Robert Dacešin preporučuje top 10 lokacija za jednodnevne izlete iz Sarajeva

Piše: Azra

Za sve koji žive u Sarajevu, u ovom tekstu nalazi se lista 10 izleta koje možete napraviti iz grada u samo jednom danu. Riječ je o mjestima udaljenim maksimalno dva sata vožnje, a koja će vam poslužiti kao odlične prilike za izlete tokom vikenda. Ukoliko niste iz Sarajeva, nema panike, ova mjesta jednako su lijepa ako živite u drugom gradu i vrijedna su posjete

Kako i sam često posjećujem Sarajevo, trudio sam se da lista bude što raznovrsnija, pa su i mjesta koja se nalaze ovdje miks gradova, prirode i historije. Nekako, da za svakoga ima po nešto.

Jeste spremni?

 1. Pećina Orlovača

Iako će neki možda biti iznenađeni prvim mjestom ove liste, mislim da će vam pećina Orlovača, jedan od skrivenih prirodnih bisera naše zemlje, prilikom posjete pružiti jedno zaista fantastično iskustvo. Počev od prelijepih stalaktita i stalagmita koji se smjenjuju s fragmentima koralnog i aragonitnog nakita, osvijetljenih staza LED rasvjetom za šetanje, pa do zanimljivog muzeja na ulazu u kojem ćete vidjeti desecima hiljada godina stare kosti životinja. Orlovača će kako mlađoj, tako i starijoj populaciji pružiti jedan zaista zabavan izlet.

Udaljenost od Sarajeva: 30 minuta

 2. Prokoško jezero

Ako bih trebao da izaberem samo jedno mjesto u našoj zemlji koje svojim izgledom podsjeća na neko malo i ušuškano selo negdje u Austriji ili Švajcarskoj, bez dileme bi to bilo Prokoško jezero.

Jezero se nalazi u blizini Fojnice, te leži na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine. Osim po svojoj ljepoti, jezero je poznato i po tome što su u njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

Za sve koji žele da posjete ovo mjesto, napisao sam ovaj vodič za odlazak tamo, u kojem se nalazi sve što vam treba za posjetu.

Udaljenost od Sarajeva: 2 sata

3. Piramide u Visokom

Da budem iskren, prije posjete piramida u Visokom, teško da sam čuo o nekom mjestu više podijeljenih i različitih mišljenja nego što je to bio slučaj ovdje. Pojedinima je ovo mjesto jedna od najnevjerovatnijih lokacija u našoj zemlji, dok su drugi pomalo skeptični o pitanju ovog mjesta.

Ali, bilo kako bilo i bez obzira šta neko mislio, treba odati veliko priznanje Semiru Osmanagiću, osobi koja je 2005. godine u javnost izašla s otkrićem o postojanju bosanskih piramida.

Udaljenost od Sarajeva: 40 minuta

4. Titov bunkeru u Konjicu

Napravljen s ciljem da u slučaju bilo kakve krize može da smjesti 350 najbitnijih zvaničnika bivše Jugoslavije, ovaj bunker predstavlja i treći najskuplji projekt u historiji bivše zemlje, odmah nakon podzemnog aerodroma Željava kod Bihaća i luke Lora u Splitu.

Bez obzira na to da li živite blizu Sarajeva, ovo je bez dileme jedna od lokacija koju morate obići. Ako vas zanima više o bunkeru, napisao sam ovaj tekst.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat

5. Pješčane piramide u Foči

Jeste li znali da mjesto poput ovog može da se vidi na samo tri lokacije u svijetu? To su čuveni Dolomiti u Italiji, Đavolja Varoš u Srbiji i Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj rijedak geomorfološki fenomen nalazi se u selu Daničići i nastajao je dugogodišnjom erozijom pješčanog tla. Pod utjecajem kiša i vjetrova tokom niza godina, nastali su zanimljivi oblici ovih piramida, a proces erozije traje i danas, tako da one neprekidno rastu. U širem okruženju ovog lokaliteta nalazi se rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sastavu ovog tla.

Iako mjesto nije najbolje ispromovisano, te oba puta kada sam bio kod njega, gotovo da nisam nikoga vidio, izgleda zaista posebno i odlično je za dnevni izlet.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat i 30 minuta

6. Spomenik na Tjentištu

Ovaj memorijalni kompleks poznat i kao Dolina heroja, izgrađen 1971. godine na Tjentištu, nastao je kao podsjetnik na veliku bitku koje se desila na Sutjesci ’43., tokom koje je stradao 3301 borac, čija tijela se nalaze u spomen kosturnici u sklopu kompleksa.

Možda niste znali, ali baš na ovom prostoru se te 1943. godine odvila jedna od najbitnijih bitaka, koja je utjecala na historiju evropskih naroda, borba protiv fašizma. Kao spomen na to što se desilo, najviši državni i politički vrh tadašnje Jugoslavije dao je ideju i podršku za izgradnju memorijalnog kompleksa na Tjentištu, koji je svečano otkrio tadašnji predsjednik Josip Broz Tito.

Udaljenost od Sarajeva: 2 sata

 7. Jahorina

Planina Jahorina, sasvim sigurno jedna je od najčešćih vikend destinacija svih Sarajlija. Bilo da dolazite ljeti ili zimi, pronaći ćete nešto za sebe. Ljeti Jahorina cvjeta, te je odlična ukoliko želite da pobjegnete od velikih vrućina. Svjež vazduh, predivni mirisi cvijeća, te veliki broj aktivnosti koje možete, raditi, čini je sve zanimljivijom ljetnom destinacijom.

A zimi? Zimi je Jahorina baš u punom sjaju.

Kvalitetne staze, prilagođene i početnicima i iskusnijim skijašima s prosječnom visinom snijega od 106 cm, svake zimske sezone omiljeno su mjesto turista iz našeg regiona i svijeta, a ni posjeta u toku ljeta vas neće ostaviti ravnodušnim – izleti na brojne vidikovce, atraktivne aktivnosti poput biciklizma, planinarenja ili paraglajdinga zaokružuju ponudu jedne od najznačajnijih planina u BiH.

Udaljenost od Sarajeva: 50 minuta

 8. Lukomir

Selo Lukomir leži na 1.495 metara nadmorske visine, te predstavlja najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini. Ovo je i jedino naseljeno mjesto u našoj zemlji koje se nalazi na visini iznad 1.300 metara.

U samom selu nalazi se nekoliko zanimljivih stećaka, za koje je utvrđeno da potječu iz 14. i 15. vijeka, te se vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat 45 minuta

 9. Via Ferrata “Sokolov put”

Iako se možda na videu čini pomalo opasno, za one koji ne znaju, ferrata predstavlja osigurani planinarski put, odnosno stazu na kojoj se po stijenama i uz uređena čelična pomagala, penje do vrha, te je zaista dostupna svima, ne samo planinarima i alpinistima.

Dakle, tokom čitavog penjanja ste osigurani s dva užeta, na sebi imate čvrstu i stabilnu opremu i sve je savršeno sigurno. Na vama je samo da ponesete malo dobre volje i želja za avanturom i prepustite se ljepotama planine, a sjajni vodiči pobrinut će se da vam ovo bude avantura za pamćenje.

Udaljenost od Sarajeva: 30 minuta

10. Travnik

Iako se nalazi na kraju ove naše liste, Travnik je, prema mom mišljenju, jedan od najautentičnijih gradova u Bosni i Hercegovini. Opisan u djelima Ive Andrića, grad je do danas sačuvao pravi šmek nekadašnjeg života na našim prostorima, te odiše velikim brojem bisera arhitekture.

Upravo zbog toga, ali i činjenice da je čak 150 godina bio glavni grad Bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dvaju konzulata, pojedini ljudi ga nazivaju “muzejem pod otvorenim nebom“.

A i klopa u Travniku je baš dobra.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat i 30 minuta

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti