Makedonski dragulj: Ohrid, balkanski grad svjetlosti

Piše: Selma Hodo

Iako mnogi sanjaju kako će jednog dana posjetiti egzotične destinacije poput Maldiva, Havaja, Balija ili Dubaija, nisu ni svjesni koliko ljepote ima u našem okruženju. Jedan od takvih gradova je makedonski grad svjetlosti – Ohrid. Osim što ćete se dobro provesti, imat ćete priliku posjetiti neke od najljepših atrakcija, upoznat ćete najgostoprimljiviji narod u našem regionu, ali i probati jednu od najukusnijih balkanskih kuhinja

Ohrid je smješten u jugozapadnom dijelu Makedonije, na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera. Ovaj grad je poznat i kao evropski Jerusalem zbog velikog broja crkava i samostana. Prema podacima, Ohrid se prvi put spominje 2400 godina prije nove ere, s antičkim imenom Lihnid. Lihnid je bio na putu Via Egnatia, najstarijem i najznačajnijem rimskom prometnom putu na Balkanu, a nakon Trećeg makedonskog rata tadašnji Lihnid, a današnji Ohrid, postao je glavna rimska baza u sjevernoj Makedoniji. Doslovni prevod ovog prastarog imena je grad svjetlosti. Krajem šestog stoljeća ova regija bila je izložena masovnoj slavenskoj kolonizaciji, a tridesetih godina sedmog vijeka Lihnid je dobio ime Ohrid.

Turističke atrakcije

Ovaj makedonski dragulj, koji privlači svojom ljepotom, uključen je u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grad u kojem su se ispreplitale brojne kulture, danas je jedinstveno mjesto u kojem će se svaki posjetitelj osjećati dobrodošlo. U njemu možete posjetiti mnoge znamenitosti, koje će vas ostaviti bez daha. Najznačajnija među njima je Samuilova tvrđava, čiji korijeni sežu u daleko četvrto stoljeće prije nove ere. Zidine ove tvrđave duge su čak tri kilometra, s kojih se pruža veličanstven pogled na Ohrid. Već s prilaskom tvrđavi grad se pruža kao na dlanu. Kroz historiju ova tvrđava je bila nekoliko puta rušena i obnavljana.

Turski putopisac Evlija Čelebi je za vrijeme posjete Ohridu zabilježio da grad ima 365 crkava, jednu za svaki dan u godini, no danas je taj broj mnogo manji. Crkva koju ne smijete propustiti posjetiti je Crkva Sv. Klimenta.

Osim ove crkve možete posjetiti još 21 crkvu i jednu katedralu. Šetate li se starim gradom, ne zaboravite posjetiti Crkvu Sv. Jovana Kanea. Također u Ohridu možete vidjeti i arheološka nalazišta, spomen-kuće, veliki broj muzeja, kao i Izidin hram. Hram egipatske božice Izide pronađen je u samom centru grada, između Karabegomala i Gradskog sobranja. Ostaci su pronađeni 1967. godine pri izgradnji stambene zgrade, a ovaj arheološki lokalitet otkrili su stručnjaci Ohridskog zavoda i muzeja.

Antički teatar sagrađen je krajem helenističkog razdoblja, te se procjenjuje da je star skoro dvije hiljade godina. Nalazi se na idealnoj lokaciji, između dva brda, koji štite teatar od vjetrova koji bi mogli utjecati na akustiku prostora. Položaj na uzvisini omogućava i prekrasan pogled na jezero. Ovaj prostor koristi se i danas, prije svega za Ohridski ljetni festival, te održavanje mnogih koncerata.

Stara ohridska čaršija vrlo je slična našoj Baščaršiji, pa u razmaku od samo nekoliko metara možete vidjeti i crkve i džamije. Budući da u ovom gradu živi i veliki broj Turaka, u starom dijelu čaršije naći ćete i mnogo turskih restorana, koji nude raznovrsnu ponudu kako turske, tako i makedonske kuhinje. Kako je hrana vrlo ukusna, slična našoj i povoljnih cijena, jedno je sigurno – iz Ohrida nećete otići gladni.

Ohridska tradicionalna kuća

Ono što će vam sigurno ostati u sjećanju jeste i tradicionalna ohridska kuća, koja svojim dojmljivim stilom stvara divnu i nesvakidašnju ljepotu. Naime, ovaj grad sačuvao je tipični izgled orijentalnih kuća iz 18. i 19. stoljeća, a smještene su u strmim i uskim uličicama. Specifičnost za ove kuće u arhitektonskom smislu jeste to što im je prizemlje najuže, a svaki idući sprat je širi od prethodnog. Gornji  dijelovi napravljeni su od drveta, a prizemlje od kamena. Boja fasade je uvijek bijela, a dvorišta su ispunjena cvijećem i zelenilom.

Čarobno jezero

Ono što čini ovaj grad posebnim jeste prelijepo Ohridsko jezero koje je nastalo prije ledenog doba i jedno je od najstarijih jezera u Evropi. U vodama ovog jezera sačuvano je gotovo 200 endemskih vrsta, pa su zbog toga 1980. godine Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni svjetskom baštinom  i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obala ovog jezera duga je čak 96 kilometara. Preporuka je da rezervirate vožnju brodom, a jezero pokriva površinu od 358,2 kvadratnih kilometara.

Ohridski biseri

Ohridsko područje poznato je po ohridskim biserima, stoga nemojte iz ovog grada otići bez ovog suvenira. Samo dvije porodice u Ohridu znaju tajnu izrade ovih bisera, koju uspješno čuvaju od 20-ih godina prošlog stoljeća. Biseri se prave od ljuski ribe plašice, koja je specifična za jezero Ohrid. Odlučite li se kupiti ovaj biser, potražite trgovine biserima porodica Filev i Talev, koje su do danas zadržale ručnu proizvodnju bisera, a rade samo s prirodnim materijalima.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti