Ljubav između njih cvjeta i nakon 24 godine braka: On je ‘mirna luka’ Angele Merkel

Piše: Azra

Njemačka kancelarka 16 godina je bila na toj funkciji, a svoj privatni život je uspjela sačuvati od očiju javnosti. Njen suprug Joachim Sauer uglavnom bježi od svjetala pozornice (razgovore s medijima kategorički odbija), a iznimka su jedino redovna posjećivanja Bayereuth Festivalu. Danas su zajedno prošetali crvenim tepihom na temperaturi od 35 stepeni držeći se za ruke, a izmijenjivali su i zaljubljene poglede.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BUNTE (@bunte_magazin)

Riječ o renomiranom umirovljenom hemičaru, koji je već osvojio pregršt nagrada. S bivšom šeficom vlade upoznao se 1980. godine na Akademiji znanosti u Berlinu. Vjenčali su se 1998. godine (baš kada je ona na velika vrata ušla u visoku politiku) a za oboje je to drugi brak. Niko nije znao da su se vjenčali. Događaj je objavljen javnosti tek nekoliko dana poslije u oglasu malog formata u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Oglas je bio doista kratak: Oženili smo se. Angela Merkel i Joachim Sauer.

Sauer iz prvog braka ima dva sina. O njegovom privatnom životu malo se zna. Merkel je prvog supruga Ulricha Merkela upoznala je na Univerzitetu Karl Marx u Leipzigu na studiju fizike, a vjenčali su se kad su joj bile 23 godine. U braku su bili pet godina, a i danas nosi njegovo prezime, što ne smeta njenom sadašnjem suprugu Joachimu Saueru. Podržavao je svoju suprugu kao ‘tihi savetnik’, a i sama Merkel je ranije priznala da je Sauer imao običaj ‘baciti oko’ na rukopise njenih govora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BR Franken (@br_franken)

Inače, supružnici dijele zajedničku strast za operu i prirodu i već nekoliko godina putuju u Južni Tirol gdje se bave planinarenjem. Osim toga vole uživati u skijanju, kupanju i rekreativnim šetnjama, tokom čega su ih u nekoliko navrata uspjeli uhvatiti paparazzi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti