Bruce Willis, neponovljivi akcioni junak napušta glumu

Piše: E.M.

 

Nakon što je u martu ove godine objavljeno kako Bruce Willis napušta glumu, javnost je ostala šokirana. Naime, slavni glumac obolio je od afazije, gubitka ili poremećaja govora koji uključuje smanjenu mogućnost razumijevanja ili izražavanja (ekspresiju) riječi. Fanovi su bili neutješni znajući da svog omiljenog akcionog glumca neće više gledati na filmskim platnima.

– Ovo je zaista izazovno vrijeme za našu porodicu i tako cijenimo vašu stalnu ljubav, saosjećanje i podršku. Prolazimo kroz ovo kao jaka porodična zajednica i želimo da njegovi fanovi budu u toku, jer znamo koliko vam znači, kao i vi njemu. Kako Bruce uvijek kaže, “živnite”, i zajedno planiramo napraviti baš to. Ljubav, Emma, ​​Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn – napisala je Willisova porodica u saopćenju. Glumac je nakon ovih tužnih vijesti tek nekoliko puta snimljen u javnosti.

Bruce Willis rođen je 19. marta 1955. u Idar-Obersteinu, u Zapadnoj Njemačkoj, u porodici Davida i Marlene Willis. Međutim, kada je imao samo dvije godine, cijela porodica se preselila u SAD, odakle je njegov otac porijeklom.  Roditelji su mu se razveli još dok je bio tinejdžer. Nije izbjegavao da radi razne poslove, od zaštitara do prevoznika, ali gluma je bila i ostala njegova prva ljubav.

 GOVORNA MANA

Kao dijete imao je govornu manu, ali je ona magično nestajala kad god bi nastupao pred razredom. To je označilo početak njegovog interesovanja za glumu. Stoga se brzo upisao na “Montclair State College” u New Jerseyu, gdje je diplomirao dramu. Njegov prvi nastup na pozornici bila je “Mačka na vrućem limenom krovu”, Tennesseeja Williamsa. Voleći ono što je radio, nastavio je da prisustvuje audicijama u New Yorkuu. Konačno je potražio stručnu pomoć kada ga je profesor drame ohrabrio da posjeti logopeda.

Godine 1984., Willis se pojavio u epizodi “Poroci Miamija”, a zatim je proveo narednih pet godina glumeći u sitcomu “Slučajni partneri”. Tokom narednih nekoliko godina, svijet glume ga je zaista počeo poštovati, jer su uvidjeli da ima niz glumačkih vještina i da je talentiran za svoje uloge.

Do kraja 1980-ih doživio je veliki uspjeh i na filmskom planu, velikim priznanjima u filmovima “Satanak naslijepo” i “Ubistvo u Hollywoodu”. U akcionom trileru “Umri muški” (1988) Willis je tumačio ciničnog , ali dobroćudnog detektiva njujorške policije Johna McClanea, koji se našao upleten u teroristički napad na poslovnu zgradu u Los Angelesu. Film je postigao veliki uspjeh u kinima i pomogao je Willisu da postane vodeći akcioni junak. Iznjedrio je i nastavke “Umri muški 2” (1990), ”Umri muški 3” (1995.), “Živi slobodno ili umri muški” (2007) i “Dobar dan za umrijeti muški“ (2013). Od tada je nastavio da glumi u najrazličitijim žanrovima.  Dobio je nekoliko nominacija i nagrada za svoj rad, uključujući i zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih 2006. godine, kao i Zlatni globus za najboljeg glumca.

LJUBAVNI ŽIVOT

Uzimajući u obzir uspjeh koji je Bruce Willis napravio tokom svoje karijere, nije pretjerano pomisliti da je glumac većinu svog vremena provodio radeći. Ipak, porodica u njegovom životu uvijek je imala posebno mjesto.

– Moja porodica i prijatelji najvažniji su dio mog života i nijedan filmski scenarij to nikada neće promijeniti – isticao je glumac svojevremeno.

O ljubavnom životu slavnog glumca nije mnogo pisano dok nije počeo svoju romansu s Demi Moore. Upoznali su se na filmskoj premijeri 1987. godine, kada su se i vjenčali. Bio je to početak romanse iz koje su dobili troje djece, ali je sve, nažalost, završeno 2000. godine. Moore je u svojoj autobiografiji “Inside Out” iz 2019. napisala da je njihov brak postao nategnut zbog filozofskih razlika. Moore je bila zaposlena majka s uspješnom karijerom, a Willis je žudio za tradicionalnijom dinamikom, gdje je on trebao bio hranitelj, a Moore ostajati kod kuće s djecom.

Njihovi stavovi su se sukobili kada je Moore ponuđena uloga u filmu koji bi je odveo od kuće. U međuvremenu, Willis je morao biti u Evropi za svoj film “Hudson Hawk”. Želeći više stabilnosti kod kuće, rekao joj je da više ne želi da bude oženjen. Međutim, ona također pripisuje njegov zahtjev za razvod želji za više slobode. Willis je imao jednostavniji odgovor na njihov razlaz: “Stvari se mijenjaju.” U intervjuu za “Rolling Stone” 2000. godine, Willis je objasnio da je njihov brak u javnosti također bio težak za održavanje i da je “sve vrijeme bio pod velikim povećalom”. Nakon toga, Bruce se upustio u još nekoliko ljubavnih veza, a čak je bio i zaručen s glumicom Brooke Burns.

 PORODICA KAO NAJVEĆA PODRŠKA

Godine 2007., upoznaje današnju suprugu, a nakon duže od godinu veze, Bruce Willis i Emma Heming odlučuju uploviti u bračne vode.

– Kada smo se sreli, bio sam iznenađen koliko je šarmantan i zabavan, ali i izuzetno zgodan – rekla je Heming o njihovom prvom susretu , na šta je Willis dodao: “Već sam bio zaljubljen u nju.”

Par je 2012. dobio prvo zajedničko dijete, djevojčicu Mabel Ray Willis, a dvije godine poslije na svijet je stigla Evelyn Penn Willis. Poznato je da se čitava njegova porodica odlično slaže, a nerijetko se svi znaju naći na zajedničkim proslavama. U martu 2008. Willis je premijeru svog filma “Bez greške” pretvorio u porodičnu aferu, kada su mu se na afterpartyju pridružili Heming, kćerka Tallulah i bivša supruga Moore. Tokom zabave, izmiješana porodica bila je sva nasmijana dok su pozirali za zajedničku fotografiju.

U teškim danima koji su ispred njih, njegova porodica mu je najveća podrška, a na društvenim mrežama nerijetko svi, ujedinjeni, baš kao na posljednjem spomenutom druženju, čine sve da slavnom glumcu ništa ne zafali. Nema sumnje da je svjetska glumačka scena izgubila mnogo Bruceovim povlačenjem, ali djela koja je ostavio iza sebe dovoljno govore.

Pročitajte još