Birajte riječi koje govorite djeci: Neke od njih će ih pratiti kroz život

Piše: I. H.

Svaki roditelj želi samo najbolje svom djetetu i tu nema polemike.

Međutim, vrlo često roditelji u ljutnji znaju reći neke stvari, ne razmišljajući kakav će to trag ostaviti na dijete, naročito u ranijoj dobi, kada se i sama djetetova ličnost formira. Naravno da ne možemo uvijek ostati smireni kada dijete nešto loše napravi, ali nakratko zastanite i razmislite na koji način ćete ukazati na pogrešku.

Prema mišljenju psihologa neke riječi koje roditelji izgovaraju svojoj djeci u ranijoj dobi zaista imaju veliku moć, te ih djeca pamte kroz cijeli život.

Psiholozi smatraju da je zadatak svakog roditelja motivisati dijete, te mu pružiti podršku kada god mu je ona potrebna. Također, određenim stvarima koje roditelji govore svojoj djeci mogu uticati na njihovo odrastanje i formiranje njih kao osoba.

Što god im kažemo u njihovoj najranijoj mladosti, obično ostane i djeca će to najvjerojatnije aktivno koristiti u komunikaciji s drugim ljudima, najčešće sa svojim vršnjacima, a kasnije bračnim partnerima ili vlastitom djecom.

Zato je ključno znati šta reći i kada to reći, objašnjavaju stručnjaci. Od svih rečenica, jedna je posebno bitna, te upravo nju većina djece želi čuti od svojih roditelja. Ona glasi ”Ponosan/na sam na tebe.”

Naime, uvijek je važno da svome djetetu damo “vjetar u leđa”, da mu damo do znanja da se ponosimo njim, bez obzira na to što nas ponekad naljuti ili napravi nešto s čim se možda baš i ne slažemo. Stvar je u tome da dijete zna da, koliko se god trudilo, njegov će trud biti prepoznat od strane njegovih roditelja. Ovo će ostaviti veliku uticaj na stvaranje njegove ličnosti, jer će i samo znati vrjednovati svoj trud.

Psiholozi kažu da će to djetetu dati dodatnu motivaciju i osjećaj sigurnosti, ali i samopouzdanje koje mu je potrebno da jednoga dana odraste u sretnu i uspješnu odraslu osobu.

Pročitajte još