Svijet ogorčen ubistvom novinarke Al Jazeere: Palestinci se opraštaju od Shireen Abu Akleh

Piše: Azra

Palestinci se danas u Ramallahu opraštaju od ubijene novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju su jučer u izbjegličkom kampu ubili pripadnici izraelske vojske dok je bila na zadatku.

Tijelo Abu Akleh prebačeno je iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas, koj ije rekao da je Izrael odgovoran za ubistvo novinarke.

– Okupacija neće sakriti istinu, a zločin ne bi trebao ostati nekažnjen, rekao je palestinski predsjednik, prenijela je Anadolija, te je rekao da Palestina neće prihvatiti zajedničku istragu s Izraelom o ubistvu Abu Akleh.

Obećao je da će iznijeti slučaj Međunarodnom krivičnom sudu. Ubijenoj novinarki odata je i vojna počast. Abu Akleh će biti sahranjena u petak u okupiranom istočnom Jerusalemu, gdje živi njena porodica.

Stotine Palestinaca okupile su se na cestama kako bi odali počast ubijenoj Abu Akleh. Ranije, šef izraelske vojske opovrgnuo je ranije iznesene tvrdnje da je Abu Akleh, koja je ubijena u izbjegličkom kampu u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, možda pogođena zalutalim mecima koje su ispalili palestinski borci.

(Reuters)

General Aviv Kochavi rekao je da je nejasno ko je ispalio hitac kojim je ubijena Shireen Abu Akleh, u događaju koji je izazvao oštre reakcije svijeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shireen Abuakleh (@shireenabuakleh)

– U ovom trenutku ne možemo zaključiti ko ju je pogodio. Žalimo zbog njene smrti, kazao je on, prema izvještajima medija.

Izraelska vojska u početku je iznijela mogućnost da je iskusna novinarka Al Jazeere ubijena od palestinske vatre, navodeći da su u isto vrijeme na licu mjesta bili prisutni i naoružani Palestinci.

Sporni izraelski videosnimak

Izraelska vojska je u srijedu objavila videosnimak na kojem se vidi kako Palestinci pucaju u uličici u kampu u Jeninu, uz opasku da je taj snimak trebao pojačati svoju tvrdnju da su naoružani Palestinci otvarali vatru na tom području u to vrijeme.

Izraelski premijer Naftali Bennet objavio je tvit sa videosnimkom s namjerom da pokaže naoružane palestinske borce, za koje je rekao da su pucali u vojnika. Pošto nijedna pripadnik izraelskih snaga nije povrijeđen u srijedu, rekao je da to navodi na zaključak da su palestinski borci upucali novinarku.

– Prema podacima koje imamo, postoje značajne šanse da su naoružani Palestinci, koji su nasumično pucali, odgovorni za smrt novinarke, napisao je premijer.

No, izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem provela je sopstveno istraživanje tih tvrdni i objavila u srijedu video koji je doveo u sumju narativ izraelske vojske.

Pronašli su lokaciju sa snimka izraelske vojske, kao i mjesto gdje je ubijena Shireen Abi Akleh.

– Palestinska vatra koju je ‘podijelila’ izraelska vojska ne može biti vatra od koje je stradala Shireen Abu Akleh, napisala je ta organizacija na Twitteru, koja je navela da su dvije lokacije udaljene oko 300 metara i razdojene zidovima i zgradama.

Dror Sadot, glasnogovornica grupe, rekla je da dokazi ukazuju na to da “nema šanse“ da su pucnji sa videosnimka izrelske vojske ubili Shireen Abu Akleh.

Ali al-Samoudi, novinar Al Jazeere koji je ranjen na istom mjestu, tvrdi da su izraslek snage pucale na Abu Akleh.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u srijedu je rekao da “preliminarna istraga izraelske vojske ukazuje da nije bilo pucnjeva usmjerenih ka novinarki, ali da se ona nastavlja“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shireen Abuakleh (@shireenabuakleh)

Izraelski list Haaretz izvijestio je da je inicijalna istraga ubistva pokazala da je Shireen Abu Akleh u trenutku kada je pogođena bila 150 metara od izraelskih snaga te da, prema rezultatima istrage, “još nije jasno“ je li ubijena od izraelske ili palestinske vatre.

Osude iz Evropske unije i SAD-a

Evropska unija pozvala je na “nezavisnu“ istragu smrti reporterke Al Jazeere, dok je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla da ubistvo treba biti “transparentno istraženo“.

No, upitan za izraelsku otvorenost za međunarodnu istragu, glasnogovornik izraelske vojske Amnon Shefler kazao je da su unutrašnji vojni istražni sistemi “robustni“ i da će obaviti sopstvenu istragu.

Zastupnici američkog Kongresa osudili su ubistvo Shireen Abu Akleh i pozvale na nezavisnu istragu, a zastupnica Rashida Tlaib navela je da bi američku vlada morala istražiti slučaj, govoreći da Washington ne bi smio dozvoliti da “isti oni koji čine ratne zločine provode istragu“.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki opisala je Shireen Abi Akleh kao “novinarsku legendu“:

– Njena smrt je tragičan gubitak i uvreda za slobodu medija bilo gdje, navela je na Twitteru.

Palestinske grupe za ljudska prava iz SAD-a pozvale su američkog predsjednika Joea Bidena da zahtijeva nezavisnu istragu, tvrdeći da se Izraelu ne smije dozvoliti da to sam učini.

Oko 200 Palestinaca okupilo se na protestima u Haifi i Nazarethu zbog ubistva, a jordanska kraljica Rania rekla je da je ono “težak udarac istini i pravdi“.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti