Azizah, kraljica Malezije je inspiracija mnogim ženama: Njena borba za potomstvo

Piše: Ilma Jakubovic

Nikad nisam mislila da ću imati još petero djece, uključujući blizance. Azizah i Abdullah zajedno imaju četiri sina i dvije kćerke, a njihov najstariji sin Amir Naser (36) je usvojen. U Maleziji postoji devet kraljevskih domaćinstava. Izmjenjujemo se svakih pet godina

Putovanje malezijske kraljice Azizah do majčinstva inspiriralo ju je da pomaže drugima. Nakon udaje za kralja Malezije Abdullaha, 1986. godine, kraljica Azizah je prošla mnoge runde IVF-a prije nego što je zatrudnjela sa svojim najstarijim sinom 1995. godine. A, progovorila i o emocionalnim posljedicama koje je ostavila borba za potomstvo.

– Imala sam 16 rundi IVF-a, a 17. put sam uspjela. Nikad nisam mislila da ću imati još petero djece, uključujući blizance – otkrila je u nedavnom intervjuu koji je nadahnuo mnoge žene koje biju istu bitku.

Sada već davne 2004. godine osnovala je „Zakladu za plodnost Tunku Azizah“, kako bi pomogla u finansiranju liječenja neplodnosti.

– Moja zaklada sponzorira liječenje za parove siromašnih i srednjih prihoda. Znam koliko to košta i kroz koju emocionalnu borbu ljudi prolaze. Odeš na liječenje i dođeš kući i plačeš. Mi smo Azijati i ne dijelimo naše probleme. Ali, odlučila sam da je vrijeme da počnemo razgovarati o tome i poduzeti nešto o tom pitanju – kazala je 61-godišnja kraljica Azizah.

MAJKA ŠESTERO DJECE

Azizah i Abdullah zajedno imaju četiri sina i dvije kćerke, a njihov najstariji sin Amir Naser (36) je usvojen. Par je svoje prvo dijete dobio 1990., ali je dječak rođen mrtav, a kraljica je tek 1995. na svijet donela sina i prijestolonasljednika Hassanala Ibrahima.

– Mora da sam jedina kraljica na svijetu koja je nosila četiri trudnoće zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji. Odlučila sam da imam sopstvenu fondaciju za plodnost, jer sam željela da pomognem svim onim nesretnim parovima koji ne mogu da imaju djecu zbog određenih zdravstvenih problema. Znam kako je teško kada nemate dijete i kako je to nositi tu stigmu, kada se žene stalno krive za to, iako se ovaj problem odnosi na oba partnera – ispričala je ona svojevremeno.

– Neko želi biti računovođa, neko želi u policiju. Samo želim da svi rade, da budu izloženi stvarnom životu, da znaju kako je drugim ljudima – istakla je kraljica.

Njihov najstariji sin, 26-godišnji princ Hassanala, namjesnik Pahanga, pohađao je Kraljevski vojni koledž Sandhurst, u kojem se i princ Harry školovao za oficirskog kadeta.

Prema riječima kraljice Azizah, princ Hassanala je strastven za očuvanje tradicije, baš kao i princ Harry i princ William.

Njen suprug Abdullah imenovan je za kralja 2019. godine, a na toj funkciji će ostati do 2024. zbog malezijskog sistema rotiranja monarha svakih pet godina. A, potom je objasnila na koji način se bira kralj u Maleziji.

– U Maleziji postoji devet kraljevskih domaćinstava. Izmjenjujemo se svakih pet godina. Tako da sada moram poštovati protokol, ali kad sam bila samo krunska princeza, išla sam posvuda, na konferencije, vidjeti vodiče za djevojke, u UN, sa samo jednim tipom koji me pratio.

Malezijski vladajući kralj i kraljica zapravo su se upoznali kad su bili tinejdžeri, ali rijetko su provodili vrijeme zajedno do ranih dvadesetih, jer tadašnja princeza iz Johora, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, nije smjela ići na spojeve, navodi „New Straits Times“.

LJUBAV NA PRVI POGLED

Ipak, to nije spriječilo tadašnjeg princa Pahanga Abdullaha Ri’ayatuddina da piše ljubavna pisma svojoj voljenoj. Vjenčali su se u martu 1986., 13 godina nakon što su prvi put vidjeli jedno drugo. Dok bi većina članova kraljevske porodice angažirala lične kuhare, Tunku Azizah, navodno, redovno kuha i peče vlastite recepte poput prženih rezanaca i čokoladnih muffina za svog supruga.

Kraljica, kojoj je Svjetski savjet zanatstva dodijelio titulu ikone zanata 2019. godine, istakla je da zaista cijeni bogati turski vez i kraljevske dizajne koji se nalaze u turskim palačama i historijskim zgradama.

– Također, obožavam kako su različiti islamski utjecaji ugrađeni u turske dizajne, a mnogi možda ne znaju za bliski historijski odnos između malezijske kraljevske porodice Johor i turske kraljevske porodice – rekla je kraljica.

Njen čukundjed sultan Abu Bakar bio je oženjen sultanijom Khatijah iz Turske, pojasnila je Iskandariah. Također, on je bio blizak s velikim osmanskim sultanom Abdulom Hamidom II, koji je vladao od 1876. do 1909. godine, a bliskost je bila tolika da kada je čukundjed preminuo u Londonu 1895. godine, sultan je poslao svog muftiju i turske velikodostojnike da obave pogrebne obrede prije nego što je tijelo poslano natrag u Johor.

Svojevremeno je rekla i da je uzbuđena kada gleda poznatu tursku seriju o velikom sultanu Abdulu Hamidu II, jer tako prepoznaje svoje pretke i njihove prelijepe običaje.

– Ustvari, to je i način da se povežem sa svojim sestrama, dok pričamo o turskim serijama.

Malezijska kraljica se, osim svoje fondacije i humantiranog rada, bavi i kulinarstvom, pa može da se pohvali da je autor triju knjiga tradicionalnih malezijskih recepata, koje je prikupljala širom zemlje.

Pročitajte još