Na današnji dan preminuli su legendarni Davorin Popović i Adi Lukovac

Piše: Azra

Na današnji dan preminuli su Davorin Popović i Adi Lukovac, muzičke legende glavnog grada Bosne i Hercegovine i bh. pioniri muzike koju su svirali i iza sebe ostavili svakoj nadolazećoj generaciji.

Davorin je bio jedan on najomiljenijih muzičara u bivšoj Jugoslaviji, a zajedno s “Indexima” ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni cijelog Balkana. Imao je nekoliko nadimaka. Porodica i bliski prijatelji zvali su ga Davor, a ostali Pimpek i Dačo. Sam sebe je zvao, jednostavno „Pjevač“, svoje priče je započinjao “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”

Adi je radio  svoje autorske projekte, muziku za film “Remake”. Muziku za “Remake“ objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma. To je njegov zadnji i najuspješniji projekat. Njegova muzika također je korištena i u filmu “Put na mjesec” Srđana Vuletića i “Sindrom” režiserke Ines Tanović i autor muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Jedno je sigurno, Popović i Lukovac će nastaviti živjeti kroz svoju muzičku zaostavštinu koju će generacije i generacije koje dolaze preslušavati i spasiti od zaborava

(A.Č.)

Pročitajte još