Dobitnica Oscara Louise Fletcher preminula u 88. godini

Piše: Azra

Američka glumica Louise Fletcher, koja je dobila Oscara za ulogu u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda“ iz 1975., preminula je u 88. godini života, izvijestio je Associated Press.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Brian McKissick (@brian.mckissick)

Louise je preminula u snu okružena porodicom u svom domu u Montdurausseu u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njezin agent David Shaul. Njezin sin Andrew Bick je za Hollywood Reporter potvrdio da je preminula prirodnom smrću, nakon što je preživjela dvije borbe s rakom dojke.

Glumica je 1976. osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratched u Foremanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Keseya iz 1962.. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenarij.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UYael Blanca (@miel_de_arcilla_contenidos)

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju “Ratched“ koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

Sestra Ratched nalazi se u samom vrhu najupečatljivijih filmskih negativaca, rame uz rame s Hannibalom Lecterom, vješticom iz Čarobnjaka iz Oza, Darthom Vaderom i Normanom Batesom, a prilikom premijere filma publika je tokom jedne od ključnih scena, ustala sa stolica i počela vikati “Ubij je!“.

Izvor: showbuzz.hr

(S.B.)

Pročitajte još