Selma Blair: Uprkos brojnim životim udarcima, uzdigla se kao feniks

Piše: Ilma Jakubovic

Prvi put kada sam se napila bilo je to otkriće. Silovana sam, više puta, jer sam bila previše pijana da im kažem da prestanu. Imala sam toliko stvari koje su bile indikativne za multiplu sklerozu. Doktori su mislili da imam leukemiju. Još imam neka oštećenja mozga, ali ja sam uredu s tim

Glumica Selma Blair ni ranije se nije ustručavala dijeliti detalje o svojim životnim borbama još od 2018. godine, kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza, ona javno govori o toj bolesti. Godinu nakon što je u dokumentarcu detaljno opisala svoje iskustvo s multiplom sklerozom , glumica je napisala knjigu o preživljavanju. No, svojim memoarima Mean Baby uspjela je šokirati sve svoje obožavatelje. Dijelovi memoara nedavno su objavljeni u magazinu „People“, gdje je otkrila kako je već u dobi od sedam godina počela piti alkohol.

– Prvi put kada sam se napila bilo je to otkriće. Uvijek sam voljela Pashu. Dok sam pila male gutljaje Manischewitza, bilo mi je dopušteno osjetiti kako me preplavljuje svjetlo, ispunjavajući me Božijom toplinom. No, kada mi je bilo sedam godina, u jednom trenu niko nije obraćao pažnju na moju konzumaciju alkohola, a ja sam pila i shvatila da sve ovo vrijeme ne osjećam Božiju toplinu, već alkohol. Te večeri sam se jako napila – opisala je glumica.

Zvijezda filma „Okrutne namjere“ detaljno opisuje svoju decenijama dugu ovisnost o alkoholu, te druge užasne traume kao što su pokušaji samoubistva i seksualni napadi.

– Ne znam bih li preživjela djetinjstvo bez alkohola. Zato je to toliki problem za mnoge ljude. To je stvarno velika utjeha, veliko olakšanje u početku. Možda čak i prvih nekoliko godina za mene, jer sam počela jako mlada s tim kao utjehom, to je bio moj mehanizam za suočavanje – kazala je četverogodišnja glumica.

USPJEŠNO SAKRIVALA OVISNOST

Selma piše da se u svojim ranim godinama konzumacije alkohola nije opijala, već je imala samo brze gutljaje kad god bi je uhvatila tjeskoba. Postala je, kako piše, stručnjak za alkoholozam te je bila vrlo spretna u skrivanju svoje tajne. Blairina zloupotreba alkohola eskalirala je u njenim tinejdžerskim i dvadesetim godinama. Ona piše o posebno traumatizirajućem incidentu tokom proljetnog putovanja na fakultetu, kada je silovana nakon jednog dana opijanja.

– Ne znam jesu li me obojica silovala. Jedan od njih definitivno jeste. Osjećala sam se malom i tihom i čekala da to prođe. Voljela bih da mogu reći da je ono što mi se dogodilo te noći bila anomalija, ali nije. Silovana sam, više puta, jer sam bila previše pijana da im kažem da prestanu. Iz svakog događaja sam izlazila tiha i posramljena – opisala je glumica.

Kako kaže, osim što je rekla terapeutu, nikada nije govorila o višestrukim silovanjima, ali da je to bio ključni dio njene priče koju je ispričala u Mean Baby. Ali i i dio njenog kontinuiranog ozdravljenja.

– Pisanje koje me je zaustavilo mrtvu na tragu. Moj osjećaj traume bio je veći nego što sam znala. Nisam shvatala da je napad tako jako utjecao na moj život. Samo sam osjećala stid i krivicu. Zahvalna sam što sam se osjećala dovoljno sigurno da to stavim na papir. A onda mogu poraditi na tome s terapeutom i drugim piscima, i stvarno se oslobodim tog tereta stida.

Trijezna od 2016., Blair se nada da će dijeljenje svog putovanja i šokantnijih događaja iz njene prošlosti pomoći onima koji žive sa sličnim teretima. Selma je, također, priznala kako ju je kao tinejdžericu seksualno napao dekan internata Cranbrook koji je pohađala. Gledajući na njega kao na mentora i prijatelja od povjerenja kao mlada djevojka, Blair se prisjetila što je on njoj značio.

– Mislila sam da je on najbolji čovjek kojeg sam ikada upoznala. Zgodan, visok, velikodušan. Sigurna sam da možete shvatiti kamo sve ovo vodi, ali ja u to vrijeme to nisam mogla predvidjeti. Vjerovala sam autoritetu.

Naime, dan prije zimskih praznika Blair je otišla u njegovu kancelariju, kako bi ga pozdravila, a on je prešao granicu dodirujući je po intimnim dijelovima tijela. Blair je, također, napomenula kako se nada da će njena knjiga pomoći drugima, a posvetila ju je svome sinu, kao i svima onima koji pokušavaju pronaći najdublju rupu u koju će se uvući dok bol ne prođe.

NOVI ŽIVOT

Sretna zbog mogućnosti onoga što budućnost donosi Selma kaže kako ne može vjerovati kakve je životne udarce preživjela i da je nakon svega više nego dobro.

U svojoj knjizi Blair također opisuje hronične bolove i osjećaje koje je doživljavala tokom svog života, počevši od djetinjstva.

– Imala sam toliko stvari koje su bile indikativne za multiplu sklerozu. Doktori su mislili da imam leukemiju. Imala sam konstantno visoku temperaturu, a brojne moje bolesti u djetinjstvu su povezane. Zasigurno znam da sam je imala do 23. godine – kazala je Blair o fizičkoj boli koju je u to vrijeme proživljavala.

Uprkos svom fizičkom stanju i ovisnosti o alkoholu, Blair je uspjela izdržati. Kad je imala 26 godina, već je stekla priznanje kao glumica u filmu “Brown’s Requiem” iz 1998., a ubrzo nakon toga postala je poznata po ulogama u filmovima ” Okrutne namjere ” i ” Plavuša po zakonu “.

Ali, sve vrijeme se i dalje borila s bolnim unutrašnjim demonima. Blairina knjiga također pripovijeda kako se u svojim najmračnijim trenucima osjećala prisiljenom dvaput sebi oduzeti život. Uz podršku voljenih, međutim, obnovila je svoje povjerenje u sebe i od tada je uspjela vratiti svoj život.

Glumica kaže da je prestala piti alkohol nakon incidenta kada se onesvijestila u avionu, u kojem je bio prisutan njen sin, koji je tada imao četiri godine. Zatim su je nakon slijetanja iz aviona prenijeli na nosilima. Blair je prošla kemoterapiju i transplantaciju matičnih ćelija za liječenje simptoma MS-a. Sada se vratila jahanju , aktivnosti u kojoj je dugo uživala.

– Bol je još tu. U remisiji sam, ali nemam novih lezija. Još imam neka oštećenja mozga, ali sam uredu s tim. Zahvalna sam jer mi je mnogo bolje – zaključila je Selma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti