“Azrin” vodič za 28. Sarajevo Film Festival

Piše: Azra

 

Kao i uvijek do sada, glavni grad Bosne i Hercegovine će biti centar filmskih dešavanja i centar cijele naše regije, a sve zbog održavanja 28. Sarajevo Film Festivala, koji će trajati od 12. do 19. augusta. Festival otvara pobjednik ovogodišnjeg Cannesa, „Trougao tuge“ švedskog reditelja Rubena Ostlunda, dok je za zatvaranje u Open Air kinu zakazana svjetska premijera filma „Praznik rada“ bh. reditelja Pjera Žalice.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 51 film. U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 21 film će zabilježiti svjetsku, 7 međunarodnu, 1 evropsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, podržavajući i promovirajući regionalne mlade filmske profesionalce. Čast da vodi svečanost otvaranja ovogodišnjeg festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

 

Ove godine, dan prije svečanog otvorenja, u četvrtak, 11. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, bit će upriličena specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je besplatan.

Žiri Takmičarskog programa

Reditelj i scenarist Sebastian Meise, predsjednik žirija, rediteljica, scenaristica i producentica Lucile Hadžihalilović, scenaristica i rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumac Milan Marić i producent i konsultant Katriel Schory, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala.

Projekcija filma „As u rukavu“ Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, bit će održana 13. augusta. U programu Open Air je i film „Lov“ Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Film će biti prikazan 14. augusta, a prije projekcije Mikkelsenu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, koje je dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), ali zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 tada nije mogao prisustvovati Festivalu.

Open Air program

U programu Open Air su i filmovi „Good luck to you“, „Leo grande“ Sophie Hyde, „Nakon što spasiš svijet“ Jessea Eisenberga, „Tori i Lokita“ Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, „Zalazak sunca“ Michela Franca. Festival 19. augusta zatvara svjetska premijera filma „Praznik rada“ Pjera Žalice, koji će, također, biti prikazan u Open Air programu.

Pretpremijera serija

Ovogodišnji program Pretpremijere serije 28. Sarajevo Film Festivala predstavlja pomno izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika Festivala moći će pogledati pretpremijere prvih dviju epizoda šest dugoočekivanih regionalnih dramskih serija. A to su serije: „Kotlina“, „Mama i tata se igraju rata 2“, „Metropolitanci“, „Pad“, „Trigrad“ i u „Klinču“

Srce Sarajeva

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom reditelju Rubenu Ostlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala 12. augusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma „Trougao tuge“. Sergeju Loznitsi će biti uručeno i priznanje Počasno Srce Sarajeva na svečanom otvaranju 28. Sarajevo Film Festivala, te američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu. Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg SFF-a. Prije projekcije filma „Lov“, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu, uručit će mu se Počasno Srce Sarajeva, koje je dobio prije dvije godine ali zbog pandemije nije mogao prisustvovati.

Jesse Eisenberg dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala

 Noćni život

U iščekivanju filmskih poslastica, građani Sarajeva, kao i gosti koji će u vrijeme Festivala stići u bh. prijestonicu, raduju se i noćnom životu – svirkama, zabavama, druženjima, koncertima… „Authority Partners Bridge“ na Eiffelovom mostu i ove godine ima zanimljive mzučke goste. Tako će tokom SFF-a nastupiti Ida Prester, „Hladno pivo“, „After Affair,“ „Cubismo“, „Crne mambe“, Gramophonedzie, „Betty Boom“, Zlatan Karić, dok je resident DJ Mahir Beathouse.

U subotu, 13. augusta, Željko Bebek održat će koncert u Domu mladih.

DJ Solomun će, kako je najavio i na svom oficijelnom Facebook profilu, posljednjeg dana Sarajevo Film Festivala, 19. augusta, u 23:30 sati nastupiti na balkonu iznad Vječne vatre i odsvirati višesatni set.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti