Na plažu stižu popularne djevojke: Pakuj kofer i pravac na more!

Piše: Azra

Vrijeme odmora je uveliko počelo, a Instagram je već pun fotografija s ljetovanja. Sve je šareno, veselo i u bojama ljeta. Biraju se koferi, pletene torbe, peškiri, šeširi i pregršt krema za sunce, kako bi se vratile bronzane boje, dok pojedine pribjegavaju u hladovinu čuvajući porculanski ten.

Mi smo odlučili zaviriti u kofere poznatih bosanskih influenserica i manekenki, koje su nam govorile o ritualu pakiranja prije putovanja. Šta je to must have od opreme za plažu za dugo uživanje na suncu, te koja je njihova tajna idiličnog odmora? Ovom prilikom dale su nam i ideju i prijedlog za ovogodišnji ljetni odmor. Omiljene destinacije su, ipak, Turska i Grčka, ali nisu pribjegavale ni od susjednog nam Jadrana.

 

Pasionirana globtroterka

Hana Hadžiavdagić-Tabaković jedna je od pasioniranih ljubiteljica u putovanja i globtroterka koja svakodnevno objavljuje fotografije s različitih egzotičnih destinacija, te time nam budi želju za odmorom. Hana je, osim hotela u kojima odsjeda kao ambasadorica, i neko ko reklamira luksuzne resorte u Turskoj, vjerna i hrvatskoj obali pa se tako može često vidjeti u Dubrovniku, Vodicama i otoku Hvaru.

– Idem u Tursku prvo deset dana u hotel „Adam i Evu“, prije toga sam bila u Egiptu i u Zadru u jednoj luksuznoj vili s prijateljima. Potom idem sedam dana na Mykonos, a sljedeći na redu su Hvar i Istra. Meni ljeto traje do prvog oktobra – kazala je Hana za „Azru“.

Knjiga za opuštanje

Nekadašnja manekenka i influenserica Jelena Jugović-Tuncel tradicionalno ljeto provodi u luksuznoj vili u Bodrumu, gdje uživa s porodicom. Dane provodi u kupanju te igri sa svojim blizancima, a kada dođe pomoć za čuvanje djece, tu joj pomaže sestra ili tetka da uživa u vremenu za sebe uz omiljenu knjigu.

– Čim dođe kraj juna, nakon što se vratimo iz Bosne i Hercegovine, gdje posjetimo kratko porodicu, zaputimo se s djecom ka Bodrumu. Djeca maksimalno uživaju u moru i plaži koja je odmah ispod vile u kojoj odsjedamo. Volim taj ritual pakiranja, u mom koferu mogu se naći kreme za sunčanje, kostimi, šeširi, ali i dobra knjiga, koja mi je vjerna prijateljica dok se djeca igraju i kada pokušam nekako pronaći svoj mir. U Bodrumu ostajemo do kraja ljeta, a često nas posjete i prijatelji i familija.

Kućna apoteka je must have

Influenserica Samra Menzilović prije početka sezone uživala je u turskom odmaralištu Alanya, a sada se sprema za novi krug po Jadranu. Menzilović ističe da se spremanje za ljeto razlikuje u odnosu s kim ide na odmor, kada ide s prijateljicama mnogo je opuštenija, dok na porodični odmor s djecom pakiranju pristupa temeljitije.

– U mom koferu obavezno se nalazi kućna apoteka bez koje nigdje ne idem, šešir, što više kupaćih kostima, jedna dobra mala crna haljina, kvalitetne salonke ili sandale, preparativna kozmetika namijenjena baš za sunce i more, što veći faktor zaštite, jer ima osjetljivu kožu i imam hiperpigmentacijske pjegice i mrlje, tako da se moram štititi maksimalno. I naravno, tu mora da bude i jedna ljetna haljina u meksičkom stilu. Na put nikada ne idem bez dobrog raspoloženja. Uglavnom, ne nosim mnogo stvari, nosim stvari koje su planski namijenjene svaki dan naročito kada idem s djecom. Planiram provesti ljeto na hrvatskoj obali, a vidjet ću hoću li ponoviti odlazak u Tursku.

Nigdje bez fotoaparata

Influenserica Elma Smailagić otkriva da joj odmor nikad nije bio potrebniji pa je odlučila svaki slobodan dan pretvoriti u ljetovanje. Kada je riječ o pakiranju, za Elmu važnu ulogu igra i prijevozno sredstvo, tako da, ako se vozi avionom, nosi samo ono osnovno, dok automobilom je spremna ponijeti kako kaže sve što posjeduje.

– Početkom juna boravila sam u popularnom turskom ljetovalištu Side, u antalijskoj regiji. Također, jedan vikend nakon toga sam uspjela pobjeći na našu domaću plažu u Neum, koji me uvijek podsjeti na djetinjstvo. Za august imam posebne planove i preostali godišnji odmor planiram iskoristiti u Egiptu i u Budvi. Za mene su putovanja, osim obrazovanja i učenja stranih jezika, jedan vid rada na sebi. Volim što sebi stvaram prilike i mogućnosti da putujem. Kad je riječ o pakiranju, uspijevam se prilagoditi situaciji. Ukoliko putujem avionom, ponesem samo osnovno, i to u malim bočicama, a ukoliko putujem autom, u stanju sam spakovati sve što posjedujem. Ono bez čega u svakom slučaju ne idem jeste fotoaparat, milion proizvoda za njegu lica i tijela, parfem sa šljokicama, papuče, kao i što više kupaćih kostima. Ne volim se šminkati na moru, biram potpuno prirodan izgled i provodim većinu vremena samo u kupaćem kostimu.

Odmor u Meksiku

Manekenka Ana Marija Jurišić ističe da je vjerna jednom mondenskom mjestu kojem se uvijek rado vraća. Nakon napornih snimanja, uprkos tome što živi na relaciji između Sarajeva i Pule, vjerna je jednoj svjetskoj destinaciji, koja joj se uvukla pod kožu.

– Za mene je New York grad gdje uživam u poslu, dok je Meksiko mjesto u kojem volim da ljetujem. Najljepše plaže i more mi je tamo, i zaista najbolji izbor za odmor. U mom koferu se može naći sve i svašta, od kostima, peškira, šešira, raznovrsne kozmetike do dobre knjige iz popularne psihologije, jer čak i na odmorima ne prestajem raditi na sebi. Osim Meksika, izvdojila bih i Los Angeles kao mjesto gdje sam uživala u sunčanju i plivanju.

Važnost SPF zaštite

Merjem Nuhić, poznatija kao Ters bosanka, i njega kolegica i prijateljica Adna Hajdarević ostaju vjerne turskoj obali.

– Iako se svake godine dogovorimo kako ćemo promijeniti destinaciju, uvijek prevagne prelijepa Antalija. Ove godine je to Kemer, „Mirage Park Hotel“. U svojim koferima, osim stvarčica za plažu, kupaćih kostima i ostale odjeće, neizostavno nosimo i neke od proizovda koje morate imati na svakom ljetnom putovanju. Svi danas znamo koliko je važan SPF i zaštita od sunca, tako da je prvi neizostavni proizvod krema za sunčanje. Od šminke nosimo minimalno proizvoda: BB krema, korektor, bronzer, maskara i ruž i to je to – rekle su nam influenserice.

Priredio: Adi Hodžić

Pročitajte još