Veliki „Azrin“ vodič s nutricionisticom Amelom Ivković – O’Reilly: Da li je dozvoljeno konzumirati voće u neograničenim količinama

Piše: L. K. P.

Amela Ivković O’Reilly, jedna od najpoznatijih nutricionistica u Bosni i Hercegovini i u svijetu priznatih samo za „Azru“ donosi savjete i odgovore na najčešće postavljena pitanja o zdravlju i ishrani.

Ovaj put Amela je otkrila nekoliko razloga zašto ne bi trebali konzumirati voće u neograničenim količinama i koliko je poželjno konzumiranje voća i povrća koje ne potiče sa lokalnog podneblja.

 

Voće je zdrava hrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, ali kao i sa svakom hranom, važno je održavati balans i konzumirati ga umjereno. Evo nekoliko razloga zašto ne bi trebali konzumirati voće u neograničenim količinama:

 

  1. Kalorije: Voće sadrži prirodne šećere i kalorije. Prekomjeran unos kalorija, čak i iz voća, može dovesti do gojaznosti ili prekomjerne težine ako se ne vodi računa o količini.
  2. Šećeri: Iako su prirodni šećeri u voću bolji izbor od dodatih šećera, prekomjeran unos voća bogatog šećerom može dovesti do naglih skokova šećera u krvi.
  3. Vlakna: Voće je bogato vlaknima koja su dobra za varenje, ali prevelika količina vlakana može izazvati nadutost ili gastrointestinalne probleme.
  4. Raznolikost: Umjerena konzumacija različitih vrsta voća osigurava širi spektar hranjivih sastojaka i vitamina. Konzumiranje samo jedne vrste voća u velikim količinama može ograničiti unos različitih hranjivih sastojaka.

Preporučuje se da se voće konzumira kao dio uravnotežene ishrane, uz raznolikost voća i povrća. Svaka osoba može imati svoje individualne potrebe za unosom voća, zavisno o aktivnostima i ukupnim potrebama za kalorijama. Važno je slušati svoje tijelo i pridržavati se umjerenih porcija kako bi se održala zdrava ishrana.

Pretjerano konzumiranje voća i povrća koje ne potiče sa lokalnog podneblja može imati svoje prednosti i mane, i stav o tome zavisi od različitih faktora.

Stav o ovom pitanju varira od osobe do osobe i zavisi od prioriteta kao što su ekologija, raznolikost ishrane i dostupnost. Evo nekoliko važnih tačaka koje treba uzeti u obzir:

Prednosti:

  1. Raznolikost hranjivih sastojaka: Konzumiranje različitih vrsta voća i povrća može doprinijeti unosu raznolikih hranjivih sastojaka i vitamina.
  2. Cijelogodišnji dostupnost: Uzimanje voća i povrća iz drugih regija može omogućiti cijelogodišnji pristup različitim vrstama proizvoda, čak i kada lokalni uslovi nisu povoljni.
  3. Kulturni aspekti: Upotreba različitog voća i povrća iz različitih dijelova svijeta može obogatiti kulinarsko iskustvo i omogućiti eksperimentisanje s različitim ukusima i receptima.

 

Mane:

  1. Ekološki uticaj: Transport voća i povrća preko velikih udaljenosti može imati negativan ekološki uticaj zbog emisije štetnih gasova i drugih faktora.
  2. Troškovi: Uvoz egzotičnog voća i povrća može biti skup, a cijene se često prenose na potrošače.
  3. Gubici hranjivih sastojaka: Voće i povrće koje se transportuje na velike udaljenosti može izgubiti neke hranjive sastojke tokom dugog putovanja.

Mnogi ljudi pokušavaju uravnotežiti ove faktore tako što će konzumirati lokalno voće i povrće kada je dostupno, ali povremeno uživati u voću i povrću iz drugih regija kao dio raznovrsne ishrane.

Bitno je uzeti u obzir sve ove aspekte i donijeti lične odluke koje odražavaju vlastite vrijednosti i ciljeve u vezi sa ishranom.

 

 

Pročitajte još