Mislila je da ima upalu krajnika, a onda je dobila crnu prognozu! Djevojka koja je saznala da ima rak: Ne budite kao ja!

Piše: Azra

Foto: Freepik

Georgina Meson (24) je svoje probleme sa gutanjem shvatila kao infekciju jer je ranije nekoliko puta imala upalu krajnika. Ali nakon uzimanja antibiotika, problem sa gutanjem se nastavio i jedva je mogla da otvori usta.

Primljena je u bolnicu East Surrey gdje su ljekari radili testove kako bi otkrili šta nije u redu. U augustu 2021. dijagnostikovana joj je akutna mijeloična leukemija (APML) nakon nedjelju dana u bolnici.

Georgina, koja je izgubila oca Paula (54) od raka kada je imala 15 godina, bila je šokirana vijestima i počela je da se liječi već sljedećeg dana. Sada pri kraju svojih osam ciklusa hemoterapije, ona je zahvalna što je uspjela da rano otkrije bolest.

Radila je kao administrativni radnik, a rekla je:

– Osjećala sam se tako loše kada su mi rekli da imam rak. Samo sam mislila da imam upalu krajnika, nisam imala pojma da je mnogo ozbiljnije od toga. Morala sam odmah da počnem sa liječenjem. Bilo je zastrašujuće, posebno nakon što sam izgubila oca kada sam imala 15 godina. Nisam očekivala da ću sa 24 dobiti rak, zaista sam mislila da imam upalu grla, ali ispalo je mnogo gore.

U julu 2021. godine, Georgina je počela da primjećuje da je malo smršala, ali nije razmišljala o tome jer je bila sretna što je izgubila nekoliko kilograma tokom ljeta, ali ono što je zabrinjavalo je to što je otkrila i da joj desni lako krvare i brzo dobija modrice.

– Nikada nisam imala krvarenje iz nosa ili nešto slično, ali odjednom sam ga dobila. Samo sam mislila da su modrice rezultat moje nespretnosti – objasnila je ona.

Nakon što je pomislila da ima upalu krajnika u julu 2021. godine, dali su joj antibiotike da raščisti infekciju. Međutim, poslije nekoliko nedjelja i dalje nije mogla da guta i jedva je mogla da otvori usta, navodeći da lijekovi koji su joj prepisali nisu djelovali. Džordžinu je kasnije primio njen ljekar opšte prakse u bolnicu u Istočnom Sariju gdje su napravljeni još neki nalazi da se vidi o čemu se radi.

– Počeo sam da dobijam užasan crveni osip po cijelom tijelu. Doktori su mislili da je to možda reakcija na antibiotike, ali nisu nestali kada sam ih uzela – rekla je.

Konačno, nakon biopsije koštane srži, lekari su uspjeli da dijagnostikuju Georgininu akutnu mijeloidnu leukemiju u augustu 2021.

– Nisam baš razumjela šta govore. Moja mama Elizabeth je bila više uznemirena od mene, a ja sam samo ćutala – priseća se ona.

– Prvo su mi rekli da imam AML soj, što nije tako rijetko, pa su rekli da mogu da idem kući i počnem hemoterapiju za nedjelju dana, ali su je na putu kući pozvali da joj kažu da su istražili nalaze detaljnije i da bi trebalo da počnem te iste večeri sa liječenjem. Sve je bilo tako brzo – rekla je.

Georgina je započela liječenje u augustu 2021. godine i od tada je prošla sedam ciklusa hemoterapije.

– Bilo je veoma teško. Imala sam veoma jake glavobolje od toga do te mjere da sam morala da sjedim u potpuno mračnoj prostoriji sa maskom za oči, ali nedavni rezultati pokazuju da sam skoro u potpunoj molekularnoj remisiji. Osjećam se pozitivnije sada kada prolazim kroz ovo. Međutim, bilo je trenutaka kada sam mislila da ću umrijeti. Samo sam sretna što sam to ranije dobila – objasnila je Georgina, piše “The Sun”.

Pročitajte još