Meghan Markle progovorila o zabrani pobačaja: Znam kakav je to osjećaj, prošla sam to

Piše: Azra

Meghan Markle komentirala je odluku Vrhovnog suda SAD-a o poništenju presude iz 1973. godine kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji i kojom je omogućena zabrana pobačaja u saveznim državama.

Vojvotkinja od Sussexa i njen suprug, princ Harry, razgovarali su za Vogue s Glorijom Stein i novinarkom Jessicom Yellin nakon odluke Vrhovnog suda da ukloni ustavno pravo na pobačaj, a Meghan je istaknula da je spremna pridružiti se prosvjednicima u Washingtonu. Dodala je i da se njenom suprugu Harryju smučilo zbog presude.

– Suprug i ja puno smo pričali o tome ovih dana. On je također feminist. Moramo naš strah pretvoriti u djelovanje, rekla je Meghan koja se osvrnula i na svoje iskustvo s pobačajem koji je pretrpjela 2020. godine, prije rođenja kćerkice Lilibet.

– Znam kakav je osjećaj pobaciti, a o tome sam već i javno govorila. Treba normalizirati razgovor o stvarima koje utječu na naše živote i tijela kako bi što više ljudi shvatilo koliko je važno imati potrebnu zaštitu, rekla je vojvotkinja od Sussexa.

– Niko ne bi trebao biti prisiljen donijeti odluku koju ne želi donijeti, ili nije siguran, ili dovodi svoj život u opasnost. Iskreno, bilo da se radi o ženi koja je dovedena u nezamislivu situaciju, ženi koja nije spremna zasnovati porodicu, ili čak o paru koji zaslužuje planirati svoju porodicu na način koji za njih ima najviše smisla, radi se o tome da imaju izbora, dodala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Misan Harriman (@misanharriman)

Meghan je ranije u kolumni za New York Times prvi put progovorila o pobačaju koji je doživjela.

– Izgubiti dijete znači nositi gotovo nepodnošljivu tugu, koju su mnogi doživjeli, ali o kojoj se malo govori, napisala je u novembru 2020. godine i dodala da je to jutro započelo kao i svako drugo.

– Napravi doručak. Nahrani pse. Uzmi vitamine. Pronađi tu čarapu koja nedostaje. Pokupi nevaljalu bojicu koja se kotrljala ispod stola. Zabaci kosu u rep prije nego što izvučeš sina iz krevetića, kazala je.

– Nakon što sam Archieju promijenila pelenu, osjetila sam oštar grč. Spustila sam se na pod s njim u naručju, pjevušila uspavanku kako bismo oboje bili mirni, vesela melodija bila je u oštroj suprotnosti s mojim osjećajem da nešto nije u redu. Znala sam, dok sam držala svoje prvorođeno dijete, da gubim drugo, rekla je u kolumni.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još