„Rami“ – najveća biblioteka u Istanbulu

Piše: Indira Pindžo

Na poziv Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, novinarka magazina „Azra“, u okviru novinarskog umjetničko-kulturnog izleta, zajedno s novinarima iz drugih zemalja naše regije, posjetila je najveću biblioteku u Istanbulu – Biblioteku „Rami“.

Biblioteka „Rami“ smještena je u istanbulskom kvartu Ejubsultan u preuređenom kampusu nekadašnje vojne kasarne „Rami“ koju je izgradio veliki vezir Osmanskog carstva Rami Mehmed-paša, u 18. vijeku, za vrijeme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774). Kao kasarna je aktivno korištena do 1960-ih godina, a danas ova “glavna atrakcija” u Istanbulu u oblasti kulture, historije i umjetnosti, čitaocima i istraživačima nudi milione knjiga, digitalnih materijala i druge vrste izvora.

Preuređenje kampusa kasarne “Rami” u biblioteku počelo je 2014. i trajalo do 2023. godine, kada je, 13. januara, biblioteka otvorena. Svečanom otvaranju prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyib Erdogan sa suprugom.

Kapacitet ove veličanstvene građevine, čije prostorije zavređuju divljenje od samog ulaska u njene grandiozne hodnike, jeste 4.200 sjedećih mjesta, a prema riječima našeg ljubaznog domaćina, koordinatora biblioteke “Rami”.

Osmana Zolua, radi se na proširenju trenutnog kapaciteta.

– Biblioteka je otvorena za posjetitelje i čitatelje 24 sata. Posjeduje 2,5 miliona knjiga, te 250.000 rukopisa. Uključuje i biblioteku za bebe i djecu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, odrasle i razne specijalizirane biblioteke, poput Ataturkove, koja sadrži više od 20.000 knjiga o historiji Republike Turske, turskom jeziku i kulturi, posebno historiji Ataturka. Tu je i izložbena sala sultana Mehmeda II Fatiha, čime se posebno ponosimo – kazao nam je, između ostalog gospodin Zolu.

“Rami” biblioteku naročito krasi unutrašnja zelena površina, koja je najveća u Evropi (51.000 kvadratnih metara), a u kojoj je smješteno i vještačko jezerce površine 1000 kvadratnih metara okruženo drvećem.

Druga po veličini u Turskoj i među nekoliko vodećih u Evropi, biblioteka “Rami” je jedna od rijetkih koja ima restauratorsko odjeljenje (Şifahane), smješteno u odjelu Biblioteka rukopisa, gdje se čuvaju artefakti stari po nekoliko stotina pa i hiljada godina. Ti artefakti neprocjenjive vrijednosti smješteni su u skladištima pod posebnim uslovima, a obnavljaju se prema originalnoj strukturi i materijalu, da bi mogli biti izloženi u “Rami” muzeju koji se nalazi u kompleksu biblioteke. U muzeju su izložene vjerske i brojne druge dragocjene knjige iz vremena Osmanskog carstva te ostalih perioda historije Republike Turske. Upravo to je najveći razlog što je biblioteka “Rami” dobila Certifikat održivog muzeja biosfere, certifikat održivosti turizma, kao priznanje za potpunu usklađenost s principima održivosti sa svakog aspekta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti