Preminula Segmedina Srna – novinarka, političarka, aktivistica za prava žena

Piše: S.P.

Segmedina Srna-Bajramović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a iznenadno je preminula.

Rođena je u Sarajevu 5. januara1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Uz urednika emisije Senada Zaimovića, tada su u timu Rat Arta bili još Midheta Kurspahić, Nina Raštegorac, Jasna Hadžimehmedović, Dino Kasalo, Ivan Stojanović…

Bez obzira na ratna dešavanja u glavnom gradu BiH, emisija svojim karakterom i Segmedina Srna svojom pojavom bili su jedan od znakova otpora tadašnje televizije.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH.

Bila je jedna od najvećih aktivistica za unapređenje prava žena, koristeći svoju političku poziciju, ali i osobni entuzijazam.

Vijest o smrti Segmedine Srne-Bajramović iznenaila je i rastužila mnoge njene prijatelje i kolege, na društvenim mrežama.

Segmedina je u ponedjeljak, 30. maja, bila na svom radnom mjestu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Pročitajte još