Berina Stambol: Dječake posmatram kao dvije individue

Piše: Ilma Jakubovic

Uloga majke je najljepša na svijetu, ali ako ste majka blizanaca, onda je vaša sreća veća. Iako biti majka blizanaca znači da su svakodnevno pune ruke posla, i doslovno i preneseno, dobijate duplo veselje, obaveze, ali i dvostruke brige. Mame blizanaca imaju jedinstvena iskustva. Neka su zabavna i smiješna, neka poučna, a svako je protkano čistom ljubavi. Mama Berina Stambol za čitatelje „Azre“ podijelila je svoja iskustva

Blizanci Leon i Noah u živote Berine Stambol, generalne direktorice kompanije „International Health“, i njenog supruga Mirana Stambola unijeli su neopisivu sreću. Berina je ponosna majka uskoro četverogodišnjih dječaka, koji je iz dana u dan uveseljavaju.

– Svaka žena zna da uvijek postoji mogućnost višeplodne trudnoće, ali vjerujem da nijedna tu informaciju ne očekuje čuti od doktora i da je za svaku, kao što je to bilo i u mom slučaju, ta informacija potpuno neočekivani šok. Iako sam rano saznala da sam u drugom stanju, da nosim blizance sam saznala tek na trećem pregledu. Kako moja sestra također ima jednojajčane blizance, dvije prekrasne djevojke, bilo mi je neočekivano da dvije sestre imaju blizance. Ali, na moju i suprugovu veliku radost, informacija da očekujemo dva dječaka učinila nas je najsretnijima na svijetu – kazala je Berina na početku našeg razgovora.

Otkrila nam je i kako je reagirala kada je saznala da će bit majka blizanaca. A, kako ističe, nikad neće zaboraviti izraz lica doktora dok je slušao kucanje srca.

INDIVIDUALNI PRISTUP

– Kada je trudnoća na samom početku, žena je još u strahu da li će sve biti uredu pa je tako i mene doktorov pogled potpuno zbunio i tih nekoliko sekundi čekanja mi je trajalo predugo. Tu šutnju prekinuo je doktor s informacijom da čuje ne jedno, nego dva srca i da su u pitanju blizanci. S obzirom na to da već imamo blizance u porodici, znala sam kolika je to sreća i ogromna ljubav, ali i koja je to odgovornost i da nije jednostavno. Počela sam plakati od sreće i straha u isto vrijeme, ali vrlo bzro je strah nestao i shvatila sam koliko sam sretna žena i buduća majka – s osmijehom se prisjetila Berina te opisala kako je izgledalo kada je suprugu saopćila novosti.

– Još uplakana sam nazvala supruga i s obzirom da je bio na poslu prvo ga zamolila da sjedne (smijeh). On je bio presretan kada sam mu rekla, baš kao i naše porodice. Kada su se dječaci rodili, sreća je bila još veća i taj odnos koji on kao otac ima s njima je nešto najljepše na svijetu. Oni njega gledaju kao uzor, a on je otac koji je od prvog dana u potpunosti uključen u njihovo odrastanje i odgoj.

Leon i Noah uskoro pune četiri godine i oni su sada već pravi dječaci s kojima se Berina i Miran svakodnevno dogovaraju, komuniciraju i uvažavaju mišljenja.

– Iako su jednojajčani blizanci i fizički potpuno isti, mi se trudimo da ih kao osobe razdvojimo. Da svaki od njih bude svoja individua, bez poređenja između njih, i smatram to jako važnim kod odgoja blizanaca. Karakterno su različiti, kao i njihova interesovanja. Leon mnogo više izražava svoje emocije, dok je Noah suzdržljiviji. Leon će brže popustiti dok Noah svemu pristupa tvrdoglavije. Noah voli fizičku aktivnost i sportove dok su Leonu draže aktivnosti poput čitanja i crtanja. Ali još oni upoznaju sebe i svoj karakter, i to će se sigurno još mijenjati. Suprug i ja smo tu da pratimo njihova interesovanja i da im budemo puna podrška – ističe mlada mama.

Kako kaže, odgajati blizance je vrlo specifično te je njoj i suprugu bilo potrebno određeno vrijeme da nauče najbolji način komunikacije s njima i samog odgoja. Upitali smo je da li je uočila karakterne razlike između njih.

NOVA VRSTA LJUBAVI

– Ta povezanost između njih je nevjerovatna. Sve što rade uvijek rade zajedno i rijetko se razdvajaju. S obzirom na različite karakterne osobine bude tu i prepirki između njih, ali uvijek završe u zagrljaju. Vrlo je važno imati individualni pristup prema njima, a ne ih posmatrati i tretirati kao jedno. Jer, oni imaju različite potrebe, različite emocije i traže vrijeme samo za sebe.

A, kako je biti majka blizanaca te koliko ju je majčinstvo promijenilo otkrila je na kraju našeg razgovora.

– Možda je na početku biti majka blizanaca malo fizički teže i zahtjevnije. Ali mislim da svaka majka prolazi isti proces, bez obzira na to da li ima jedno, dvoje ili više djece. Sve se mi suočavamo s istim stvarima i imamo iste izazove. Ta količina ljubavi koju vam podare djeca svakoj majci daje krila. Pa se sve lakše prebrodi. I nespavanje, iscrpljenost, strahovi, preispitivanja… Svaka majka je za svoje dijete najbolja majka. Rekla bih da svaka osoba kada postane roditelj postaje još bolja osoba. Rođenje mojih dječaka mi je proširilo srce. Upoznala sam jednu potpuno novu vrstu ljubavi. Ljubav zbog koje daješ cijelog sebe, a ne očekuješ ništa zauzvrat. Ljubav koja oplemenjuje, koja nije sebična, koja ne zna za granice. Upoznala sam i novu sebe, nove strahove s kojima se susrećem i prevazilazim ih svaki dan, novu vrstu odgovornosti prema tim malim bićima, ali i prema samoj sebi. Majčinstvo je prepuno izazova, ali svaki izazov koji se prevaziđe je jedna nova životna lekcija. Za mene je biti majka nešto najljepše na svijetu i svakog dana sam zahvalna na tome – kazala je Berina.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti