zaljubio u fotografkinju Inge Morath, a Marilyn je tome svjedočila. U to vrijeme ona je počela da zloupotrebljava lijekove i ubrzo nakon toga, 11. novembra 1960. objavila je da se razvodi od supruga.

Njena psihijatarica smjestila ju je u psihijatrijsku bolnicu . Marilyn je mislila da će samo ostati svega nekoliko sati, ali je u tapaciranoj sobi sama provela čitava četiri dana. Zbog svega toga, iz bolnice je pisala svom drugom psihijatru:

– Uopšte nema empatije ovdje i to mi teško pada. Smjestili su me u ćeliju za veoma depresivne pacijente, a ja sam se osjećala kao da sam u zatvoru zbog zločina koji nisam počinila. Nehumanost je na svakom koraku. Pitali su me zašto nisam sretna ovdje. Sve je pod ključem: električne sijalice, fioke, kupatila, ormari, rešetke na prozorima… Vrata imaju prozore, tako da su pacijenti stalno pod nadzorom, a tragovi prethodnih pacijenata su vidljivi svuda po zidovima. Odgovorila sam: “Pa, trebalo bih da sam luda, pa da mi se sviđa ovdje”.

Posljednji dani

Poslednji poznati snimak Marilyn Monroe nastao je krajem jula 1962. godine, svega nekoliko dana prije njene misteriozne smrti. Napravili su ga prolaznici koji su se našli na plaži dok je glumica pozirala fotografu.

Njen posljednji film “Something’s Got to Give” nikada nije završen. Od predviđenih 30 dana snimanja, pojavila se samo na 13.

U njenoj kući u Los Angelesu, 5. avgusta, pronašao ju je njen ljekar, koji je potvrdio da je umrla od predoziranja tabletama za spavanje. Imala je samo 36 godina. Doktora je u tri ujutro pozvala domaćica, koja tvrdi kako se probudila i znala da nešto nije u redu kada joj Monroe nije odgovorila na kucanje.

Njenoj sahrani su mnogi htjeli da prisustvuju, ali je njen bivši suprug DiMaggio osigurao da dođu samo bliski prijatelji, kako se i njen posljednji ispraćaj ne bi pretvorio u medijsku senzaciju.

Detalji o smrti i dalje pod velom misterije

Marilyn Monroe's Final Hours: Nuke Fears, Mob Spies, and a Secret Kennedy  Visitor | Vanity Fair

Autopsija je pokazala da je Marilyn umrla od “akutnog trovanja barbituratima”, rekao je magazinu “People” ugledni forenzičar. Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta. Prije toga, četiri puta je pila prekomjerne doze pilula.

Ipak, ono što je čudno je da su lijekovi pronađeni, ali isprva u sobi nije pronađena čaša za vodu koja bi joj bila potrebna da bi progutala tako veliku količinu pilula. Najčudnije je to što ostataka pilula nije bilo u njenom stomaku.

Ono što je naročito podiglo oblak sumnje jeste činjenica da je služavka Junis Mureey vremenom počela da mijenja priče.

Ona je najprije rekla da je oko ponoći pozvala Marilynog psihijatra, da bi poslje rekla kako je to bilo oko tri ujutru. Dvije decenije docnije, biograf Anthony Sammers pričao je sa njom i zapazio “momenat kada je stavila svoju glavu u ruke” i rekla: “O Bože, zašto ja ovo moram da zataškavam?”.

– Šta da zataškavate, gospođo Murrey?

– Pa naravno, Robert F. Kennedy je bio tu (4. avgusta) i naravno, postojala je afera s njim – rekla mu je ona.

Dugo se šuškalo da je Marilny Monroe bila u vezi i sa predsjednikom Johnom F. Kennedyem i sa njegovim bratom Robertom.

Izvor: Ona.telegraf.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti