Ove zemlje bore se za pobjedu u finalu Eurosonga, ko je vaš favorit?

Piše: S.P.

Večeras se održava finale ovogodišnjeg Eurosonga u Torinu. Prošle godine pobjedu na ovom muzičkom takmičenju odnio je italijanski bend Maneskin s pjesmom Zitti E Buoni, zbog čega se ove godine takmičenje održava u Italiji.

Kroz dvije polufinalne večeri, koje su se održale ove sedmice, 20 zemalja izborilo je finale, a to su: Češka, Rumunjska, Portugal, Finska, Švicarska, Norveška, Armenija, Nizozemska, Ukrajina, Litva, Azerbajdžan, Belgija, Grčka, Island, Moldavija, Švedska, Australija, Poljska, Srbija i Estonija.

Pet zemalja svake godine direktno se kvalificira u finale, a to su Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija. One se nazivaju zemlje Big Five te su najveći finansijski saradnici Evropske radiodifuzijske unije (EBU) koja organizira takmičenje. Sinoć je objavljen i poredak kojim će navedenih 25 država nastupiti na pozornici u Torinu.

Naime, kladionice za ovogodišnji Eurosong predstavnicima Ukrajine daju čak 60 posto šanse za pobjedu. U prvih deset na kladionicama nalaze se još i Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Italija, Španjolska, Poljska, Grčka, Srbija, Norveška i Nizozemska.

A sad vas pitamo – ko vam je favorit na ovogodišnjem Eurosongu?

Pročitajte još