Angelina Jolie: Podrška za sve hrabre, prkosne i neustrašive žene Irana

Piše: Azra

Bacajući marame i hidžabe u vatru, plešući raspuštene kose pred naoružanom policijom i vojskom, pružajući neviđene slike prkosa i otpora gdje su zarobljene već nekoliko desetljeća, mlade Iranke demonstruju već nekoliko dana.

Uzrok masovnog otpora bila je smrt 22-godišnje Kurdkinje Mashe Amini nakon što ju je 16. septembra ”moralna policija” uhitila jer nije ‘dovoljno’ pokrila kosu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Jolie (@angelinajolie)

-Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana. Svi oni koji su preživjeli i opirali se desetljećima, oni koji danas izlaze na ulice, i Maša Amini i svi mladi Iranci poput nje. Žene ne trebaju kontrolu morala, njihove umove preobrazovanje ili kontrolisanje tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja ili prijetnji. Iranskim ženama: vidimo vas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Jolie (@angelinajolie)

Agelina je pored glume poznata i po humanitarnom radu, gdje nastoji pomoći svima onima koji su se našli u teškim situacijama i to prije svega izbjeglicama iz ratom opustošenih područja.

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti