Kakanj je prvo mjesto u BiH koje je otvorilo Klub prijatelja u kojem zapošljava mlade s invaliditetom

Piše: Azra

Grad Kakanj je zahvaljujući Fondaciji Muharem Berbić postao prvo mjesto u BIH koje je otvorilo Klub prijatelja koje zapošljava mlade za invaliditetom.

Mjesto osmjeha i nade gdje vas dočeka grupa momaka i djevojaka presretnih jer ste njihov gost u divnoj atmosferi punoj dobre energije.

Osobe s invaliditetom su na društvenoj margini, prepuštene sebi same i porodicama koje se snalaze kako umiju i znaju. Mladi s invaliditetom skoro da uopšte ne dobivaju priliku za rad.

Sinoć je zahvaljujući Fondaciji “Muharem Berbić” otvoren Klub prijatelja u sklopu kojeg djeluje i kafić a čiji uposlenici su osobe s invaliditetom i njihovi asistenti. Važnost inkluzije i otvaranja radnih mjesta za osobe s invaliditetom je prvo u BIH prepoznao grad Kakanj i gradonačelnik Mirnes Bajtarveć su Fondaciji “Muharem Berbić” ustupili prostor u nadi da će biti primjer i drugim opštinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Osim kafića u skopu Kluba prijatelja na adresi Rudarska br.1 je i multifunkcionalna sala koja će biti korištena za radionice iz oblasti drvoprerade i šivenja kao i edukacije za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom.

Muharem Berbić je bio medicinski tehničar koji je u toku agresije dao svoj život spašavajući svoje sugrađane i borce na linijama odbrane BIH.  Dobitnik je Zlatnog ljiljana.

Fondaciju je osnovala njegova porodica Zijada, Zijad i Selma Berbić. Vođeni primjerom voljenog supruga, oca i svekra  oni su nastavili njegovati uspomenu na rahmetli Muharema čineći dobro i pomažući drugima kroz rad fondacije. Posebno su fokusirani na mlade, na osjetljive kategorije bh društva kao što su djeca bez roditelja, talentovani mladi iz porodica slabijeg imovinskog stanja i mladih s invaliditetom koje stipendiraju i pomažu u toku obrazovanja da bi im olakšali život i obrazovanje. BIH ima one koji je istinski vole i koji svojim djelovanjem u društvu i zajednici zaista misle na druge i pokušavaju ovu zemlju učiniti boljom. Ponosni na grad Kakanj i divne hrabre momke i djevojke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti