Samouka umjetnica Belma Gušo-Isić izrađuje slike od kamenčića

Piše: E.M.

Belma Gušo-Isić (49) po zanimanju je profesorica predškolskog odgoja, zaposlena u vrtiću ”Ribica” u Hadžićima. Svoj plemeniti poziv zaista cijeni voli i, kako kaže, s zadovoljstvom obavlja. Kreativnost i maštovitost često koristi u različitim aktivnostima s djecom, pa je iz ljubavi prema njima počela da je ispoljava na razne načine. Za magazin „Azra“ Belma nam je otkrila kako su je jedan gubitak u životu i ljubav prema djeci potakli na hobi koji je danas ispunjava i olakšava joj svakodnevicu.

Gubitak supruga

– Prije pet godina iznenada sam izgubila supruga, koji je bio moj oslonac u svemu. Svijet mi se tada preokrenuo, ali obećanje dato djeci nisam mogla da zapostavim i dalje sam pravila torte koje će mamiti dječije osmijehe i sreću. Osjetila sam da me u svim tim mojim stresnim situacijama izrađivanje torti opušta i smiruje – počinje priču Belma o tortama od kartona koje pravi po njihovoj želji, koristeći se likovima iz bajki i crtanih filmova.

Sve je to posmatrala njena dugogodišnja prijateljica Dejana koja je željela da je dodatno oraspoloži, pa je došla na sjajnu ideju.

– Jednog dana, dok smo ispijale kafu, vidjela je da posmatram na internet stranicama izrađivanje slika od kamenčića. Tada je organizovala donošenje morskih kamenčića i boja. Mojoj sreći nije bilo kraja – opisuje nam Belma svoje početke.

Nakon što očisti kamenčiće, Belma skicira sliku na papir. Svaki kamenčić prvo boji bijelom bojom da bi boja koju poslije nanosi bila što intenzivnija. Uporedo s tim radi podlogu na kojoj će biti slika, a kada je podloga gotova, sastavlja sliku i kamenčiće lakira lakom. Za izradu jedne sliku potrebna su joj tri-četiri dana, a otkrila nam je i kako je izgledao njen prvi rad.

– Prve slike kojima sam ja bila zadovoljna uradila sam za kćerku od prijateljice, koja je u svojoj školi imala humanitarni prodajni bazar. Radovi su bili u rekordnom roku prodati, a svi su bili oduševljeni. Počeli su se raspitivati za izradu mojih slika i preporučivali su me prijateljima, rodbini… I zaista svi su bili oduševljeni, što je i mene činilo sretnom i dalo mi motivaciju da nastavim s usavršavanjem i svojim radom – govori nam Belma.

Sve više kupaca

Zahtjevi kupaca su raznovrsni, a dosad je pravila slike za razne prilike, od rođenja, useljenja, rođendana, pa čak i rastanaka. Dosadašnje reakcije su više nego pozitivne, a krug kupaca se iz dana u dan sve više širi. Njene maštovite radove možete pogledati na Instagram profilu simboličnog naziva Beldej2020.

– Još mi se nije desilo da se slika onome kome je namijenjena nije dopala. Imam veliku podršku prijatelja. Također, moram istaći da me svi moji prijatelji koji odu na more obraduju donošenjem morskih kamenčića, a isto čine i djeca iz vrtića -kazuje nam Belma.

 

Na kraju razgovora otkrila nam je šta je najviše motivira i pričinjava joj zadovoljstvo u dosadašnjem radu.

– Ovo je hobi kojim se oslobađam stresa, prepustim se mašti i na trenutak zaboravim realnost u kojoj živim. Ispunjava me i olakšava mi svakodnevicu. Najveće zadovoljstvo i sreću pričinjava mi kada vidim oduševljenje na licu osobe za koju sam sliku izradila. To mi je dovoljna motivacija za dalji rad – priznaje nam Gušo-Isić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti