Lažna žitarica koju Jelena Đoković stalno jede: Ubrzava metabolizam i čisti toksine, a crijeva od nje rade kao sat

Piše: L. K. P.

Dosta se pisalo o Novaku Đokoviću i njegovoj supruzi Jeleni Đoković, koji su svojevremeno iz ishrane izbacili meso. Jedna od namirnica koja je nezaobilazni dio ishrane porodice Đoković je kvinoja.

Kvinoja ne goji, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je ‘zlatom Inka’ i ‘kraljicom sjemenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svijetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može da konkuriše proizvodima životinjskog porijekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reumatizma, a zbog visokog udjela kalijuma povoljno djeluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju ishranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osjetit ćete punoću ukusa koja može da se dobije samo kuhanjem mesa.

Korisna svojstva takođe se manifestuju u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste tijelo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju bijeli luk i luk, ali i drugi začini.

Recepti:

Povrće s kvinojom

Sastojci:

200 g kvinoje

200 g karfiola

200 g brokolija

200 g mrkve

1 glavica luka

 

1 čehna bijelog luka

Začini, so i biber

 

Priprema:

Kuhajte kvinoju u vodi oko 15 minuta. Nasjeckajte karfiol i brokulu. U tavi na malo ulja prodinstajte luk i nasjeckanu mrkvu, pa dodajte karfiol i brokoli. Sve zajedno dinstajte 10 minuta, pa u tu smjesu dodajte procijeđenu kvinoju, začine, so i biber.

 

Pesto s kvinojom

Sastojci:

200 grama rukole

vezica svježeg peršuna

100 ml maslinovog ulja

100 grama sjemenki bundeve

200 g kuhane kvinoje.

 

Priprema:

 

U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje, sjemenke bundeve i so, te sve mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kvinoju u pesto i uživajte u neobičnom ukusu.

Pročitajte još