Kraljice kriminala: Griselda bila milijarderka, La China izvršila 150 likvidacija…

Piše: L. K. P.

Serija o kolumbijskoj ‘narko kraljici’ Griseldi Blanco, koju je utjelovila Sofia Vergara, zaludila je region. Ponovo je porastao interes za priče o južnoameričkim kartelima i njihovim šefovima, a mnogi zaboravljaju da su neke od njih vodile upravo žene poput Griselde. Život vođe narko kartela je pun brutalnosti, pa su priče o ženama u tim ulogama oduvijek bile intrigantne javnosti.

Griselda Blanco bila je poznata i pod nadimkom ‘Kokainska kuma’, a bila je prva milijarderka koja je svoje bogatstvo ostvarila kriminalnim poslovima.

Bila je najaktivnija 70-ih i 80-ih u Miamiju i bila je ‘rame uz rame’ s Pablom Escobarom, Al Caponeom i El Chapom. Isto kao Escobar, odrasla je u Medellinu, gdje je od malena bila okružena kriminalom. Učestvovala je u švercanju droge iz Kolumbije u SAD, gdje je 1985. uhašena i optužena, između ostaloga, za ubistvo. 2004. je puštena iz zatvora i deportirana u Kolumbiju. Tamo je živjela mirno dok 2012. nije ubijena.

Maria Guadalupe Lopez Esquivel (21), zloglasna šefica najmoćnijeg meksičkog narkokartela poznatija pod imenom ‘La Catrina’ napunila je naslovnice 2020., nakon što je preminula u pucnjavi u Meksiku.

Maria je bila šefica kartela Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG) iz meksičke pokrajine Jasilico, a nekad su bili dio moćnog kartela Sinaloa, koji je pod kontrolom držao područje od Cancuna do granice s Teksasom. Rođena je u siromašnoj porodici, otac joj je bio stočar, a u svijet droge je ušla vrlo mlada. CJNG-u se pridružila 2017. godine i tada je počeo njen meteorski uspjeh u kartelu kojeg je čak i zloglasni El Chapo znao angažirati za likvidacije svojih suparnika i neprijatelja.

Zloglasna Meksikanka poznata je i kao ‘Kraljica Pacifika’, a bila je svojevrsna legenda u narko krugovima. U kartelu je praktički rođena, jer je njezin otac radio za kartel Guadalajara, a majka je bila povezana s bandama krijumčara heroina. Prvoj velikoj pucnjavi svjedočila je kada je imala samo 13 godina.

Sandra je posebno uživala u trošenju novca i luksuznom životnom stilu, pa je kupovala skupocjene flote automobila, kojih je na kraju imala 30, a bila je i vlasnica zlatnog Tutankamonovog privjeska sa 83 rubina, 228 dijamanata i 189 safira. Često je organizirala luksuzne zabave, na koje je dolazila s helikopterom i naoružana.

Dva supruga su joj ubijena, a 2002. je započeo njen pad. Naime, oteli su joj sina, a ona je vrlo brzo isplatila otkupninu u astronomskom iznosu. To je izazvalo sumnju policije, koja joj je polako ulazila u trag. Pet je godina provela u bijegu, mijenjala identitete i izgled, a 2007. je uhićena. Život na ‘visokoj nozi’ nastavila je i u zatvoru, gdje su je sluškinje posluživale u ćeliji. Istraga je pokrenuta 2011. godine nakon što je u zatvor bio dopušten dolazak liječniku koji joj je injektirao botoks u lice, što je bilo protiv svih pravila zatvorskog sustava. Sa dužnosti su bili smijenjeni ravnatelj zatvora i šef bolnice.

Melissa Calderon, poznata pod nadimkom ‘La China’, bila je plaćeni ubica i šefica meksičke bande Las Fuerzas Especiales de Los Dámaso, krila velikog kartela Sinaloa. Osobno je počinila najmanje 150 ubojstava, a mnoge od svojih žrtava likvidirala je na najbrutalnije zamislive načine. Tamošnji mediji su je nazvali ‘meksičkom kraljicom smrti’, a uhićena je 2015. godine. Vlastima ju je odao njen dečko, kojemu je zbog tih informacija bila smanjena kazna.

– Bilo joj je zabavno mučiti ljude i postajala je sve gora i gora. Ipak, sve sam nekako trpio jer me bilo strah da će me pronaći i ubiti ako je napustim – priznao je istražiteljima njen tadašnji partner El Chino.

Pročitajte još