Kako kreirati vlastitu elegantnu čitaonicu

Piše: Azra

Svaki knjigoljubac zna taj osjećaj: iskustvo gubitka sebe u uzbudljivom romanu, listanje stranice za stranicom dok sat otkucava sve bliže ponoći. Nažalost, pronalaženje odličnog mjesta za čitanje može biti jednako teško kao i pronaći vremena za to. Kako bismo vas inspirirali da napravite prostor i vrijeme za svoju kolekciju knjiga, uključili smo jednostavne savjete koji će vam pomoći da kreirate  vlastitu elegantnu čitaonicu.

 Igrajte se sa složenim izgledom

Ako izgled tradicionalnih polica za knjige ne odgovara vašem stilu, poigrajte se s aranžmanom. Pokušajte slagati svoje knjige u grupe od po tri ili naizmjenično okomite i horizontalne grupe. Pomiješajte neke dekorativne elemente dok ne dođete do stila koji volite.

 Zauzmite minimalan pristup

Vrhunac svake dobre čitaonice su knjige, pa zašto previše stilizirati? Stvorite prostor koji će izložiti vašu kolekciju. Odaberite namještaj modernog ili skandinavskog ugođaja. Vaš dekor bi trebao doprinijeti mirnoj i tihoj estetici, stoga odaberite umjetnička djela s toplim nijansama.

 Okrenite knjige unazad

Možete naučiti mnogo o knjizi prelaskom na njenu kičmu, ali za ljude koji žele drugačiji izgled (i malo misterije za pokretanje), okrenite knjige unazad. Ovo je odlična opcija ako imate širok izbor knjiga, različitih boja, oblika, pa čak i žanra.

Rasporedite po bojama

Ovakav dizajn je razigran i lijep, prikazujući knjige raspoređene jednostavno po bojama. Djeluje kao umjetnička žarišna tačka na bijelim policama, stvarajući duginu šaru.

 Obojite police

Zašto se zadovoljiti stereotipnom crnom ili bijelom bojom kada svoje police za knjige možete obložiti u razigranu nijansu? Za hiroviti osjećaj, probajte pastelno ružičastu ili življu mandarinu. Postignite raspoloženi dizajn s ponoćno plavom ili šumsko zelenom, savršenom za kišne dane provedene čitajući u zatvorenom prostoru.

Ništa bez udobne fotelje

Nijedan udoban kutak za čitanje nije potpun bez stolice u koju možete utonuti na kraju dugog dana. Pronađite komad koji je moderan, ali ne i čvrst. Tkanina treba da bude udobna i privlačna, kao što je somot ili pamuk.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti