Stižu topliji dani: Pripremite stopala za sandale

Piše: L. M.

Stopala su veoma važan dio našeg tijela: često bolna, zanemarena, skrivena i nedovoljno njegovana, mogu se brzo i lako transformirati u privlačna i izazovna.

Tajna lijepih stopala je u redovnoj njezi, važno je posvetiti im se i tokom perioda kada nosimo čarape i zatvorene cipele. Dobro je što ne moramo uvijek trošiti novac za pedikera, stopala možemo njegovati i sami. Potrebno je malo prakse i vještine, mada njega stopala zahtijeva više pažnje.

Kupka

Priuštite stopalima lijepu kupku. U lavor ili kadu naspite toplu vodu, dovoljno da pokrije vaše gležnjeve, te dodajte malo soli za kupanje. Možete dodati i nekoliko kapi bilo kojeg eteričnog ulja po želji. Također dodajte nekoliko glatkih kamenčića u vodu. Oni će pružiti nježnu masažu kada stavite stopala na njih. Potopite noge i opustite se 15-20 minuta. Osušite ih ručnikom.

Piling

Sljedeći korak je piling. Kada završite s kupkom za stopala, osušite stopala i utrljajte kremu za kutikule na podnožje svakog nokta. Ostavite nekoliko minuta. U međuvremenu, pilingom za stopala uklonite sve suhe i mrtve ćelije kože. Budite čvrsti, ali nemojte previše strugati. Zatim obrišite kremu za zanoktice i lagano potisnite kutikule guračem.

Hidratacija

Nakon što završite s pilingom, operite stopala i navlažite ih. Hidratiziranje pomaže omekšavanju, hidrataciji kože i štiti je od pucanja. Obilnu količinu hidratantne kreme utrljajte na stopala i dobro umasirajte. Redovne masaže stopala također pomažu u održavanju stimulacije živčanih završetaka, poboljšavaju cirkulaciju krvi i njeguju kožu i mišiće stopala.

Lakiranje

Sada su vaši nokti spremni za ukrašavanje. Obojite ih bojom po vašem izboru. Uvijek nanesite temeljni premaz. Pričekajte da se osuši, a zatim nanesite sloj laka za nokte. Pustite da se potpuno osuši prije nanošenja sljedećeg sloja. Tako će vam lak za nokte trajati duže.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti