Sanja Vučić progovorila o bolesti koja joj je promijenila život

Piše: L. K. P.

Sanja Vučić se prije nekoliko godina suočila sa zdravstvenim problemom koji joj je u potpunosti promijenio život. Bivša članica grupe “Hurricane” saznala je da ima autoimunu bolest, te da će morati da uzima terapiju do kraja života.

– Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živjeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata prije doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vrijeme nervirate, a moguće je i da imunitet „zabaguje“, u tijelu počnu da se stvaraju antitijela koja štitnu žlijezdu doživljavaju kao neprijatelja. Ta „vojska antitijela“ pokušava da je uništi, nesvjesna da je riječ o vitalnom dijelu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitijela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlijezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju – istakla je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanja Vučić (@sanjalilwolf)

Prije nego što je saznala da ima Hašimoto sindrom, Sanja je bila veoma razdražljiva, a dešavalo se i da bude toliko umorna da najradije ne bi ni ustala iz kreveta.

– Bila sam vrlo nesretna iako sam, u suštini, na svim životnim poljima bila zadovoljna. Mislila sam da je psiha glavni krivac što se fizički osjećam loše, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam do te mjere razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da me iznervira. Inače nisam takva. Pomislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam rješenje prvo potražila kod ginekologa. Srećom, njoj je zbog sopstvenog iskustva bilo jasno o čemu pričam, pa mi je predložila da provjerim štitnu žlijezdu – dodala je pjevačica za srbijanske medije.

Bolest Sanje Vučić zabrinula je njene najmilije, a pjevačica ističe da je sve bolje otkako je počela da uzima terapiju. U svakom trenutku pri ruci ima rezerve ljeka, a redovno uzima i D vitamin, kao i suplemente koji sadrže selen, magnezijum i cink.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti