Slučaj Pelikan

Piše: Redakcija

On je dvostruko oženjen. Samo što se to ne zna. I ako se zna, o tome se ne priča. O nekim ljudima jednostavno se ne govori. Oni nisu meta. Njima sve prolazi.
Imaš takve tipove. Nipodašto su i sebi i drugima. Svašta nešto rade, ali sredina ni haberden za njima. Može se svijet srušiti, njemu će opet sve ostat isto. A isto tako može se njemu na glavu sve dobro i loše sručiti, ali niko oko njega to neće zarezivat’.

Oni nemaju ono nešto, ono što pali i razdražuje druge, ono što svijetli i ljulja oko sebe.
E on je takav. Iako na dobrom položaju, odakle može bit itekako vidljiv, on je nevidljiv. On je, doduše, takav i rastom – malehan, a nestasit. Štrkljav, a nimalo kočoperan. Onako bljedunjav i goluždrav k’o pilence. Nosa odijela po mjeri, vidi se da za njega lično sve po mjeri vješt krojač pravi. Elegantan je, što jes’-jes’, tole mu tik do frtalj cipa sežu. Al’ mu je zato friz a la Mitar Mirić. Osto je rano bez kose pa ono malo jada tjera s pola glave na drugu praznu polovinu i tako preko čela da mu vise šiškice. Ali, i ta blamaža od frizure kod njega nekako prođe nezapamćeno. Čak se raja s njim i ne šprdaju.

Valjda zbog te nekarizmatičnosti kojom „zrači“.
I takvi, što bi naš narod rek’o, što se hljeba ne znaju najesti, itekako su nesiti. Baš k’o pelikani.
E ovaj „slučaj Pelikan“ živi na dva razboja. To je javna tajna.
Pošto mu je pos’o dobar, a para lahka, ovaj Šefket Ramadani iz nekad popularne numere „Pušenja“, često leti preko velike vode i tamo ima žensku. Legitimno ju je, uz ceremoniju, burme, cvijeće i zavjete oženio. A ona mu je i legitimno rodila dijete.

Pošto ga je ta drangulija od posla – a on je nakav savjetnik i veliki motivacijski trener za neke uže grupe i paragrupe, više vodila na Balkan, onda mu se valjda siromahu odužilo pa je i ovdje potražio bračnu sreću. I naš’o je. Nije ni bilo teško. U toj paragrupi koja se navukla na tu papazjaniju od priče o uspjehu koji dolazi s dobrim mislima, bila je i Ona. Menadžerica, naravno. Danas kad ne znaš šta si onda si za mahalu menadžerica. To zvuči baš onako golemoooo.
A on je, pretpostavljam, samo radi para post’o njena prilika prava. A kako i ne bi bio. Njoj su proletjele tridesete, a ni za šta da se uhvati. Ne može da bude više ni djevojka, ako se gleda po starinski, jer joj je rok trajanja istek’o.
A da stvar bude grđa, on je nju poveo na to daleko putovanje na kojem je ona njegovu ženu i kćerkicu i upoznala. U kuću im bilesi ulazila. Brstila skupe delicije koje joj je ova hanuma iznijela i pričala o njenom mužu.

To se i ne bi saznalo jer „slučaj Pelikan“ šuti i muti, i nije, kako rekoh, zanimljiv tip. Ali ona voli biti u centru pažnje. Njoj je naslikavanje sve. Voli da se hvališe i paradiše. Tako je jednoj prijateljici na FB-u napisala: – Govore ljudi da je Ševket oženjen, k’o da ja ne znam. Pa vodio me on kod te svoje. Bivša. Kažem ti, bivša. A živi k’o bubreg u loju. Kuća, bazen, tri kućne pomoćnice, svila i kadifa. Ona u kaftanu od glave do pete. Šta je briga. Bivša ili sadašnja, k’o da je to važno. Žena živi k’o holivudska zvijezda.

Iako mu je ta žena preko svijeta, saznalo se da je i dalje njome oženjen. I da i dalje – kad se sve sabere, pô godine provede na „dalekom putovanju“ a pô u ovom bosanskom raju.
I ovdje oženjen. Legitimno. Sve po zakonu. Pa ko koga prevari.

Kad mogu svi beščasnici iz viših struktura i oni iz niskih struktura što se podzemljem zovu, što ne bi jedan „mali“ prijestup napravio i neko u koga javnost gleda, ali ga ne vidi.
Priča mi njena jaranica da je s njim izrodila dvoje djece i da je i pored blagostanja koje stalno uslikava i pokazuje ljudima po društvenim mrežama, k’o što se pokazuje mečka u cirkusu, nezadovoljna.
Kaže, sve je ok, ali muž joj nije uzduris’o neko mjesto u toj višemilionskoj trange frange prevari s treningom mozga i volje, jer tu se možeš slikat’ za novine i snimat’ za telku a i dobro ušićarit’.

Ne smeta joj tol’ko što ga nema – hajde, bogati, čovjek se na dobro vazda brzo navikne, ni to što se nije razveo od prve žene – nema veze tuđe zakonodavstvo nije k’o naše, ne mora ama baš sve štimat’.
Njoj je najteže što je računala na publicitet. A samoj joj ne ide kako bi željela.
E on joj tu ne može puno pomoći.

On je stvarno nemoćan.
Totalno je nazmjetljiv.
Svima. Osim ovima koji ga plaćaju.

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još