Preminuo Bosnimir Ličanin Likota, legenda riječke glumačke scene

Piše: Azra

Glumac Bosnimir Ličanin Likota preminuo je u Rijeci u 78. godini, posle kratke i teške bolesti. Dramski umjetnik, koji je bio i idejni tvorac Studentskog pozorišta u Banjoj Luci i još nekoliko otvorenih scena, umro je 28.  jula u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci.

Bosnimir Ličanin Likota rođen je 8. marta 1944. godine u Aranđelovcu kao Živomir Ličanin. Glumom je počeo da se bavi sa 14 godina u Amaterskom pozorištu u Prijedoru, dok je kao student igrao u beogradskom amaterskom pozorištu „Branko Krsmanović“, s tim što je 1970. godine diplomirao hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Profesionalni angažman dobio je 1971. godine u banjalučkom Narodnom pozorištu Bosanske Krajine (NPBK) u predstavi “Gospoda Glembajevi”, koju je režirao Predrag Dinulović, i u ovom teatru odigrao je više od 50 uloga, među kojima su one u komadima “Mistefija Bufo” Majakovskog, “Zikovi” Gorkog i “Ožalošćenoj porodici”.

Nastupao je i na filmu, televiziji i radiju, a za glumačka ostvarenja dobio je nagrade na pozorišnom festivalu u Jajcu, priznanje Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine, Srebrnu kolajnu na Festivalu modrame i pantomime u Zemunu 1984. godine za monodramu “A moja Bosna je nešto treće”.

(L. P.)

Pročitajte još