Top 8 manifestacija u 2023. zbog kojih morate posjetiti Srbiju

Srbija je destinacija koja nudi pravo bogatstvo događaja, i to u svako doba godine

Piše: Redakcija

Ako tražite razlog za otputovati na kraći ili duži izlet, a volite kvalitetan provod i druženje s dobro raspoloženim ljudima, najbolje je odabrati događaj ili manifestaciju zbog kojih se gradovi domaćini pretvaraju u mjesta savršene atmosfere koja će vas držati još dugo nakon što ste se vratili s puta.

Bilo da ste ljubitelj urbane glazbe, ili pak najviše volite uživati u čarima lokalne tradicije, Srbija je destinacija koja nudi pravo bogatstvo događaja, i to u svako doba godine. Želite li se rasplesati, dobro najesti i provesti, upoznati nove ljude i razumjeti njihove živote i običaje, ne trebate ići na drugi kraj svijeta! Srbija će vas dočekati raširenih ruku i otvorenog srca. U nastavku vam donosimo najzanimljivije manifestacije koje se u njoj odvijaju tijekom godine.

EXIT (Novi Sad)

EXIT © Aleksandar Milutinović

EXIT (Novi Sad)
6. do 9. srpanj 2023.
Najpoznatiji srpski glazbeni festival održava se u centru Vojvodine. EXIT je višestruko nagrađivani međunarodni ljetni glazbeni spektakl festival. Održava se svake godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju mnogi smatraju jednom od najboljih festivalskih lokacija na svijetu, gdje nastupa preko 1000 izvođača na više od 40 bina i festivalskih zona. Tijekom svoje dvadesetogodišnje povijesti, EXIT je ugostio brojna vodeća imena svjetske glazbene scene, a ovogodišnji lineup predvode The Prodigy, Skrillex, Keinemusik i Viagra Boys, kojima će se pridružiti brojna druga velika imena čije potvrde sa zanimanjem iščekujemo.

Belgrade Beer Fest (Beograd)

Belgrade Beer Fest © Live Production

Belgrade Beer Fest (Beograd)
15. do 18. lipanj 2023.
Jeste li spremni za najuzbudljiviji početak ljeta u metropoli dobrog provoda? Belgrade Beer Fest će ovoga puta biti veći i bolji nego ikada, a na beogradskom Ušću slijedi jubilarno 20. izdanje festivala. Publika će tijekom četiri dana uživati u ledeno hladnom pivu i sjajnim glazbenim nastupima! Od domaćih legendi do svjetskih zvijezda, #BBF ima sve. Vi samo trebate skupiti ekipu željnu dobre zabave i u svoj putni kalendar upisati datume sredinom lipnja. Valja dodati da je britanski “The Independent” ovaj festival uvrstio među 20 atraktivnih svjetskih događaja koje morate posjetiti, a svake godine u njegovoj atmosferi uživa više od 350 000 ljudi.

Arsenal fest (Kragujevac)

Arsenal fest © Zoran Lazarević

Arsenal fest (Kragujevac)
28. lipanja do 1. srpnja 2023.
Arsenal fest se održava krajem lipnja u Kragujevcu, u srcu Šumadije i nekadašnjoj prijestolnici Srbije. U samo nekoliko godina, festival se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih, najrelevantnijih i najperspektivnijih ljetnih festivala na otvorenom u Srbiji, ali i ovom dijelu Europe, a 2019. je godine bio u najužem izboru za najbolji europski mali festival. Ove će se godine održati pod sloganom “Arsenal fest – Novi svet”, te će trajati četiri dana. Nastupi će biti tradicionalno održani na lokaciji Knežev Arsenal, i to na tri scene: Main Stage, Garden Stage i Explosive Stage. Kompletan lineup ovogodišnjeg festivala možete provjeriti na linku.

Nisville Jazz Festival (Niš)

Nisville © Nisville

Nisville Jazz Festival (Niš)
4. do 13. kolovoz 2023.
Zidine tvrđave u Nišu svakog kolovoza postaju kulise pozornice na kojoj se održava najveći džez festival u jugoistočnoj Europi – Nisville Jazz Festival. Mistični ambijent bogate povijesti u danima festivala postaje scena za koncerte, predstave, filmske projekcije… Osim u glazbenim nastupima, posjetitelji mogu uživati u filmovima, kazalištu, umjetničkim izložbama i promocijama knjiga. No, na festival se dolazi prije svega zbog glazbe, dobrog ritma koji podiže raspoloženje, nježnih melodija koje opuštaju, druženja i provoda za pamćenje. Potrebno se samo prepustiti toj zaraznoj energiji! Iako je Nisville Jazz festival do sada ugostio izvođače sa svih strana svijeta, prije svega one koji izvode izvorni američki džez, posebna vrijednost festivala je njegovanje glazbene tradicije Balkana. Etno muzika Srbije i regije tako se promovira kao novi svjetski trend.

Sabor trubača (Guča)

Guča © TO Dragačevo

Sabor trubača (Guča)
11. do 13. kolovoz 2023.
Nešto drugačiji zvuci očekuju vas na nadaleko poznatom okupljanju ljubitelja i izvođača limene glazbe. Sabor trubača u Guči, 62. po redu, bit će održan u okviru Guča festa koji će početi 9. kolovoza, kada će se održati koncerti poznatih estradnih umjetnika. Popularnost Sabora trubača sve je veća posljednjih godina, a ove će godine posjetitelji će imati priliku uživati u raznovrsnom programu koji je još u izradi. Organizatori se trude da manifestacija raste bez obzira na utjecaj modernih trendova koji su sve više zastupljeni, pa će posjetitelji ponovno imati priliku za odličan provod uz najbolje trubače i majstore trube, kao i uz brojne druge izvođače.

Lovefest (Vrnjačka Banja)

Love Fest – © Live Production

Lovefest (Vrnjačka Banja)
3. do 5. kolovoz 2023.
Lovefest je ljetni glazbeni festival koji se održava svakog prvog vikenda u kolovozu u Vrnjačkoj Banji. Program festivala održava se na pet različitih pozornica, od kojih je glavna Fire Stage – na kojoj nastupaju headlineri. Poznat je po veličanstvenim vizualnim elementima, poput vatrometa i topova s vatrom. Tu su još četiri druge pozornice: H2O Stage – pozornica s bazenom, poznata po dnevnim zabavama i kreativnim vodenim aktivacijama; 99 Stage – najmanja pozornica na svijetu s kapacitetom od samo 99 ljudi, prepoznatljiva po clubbing atmosferi, Energy Stage – druga najpopularnija pozornica na festivalu, okružena drvećem; Live Stage – prepoznatljiv po live koncertima najpoznatijih regionalnih rock, pop, rap i hip hop izvođača.

Roštiljijada

Roštiljijada – © Miroljub Radivojević

Roštiljijada (Leskovac)
21. do 27. kolovoz 2023.
Leskovac je grad duge i bogate povijesti, brojnih prirodnih atrakcija, a najpoznatiji je po svojim gurmanskim specijalitetima. U sebi krije brojne zanimljive sadržaje koji će zainteresirati i privući najzahtjevnije posjetitelje. Grad je odavno svjetska prijestolnica roštilja, metropola dobre zabave i mjesto na kome se godinama okupljaju majstori kulinarstva. Tijekom sedam dana trajanja Roštiljijade, promoviraju se specijaliteti s roštilja, nadaleko poznato meso i Leskovac kao gastronomski i ugostiteljski centar ovog dijela Balkana. Manifestacija privlači brojne goste atraktivnim koncertima i programima, takmičenjima majstora roštilja te nadaleko poznatim gastronomskim specijalitetima. Posebno je atraktivno natjecanje u pripremi velike pljeskavice. Prošle je godine oboren rekord, koji iznosi čak 67,2 kg!

Drinska Regata

Drinska Regata © TO „Tara-Drina“ Bajina Bašta

Drinska regata (Bajina Bašta)
19 do 23. srpanj 2023.
Drinska regata u Bajinoj Bašti okuplja sve one koji vole rijeku i veselo društvo. U nekoliko kilometara dugoj povorci šarenih gumenih čamaca i ostalih plovila na vodi, uživa se u piću, hrani i glazbi. Najviše se ipak uživa u atmosferi, u samom druženju, jer je plovidba Drinom savršena prilika za stjecanje novih prijateljstava. Program traje pet dana i to uvijek od srijede do nedjelje. Najposjećeniji dan je subota, kada se tradicionalno održava glavni događaj – veliki spust Drinom. Ostali programi festivala su ili na Drini ili uz Drinu, koja je tih nekoliko dana apsolutni centar svega. Osim plovidbe, održava se i sajam meda, rakija, suvenira i domaće radinosti, takmičenje u pripremanju riblje juhe, kao i koncerti narodne i popularne glazbe. Poseban doživljaj je promatranje skokova s mosta u Drinu.

Sigurni smo da ćete u nekoj od navedenih manifestacija pronaći razlog za izlet u Srbiju, koja vas čeka raširenih ruku i priprema doživljaje koje nećete nikada zaboraviti!

Pročitajte još